Castel Teleki de la Posmuș va fi pus în valoare prin intermediul unui proiect inițiat de Asociația Petrus Italus Trust – Alianța pentru patrimoniul bistrițean și finanțat prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).
Proiectul intitulat ”Castel viu. Artă şi comunitate la Posmuş” se va desfăşura timp de un an, în perioada iunie 2023- iunie 2024.
”Este un proiect de intervenţie prin cultură, prin care încurajăm implicarea localnicilor în activităţi cultural-educative realizate la Castelul Teleki din satul Posmuş, comuna Şieu. Prin platforma interdisciplinară şi prin abordarea deschisă şi incluzivă a proiectului, sperăm să se cristalizeze o perspectivă realistă şi un răspuns la întrebarea de bază a demersului nostru: avem un castel recent restaurat aflat în proprietate publică, cum poate aceasta să devină parte a vieţii comunităţilor rurale care îl înconjoară? Astfel, miza noastră este să îi dăm castelului o comunitate – să aducem comunitatea mai aproape de castel. Acţiunile proiectului sunt concepute ca un proces de cunoaştere şi înţelegere a nevoilor culturale locale, care să ducă la dezvoltarea unui program prin care acest loc să devină un reper pentru viaţa culturală a comunităţii şi un spaţiu de întâlnire şi educaţie. Prin triada interdisciplinară cultură-educație-mediu urmărim stabilirea unui echilibru între dimensiunea turistică recent dobândită și nevoile comunității locale„, spun reprezentanții Asociației Petrus Italus Trust.
În cadrul proiectului sunt prevăzute o serie de activități care vor debuta chiar de luna aceasta.
Astfel, în perioada iunie – decembrie 2023 vor avea loc activități de cercetare, pe trei direcții de acțiune: istorie, antropologie și sociologie și mediu și biodiversitate.
În luna iulie, va fi organizată o şcoală de vară. Vor avea loc ateliere de teatru şi film, dedicate atât copiilor, cât şi adulţilor, întâlniri cu profesioniști în domenii relevante pentru tematica proiectului, un laborator de dezvoltare de proiecte de educaţie culturală, o seară de dans, muzică şi proiecţii de film.
În perioada august – octombrie, artiştii rezidenţi Cristina David şi Răzvan Anton vor dezvolta câte un proiect artistic în strânsă legătură cu resursele materiale și imateriale locale și vor organiza ateliere de creație pentru copii, iar în perioada septembrie – decembrie, vor avea loc ateliere de pedagogie teatrală.
Evenimentul final al proiectului va avea loc în luna iunie 2024, când va fi lansat un volum care include articolele cercetătorilor, prezentarea activităților proiectului, istoria ansamblului arhitectonic și propuneri de acțiuni pentru inserarea acestuia în circuitul cultural educațional, cât și în viața comunității locale. Tot atunci vor avea loc și vernisajele unor expoziții dedicate familiei Teleki.
Proiectul este realizat de Asociaţia Petrus Italus Trust – Alianţa pentru patrimoniul bistriţean în parteneriat cu Universitatea Babeș-Bolyai (UBB), Facultatea de Teatru și Film (Cluj-Napoca) și cu sprijinul Consiliului Județean Bistrița-Năsăud și al Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud și susținerea Primăriei Șieu și a Școlii Gimnaziale Șieu.
Castelul Teleki din localitatea Posmuş, aflat pe lista monumentelor istorice, a fost redeschis publicului în luna septembrie a anului trecut, după ce a trecut printr-un amplu proces de reabilitare şi restaurare derulat în baza unui proiect cu finanţare europeană în valoare de peste 5 milioane de euro.