Cazurile de INFARCT în stradă, rezolvate printr-un sistem de voluntariat on-line! Proiect al Primăriei Bistrița, cu implicarea cetățenilor „de bine!”

Primăria Bistrița implementează un proiect de prim-ajutor, în care vor fi implicați cetățenii orașului, dispuși să asigure manevrele de resuscitare în caz de infarct.

La conferința de presă de azi a fost prezent doctorul Cristian Grasu medic primar și președinte al Asociației Serviciilor de Ambulanță din România, coordonatorul acestui proiect.

În Bistrița, Programul „Există un erou în fiecare dintre voi” va fi implementat începând cu data de 1 septembrie.

Cum funcționează sistemul!

1. Volutarii se înscriu într-un program de instruire pentru acordarea primului ajutor. Cursul durează 8 ore. Dacă se obține nota 7, voluntarul este introdus în sistem, pe baza numărului de telefon.

2. Cetățenii descarcă aplicația „Există un erou” din magazinul de aplica’ii GooglePlay) și solicită introducerea în sistemul de voluntariat.

3. În cazul unui infract pe domeniul public, voluntarii de pe o rază de 1 kilometru sunt anunțati printr-un mesaj de alertă, transmis de dispeceratul 112.

3. Aplicația respectivă le transmite locația de intervenție (unde a avut loc infarctul).

4. Voluntarii accessează un butonul pentru preluarea cazului.

5. Se deplasează la fața locului și aplică manevrele de reuscitare, până la sosirea echipajelor SMURD sau Ambulanță.

Echipamente de prim-ajutor, amplasate în stradă!

Primăria va cumpăra defribilatoare portabile, ce vor fi amplasate în anumite locații publice, din oraș. Astfel, voluntarii vor putea intra în posesia acestor echipamente, în timp ce se deplasează la caz.

Se urmărește acordarea primului ajutor în cele 5 minute critice care fac diferența între viață și moarte.

„Aplicația se descarcă gratuit pe telefonul mobil apoi doritorii sunt îndrumați pas cu pas pentru a ajunge să fie parte  din acest program. Completează un chestionar și sunt invitați la un curs de 8 ore cu instructor acreditat. Facem și o hartă a defibrilatoare  din zonele în care acționăm când pleci către o victimă ți se spune unde este cel mai apropiat defibrilator automat simplu de folosit. Aplicația trasează un cerc în jurul victimei cu raza de 1000 de m. Toți voluntarii din acel cerc primesc o alertă și informația unde este defibrilatorul.

Nu suntem o soluție de înlocuire ci o soluție de ajutor. noi ne străduim ajunge cât mai repede și să facem ce e vital pentru victimă. când vin profesioniștii lăsăm să își facă treaba.

Informația despre caz vine prin 112 iar noi ne adresăm doar cazurilor care sunt pe domeniul public. Acasă mai e o rudă, un membru de familie, vecinii dar pe domeniul public, pe stradă pe câmp de cele mai multe ori victimelor nu are cine să le dea ajutor.” – a declarat doctorul Cristian Grasu, coordonatorul acestui proiect.

Primarul Ioan Turc, primul voluntar înscris în program: „dacă și doar o viață va fi salvată în următorii „n” ani, acest proiect reprezintă un mare succes!”

„Bistrițenii vor trăi mai multă siguranță. Acest program este un mijloc de auto-protejare a comunității și este gratuit. Urmează lucrări în oraș care vor reduce mobilitatea iar un om cu bicicleta, cu scuterul sau pe jos poate ajunge mai repede la cineva căzut undeva pe domeniul public. Acest proiect nu este o alternativă la Serviciul de Ambulanță sau la serviciile medicale, ci complementar. Când vorbim despre viața este vorba de timp secundele contează. Din punctul  meu de vedere dacă și doar o viață va fi salvată în următorii „n” ani, acest proiect reprezintă un mare succes.” – a completat primarul Ioan Turc.

Cheltuielile de implementare a proiectului vor fi suportate de societatea de salvare București din fondurile proprii. La această oră, în București sunt peste 5.000 de voluntari ce fac parte dinacest proiect!

CLICK să vă înscrieți în programul de salvare vieți și să deveniți voluntar!

https://www.facebook.com/existaunerou/.

https://fb.watch/eg-M9pSFoW/
error: Content is protected !!