În municipiul Bistriţa există în total 19 blocuri cu un număr de 773 locuințe construite prin Agenția Națională pentru Locuințe.
Având în vedere că în anul 2016 au fost depuse mai puține cereri decât numărul de locuințe disponibile, un număr de 44 locuințe vechi au rămas nerepartizate. De la data repartizării s-au mai eliberat încă 63 de locuințe, astfel că, lîn prezent, sunt libere un număr de 107 locuințe. În plus, încă 10 locuințe se vor elibera prin predarea lor de către familiile afectate de explozia de la blocul situat pe strada Arțarilor.
Toate acestea urmează să fie repartizate în cursul anului 2018, în baza listei de prioritate, care se va aproba de către Consiliul Local până la sfârșitul lunii februarie 2018, conform legii.
Cele 117 de locuințe sunt situate în toate cele 19 blocuri ANL, respectiv 32 de scări.
Însă, înainte de a își primi noii chiriași, municipalitatea trebuie să efectueze câteva lucrări la elementele de construcție și instalații pentru funcționarea acestora în condiții optime
Un proiect de hotărâre care prevede acest lucru se va afla în dezbaterea ședinței Consiliului Local Bistrița programată pentru data de 20 decembrie.
”În 12 scări funcționează centrale de scară, care asigură atât producerea de căldură, cât și de apă caldă, iar într-un număr de 13 scări, centrala termică nu mai funcționează, chiriașii montându-și centrală proprie. De asemenea, în 7 scări situate în cele 3 blocuri noi construite funcționează centrale proprii de apartament.
Situația celor 117 locuințe, raportat la scări:
- În cele 12 scări cu centrală funcțională avem un număr de 27 locuințe libere, din care 1 locuință are instalația de gaz și de încălzire pregătită pentru centrală de apartament.
- În cele 13 scări în care centrala de scară nu mai funcționează avem un număr de 90 de locuințe libere, din care 66 sunt racordate la centrala de scară, restul de 24 de locuințe au instalația de gaz și de încălzire pregătită pentru centrală de apartament.
- În cele 7 scări situate în cele 3 blocuri noi construite avem un număr de 1 locuință în care funcționează centrală proprie de apartament.
O parte din aceste locuințe, au rămas libere o perioadă de timp mai indelungată, deoarece au fost refuzate, motivat de faptul că, nu mai era asigurată încălzirea și producerea apei calde, pentru neplata facturilor de gaze și apă rece, fiind demontate contoarele de gaz și apă rece” se arată într-un raport care va fi prezentat consilierilor locali.
Pentru ca aceste locuințe să fie predate noilor chiriași cu toate elementele de construcții și instalații în stare de funcționare, este necesară efectuarea unor lucrări de reparații și de modificare a instalațiilor de gaz pentru montarea unor centrale proprii, modificarea instalațiilor de încălzire, în cazul în care nu a fost modificată de către fostul chiriaș, verificarea și repararea instalațiilor de încălzire în blocurile în care funcționează centrală de scară și lucrări de reparații, tencuieli, zugrăvire și igienizare a locuințelor, revizie gresie, faianță, parchet, revizuire tâmplărie, respectiv schimbarea ușilor de acces la locuințele evacuate.
Reamintim că încă se mai pot depune cererile împreună cu documentele justificative pentru obţinerea unei locuinţe pentru tineri construită prin Agenţia Naţională pentru Locuinţe pentru anul 2018. Termenul limită este data de 29 decembrie 2017, ora 12:00.