Ioan Scurtu, patronul firmei Dimex este propus ca cetățean de onoare al județului, un titlu inventat de Radu Moldovan, prin care se acordă diplome anuale unor personaje locale care se presupune că au merite în dezvoltarea județului și au adus cinste prin activitățile prestate.
Inițial, aceștia au trecut printr-un proces de selecție, conform regulamentului. Anual sunt premiați diverși cetățeni: sportivi, directori SRI ieșiți la pensie, militari profesori, scriitori, oameni de afaceri etc!
S-au propus între ei, iar Radu Moldovan se preface că NU știe schema!
Cei 3 nostalgici care l-au propus pe Scurtu ca cetățean de onoare al județului sunt: PSD-istul Romocea (primar de Năsăud), ONG-istul Vasile Bar și Mureșan Gavril (președintele Uniuni Generale a Industriașilor, UGIR 1903, de fapt un ONG al patronilor).
Radu Moldovan consideră că propunerea este una justă, deoarece vine din partea „structurilor asociative ale oamenilor de afaceri.”
La categoria oamenilor de afaceri, în 2019 este propus domnul Ioan Scurtu, patronul firmei Dimex, care a cunoscut o puternică ascensiune în ultimii ani. În mandatele de președinte a lui Radu Moldovan, Dimex a derulat contracte de milioane de euro!
Titlul de cetățean de onoare este dus în derizoriu! Moldovan își premiază tovarășii care derulează contracte publice cu Consiliul Județean!
Reporter: -Am văzut că domnul Scurtu de la Dimex a fost propus din partea UGIR, ca cetățean de onoare al județului! Aș vrea să vă întreb: în calitate de președinte și inițiator al acestui titlu de cetățean de onoare dacă puteți lua în calcul o modificare a Regulamentului , ca să NU ajungem în situația derizorie în care toți patronii cu afaceri derulate cu Statul sau NU neapărat… ajun cetățeni de onoare a județului!Adică, acest titlul merge în derizoriu dacă se menține regulamentul actual, în care un ONG sau o Asociație sau o Uniune poate propune pe oricine pentru titlul de cetățean de onoare. Întrebarea e dacă d-voastră vi se pare normal și dacă veți lua în calcul o modificare a Regulamentului. Repet, opinia mea personală, consider că ar trebui ca acest titlu să se acorde în domeniul învățământului, sportului, inovării, NU să ajunge să premiem pleiada de afaceriști: îl avem pe domnul Iugan, pe domnul de la Dimex, urmează patronul de la CML, de la Îndemânarea, directorul de la LDP… în stilul ăsta!
Radu Moldovan: – După ce vă terminați pledoaria, vă răspund!
Reporter:- Am terminat! Mulțumesc!
https://www.facebook.com/ziardebistrita/videos/568945823865022/
Radu Moldovan: – E opinia d-voastră care poate fi respectată sau nerespectată. poate să întrunea ască o majoritate a populației sau NU… . vreau să vă readuc aminte că în urmă cu ceva ani, eu am fost cel are a inițiat acest titlu de cetățean de onoare al județului! Înaintea mea, ceilalți președinți NU au luat în calcul o astfel de activitate! Au fost mai multe discuții și dezbateri și eu cred cu tărie că oamenii de afaceri din județ au un rol foarte important în dezvoltarea comunității . Sunt oameni de afaceri care dezvoltă afaceri cu instituțiile publice și au afaceri de succes și NU numai cu instituțiile publice, dar sunt oameni de afaceri care NU desfășoară activități cu instituțiile publice și care sunt, de asemenea oameni de succes! După părerea mea , aceste categorii la care se acordă titlul de cetățean de onoare: 5-6 au fost destul de bine stabilite. Oameni care fac imagine și aduc cinste județului. Avem categoria oamenilor de învățământ, îl avem pe scriitorul Gheran! Avem zona de sport, care are o audiență mare la public, care se acordă și acuma. În urma mai multor discuții.. ținând cont de importanța prezenței Unității Militare în județ, s-a luat decizia să ne ducem în fiecare an acolo când sunt oameni cu merite deosebite. Pe parcurs a apărut o categorie nouă: cea a tinerilor foarte performanți, care NU a fost de la început , care de asemenea ne fac cinste județului nostru.
Nu cred că ar trebui să scoatem mediul de afaceri din zona asta de acordare a titlului de cetățean de onoare a unor oameni de afaceri e succes și care fac lucruri extraordinare pentru județul nostru!
Pentru că ați pus o întrebare punctuală, legată de domnul Scurtu, propunerea e făcută de Camera de Comerț, de UGIR și încă de cineva…trebuie să mă uit de cine… pentru că e nevoie de minim 3 propuneri pentru a întruni regulamentul, ca eu să am decizia de oportunitate de a propune un proiect de hotărâre, dar sigur că pot propune și 1/3 din membri CJ. Rămâne de văzut dacă în ședința de miercuri, o majoritate va da girul acordării acestui titlu. În concluzie, eu cred că Mediul de afaceri care, în opinia mea, chiar dacă sunt un om de stânga, are un rol foarte important în viața comunității și merită să aibă în fiecare an un reprezentant în această zonă!
Reporter: – D-voastră, personal, considerați că merită domnul Scurtu un astfel de premiu?
Radu Moldovan : – Eu v-am răspuns la tot ce aveam de răspuns. eu nu fac alegeri pe persoană. Și eu aș putea face propuneri, dar am crezut că e mai corect ca structurile asociative ale oamenilor de afaceri să fie cei care fac propuneri. Și din moment ce domnul Scurtu a primit o propunere, cred că are recunoașterea necesară… Dacă vreți să discutăm de calitatea lucrărilor pe care Dimex le-a făcut în raporturile contractuale cu Consiliul Județean, NU mă declar mulțumit, mă declar foarte mulțumit de termene și de calitatea lucrărilor care au fost făcute și aș putea da și câteva exemple… multe, dar am să dau 3 mari: legătura spre județul Maramureș pe cele 2 văi, de la Petru Rareș prin Giurgești-Negrileși – Breaza, spre Valea Șpanului și spre Valea Ilișua! De asemenea, Drumul și pe Blaj și pe Baraj către Stațiunea Colibița și înainte de a primi titlul de cetățean de onoare o să fie recepționat și Drumul de pe Strâmba! Deci din punct de vedere al calității lucrărilor pe care le face Dimex….
Reporter: – … merită!
Radu Moldovan : – .. mă declar foarte mulțumit! De alegerea mediului de afaceri, ei cred .. de asemenea , consilierii județeni vor decide miercuri în consecință.
Ca să răspund la această întrebare, în momentul de față NU cred că este necesar ca această categorie să fie scoasă din titlul de cetățean de onoare!
Reporter: – Dar este un criteriu ca reprezentanții acestor firme să fie la zi cu plata datoriilor către Stat?
Radu Moldovan : – Criteriile le găsiți în Regulament.. să NU aibă antecedente penale, , să facă imagine bună județului, NU suntem noi cu datoriile la Stat..
Reporter: – Nu ar trebui să fie și acesta un criteriu?
Radu Moldovan : – Nu mă transformați pe mine în ANAF. ANAF-ul are directorii lui, NU e treaba mea, asta!
Se bagă și Țintean, bugetarul-patron care a prins 2 regimuri: comunist și capitalist!
Țintean: – Nu poate participa la nicio licitație o firmă care are datorii în raport… cu Statul sau cu Fiscul sau cu oricine. Domnul Scurtu participă aproape zilnic la licitații, deci se presupune că NU are datorii la Stat.
Permiteți-mi să intervin pentru că eu provin din mediul de afaceri, chiar dacă am făcut și politică și administrație și chiar mă simt jignit pentru că nici nu știu cum să iau această întrebare…
Reporter: – să vă explic…. ca să Nu vă simțiți jignit. Oamnii de afaceri fac afaceri în primul rând pentru ei!
Radu Molodvan: – Rugămintea mea e să nu faceți o dezbatere aici, pentru că o puteți face după ședință!
Țintean: – … este o jignire fără precedent la adresa mediului de afaceri din județul Bistrița Năsăud. Prima condiție și orice om ibăn la cap este să faci ceva pentru județul Bistrița-Năsăud. Deci, să dai de lucru la 1.000 de oameni și să plătești impozite pe salarii, CAS, CASS, care toate se duc în favoarea populației, pentru că ne uităm și la procentele care rămân în plan local, cred că este no comment.
Reporter (ironic): – Domnii de la Leoni ar trebui să fie și ei premiați!
Țintean: – Nu contează că-l chemă Scurtu sau Iugan , ci faptul că a avut capacitatea să…
Reporter: – Înseamnă că și d-voastră ați merita, pe aceste argumente!
Țintean: – Nu am aceleași rezultate… eu am dat de lucru la 25, poate la 45 de oameni.. dau de lucru la sute și mii de oameni! Ne bucurăm cu toții chiar și când o firmă pentru că tot clamăm să ne aducem oamenii acasă, păi cum să….
Reporter: – Nu desconsiderăm, era vorba de titlul de cetățean de onoare , dar mă rog…
Țintean: – ați dus în derizoriu… și așa ceva NU face cinste unui jurnalist mai ales tânăr, care arată așa pe parcurs că e un om care este de drepta. Și eu gândesc așa, dar NU am vederi de-astea…
Reporter: – premiul putea să-i acorde domnul Bar, de la Camera de Comerț, dar NU titlul de cetățean de onoare unui afacerist care a făcut bani pentru el…
Titlul de cetățean de onoare al județului, un titlu inventat de Radu Moldovan ca să-l bage-n seamă pe unu sau pe altu’!
Această schemă PSD-istă de acordare a unor diplome fără valoare are un aer comunist și se desfășoară într-un cadru ce-l are pe Radu Moldovan, scenarist. Evenimentul are loc într-un cadru select, la Metropolis, la finalul fiecărui an.
CLICK să vedeți TOȚI cetățenii de onoare ai județului!
Citiți și: