Fix acum 1 an, viceprimarul Cristian Niculae s-a lăudat cu un proiect fantastic, care prevedea realizarea unui cartier pentru tineri în zona Liceului Agricol, pe un platou de 32 de hectare. Administrația PSD care controlează Consiliul de Administrație al Liceului Agricol a reușit să obțină 32 de hectare de teren, suprafață care se afla în administrarea școlii și s-o transfere în proprietatea publică a municipului.
Câțiva consilieri PSD au mers în teren și au marcat teritoriul, au amplasat o tablă metalică, iar după un an NU s-a întâmplat nimic-nimic.
Între timp, Ministerul Educației a dat o lege prin care liceele cu profil preponderent agricol trebuie să dețină o suprafață de minim 10 ha teren, în echivalent arabil, pentru constituirea lotului didactic experimental.
Soluția Primăriei Bistrița: returnarea unei suprafețe de 10 hectare!
Prin Legea nr.57/2019, conform căreia liceele cu profil preponderent agricol trebuie să dețină o suprafață de minim 10 ha teren, în echivalent arabil, pentru constituirea lotului didactic experimental.
Conform Art. 312. –
(1) Liceele tehnologice cu profil preponderent agricol care nu au în proprietate sau în administrare ori în folosință terenuri agricole în extravilan primesc în folosință, prin grija Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, o suprafață de minimum 10 ha, în echivalent arabil, pentru constituirea lotului didactic experimental.
Suluția Primăriei: dezlipirea unei suprafețe de 10 ha teren situată în extravilan pentru constituirea lotului didactic experimental, conform prevederilor legii sus menționate, care va rămâne în administrarea Liceului Tehnologic Agricol Bistrița, iar diferența de teren în suprafață de 219.369 mp va face obiectul schimbării destinației și excluderii din baza materială a învățământului preuniversitar de stat, în vederea demarării proiectului cuprinzând edificarea de locuințe proprietate privată de către tineri sub 35 de ani.
În plus, va fi necesar și un aviz din partea Ministerului Educației Naționale, pentru că terenul are acum destinație didactică, pentru a fi folosit de Liceul Agricol Bistrița.
Cartierul Tinerilor e-n aceeași fază de promisiune, la 1 an de la prezentare!
Critierii pentru obţinerea unui lot pentru costrucţia unei case:
- sub 35 de ani la data depunerii cererii;
- loc de muncă stabil pe raza municipiului Bistriţa.
Potrivit proiectului, după încheierea contractului de concesiune, în termen de doi ani este obligatorie obţinerea autorizaţiei de construcţie şi în termen de 5 ani este obligatorie recepţia finală a lucrărilor. De asemenea, după 10 ani de la semnarea contractului de concesiune, se poate depune cerere către Consiliul Local pentru achiziţia terenului, acesta urmând a fi vândut la preţul pieţei. Timp de 10 ani, construcţia nu poate fi vândută.
De menționat că în ultimii 10 ani s-au făcut o serie solicitări pentru construcția de case, dar răspunsul Direcției Patrimoniu era același: NU avem teren disponibil! Taxa anuală de concesiune va fi de 300 de lei/an pentru loturile de 300 mp și 500 de lei/mp pentru loturile de 500 de mp.
Pentru ca Liceul Agricol să re-primească 10 hectare de teren în folosință e nevoie de votul majorității PSD- ALDE care împreună au 14 voturi în Consilul Local.
Abrambureală în administrație și proiecte de campanie!
Modul în care acest Proiect al Tinerilor a fost demarat, prin confiscarea unei surafețe de teren care se afla în administrarea Liceului Agricol arată viziunea administrației locale, care timp de 1 an NU a făcut nimic și nici măcar NU a obținut avizul Ministerului Educației. Terenul este în același stadiu: fără rețele de utilități, fără să fie parcelat, situat într-o zonă industrială, sufocată de trafic iar în campaniile electorale PSD-iștii vor folosi din plin acest proiect ca fiind o mare realizare…
Prin Legea nr.57/2019, conform căreia liceele cu profil preponderent agricol trebuie să dețină o suprafață de minim 10 ha teren, în echivalent arabil, pentru constituirea lotului didactic experimental.
Conform Legii nr.57/2019, Art. 312. – Liceele tehnologice cu profil preponderent agricol care nu au în proprietate sau în administrare ori în folosință terenuri agricole în extravilan primesc în folosință, prin grija Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, o suprafață de minimum 10 ha, în echivalent arabil, pentru constituirea lotului didactic experimental.
Asta nu inseamna că intreaga suprafață de 32 hectare, aferentă Liceului Tehnologic Agricol Bistrița, nu ar putea sa ramană in administrarea scolii pentru scopuri didactice, fiindcă legea stabileste că e vorba de MINIMUM 10 hectare, fara vre-un plafon maxim.