Clubul Sportiv ”Gloria 2018” al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud va fi un club polisportiv și va avea și secții de handbal, oină și atletism

De-a lungul timpului, judeţul Bistriţa-Năsăud a lansat spre marea performanţă sportivi care au făcut cinste locului de unde au plecat, aceştia având rezultate deosebite în sporturile pe care le-au practicat, dovedind că în judeţul nostru există o bază de talente, dar şi profesori şi antrenori capabili să le descopere şi să le promoveze.

Este cunoscut faptul că, pentru comunitate, o importanţă deosebită o reprezintă sănătatea copiilor şi a tinerilor care are la bază, în afară de o alimentaţie adecvată, practicarea educaţiei fizice şi a sportului. Toate acestea vor asigura o populaţie sănătoasă din punct de vedere fizic şi, printr-o educaţie adecvată, şi din punct de vedere spiritual.

Din păcate, orele de educaţie fizică şi sport din programa de învăţământ sunt foarte puţine pentru a asigura acest deziderat al comunităţii ceea ce face ca implicarea autorităţilor publice locale în acest proces să fie mai mult decât necesară.

Astfel, se impune implicarea Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud în susţinerea şi dezvoltarea sportului de performanţă, implicare care va fi de natură organizatorică, patrimonială şi financiară, prin stabilirea structurii şi a regulamentului de funcţionare pentru o nouă structură sportivă – Clubul Sportiv „GLORIA 2018” Bistriţa-Năsăud.

Acesta se  va organiza și va funcționa ca un club polisportiv și are secții pe ramură de sport la handbal, oină și atletism. Clubul va fi înscris ca structură sportivă în Registrul sportiv organizat în cadrul Ministerului Tineretului și Sportului.

Scopul Clubului Sportiv „GLORIA 2018” Bistrița-Năsăud îl constituie organizarea și administrarea de activități sportive pentru comunitate, inclusiv a activităților de performanță, selecţie, pregătire și participare la competiţii interne și internaţionale. Pentru funcţionarea noii instituţii publice va fi aprobată organigrama, statul de funcţii, precum și regulamentul de organizare şi funcţionare.

Numărul de posturi propus  pentru funcţionarea structurii sportive este de 6 posturi, din care un post de conducere şi 5 de execuţie. Personalul din cadrul clubului sportiv are calitatea de personal contractual, angajarea acestora realizându-se prin concurs, conform legislaţiei în vigoare. Salarizarea se va face în conformitate cu prevederile Legii-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Consiliul de Administrație va avea în componenţă pe directorul Clubului Sportiv  „GLORIA 2018” Bistrița-Năsăud, trei consilieri județeni desemnați de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud prin hotărâre şi un reprezentant al președintelui Consiliului Județean Bistrița-Năsăud desemnat prin dispoziție.

Finanţarea clubului sportiv se asigură din subvenţii de la bugetul local al judeţului Bistriţa-Năsăud şi din venituri proprii.

Pentru asigurarea funcţionării clubului, după înscrierea structurii sportive în Registrul sportiv din cadrul Ministerului Tineretului şi Sportului, se va efectua  o rectificare bugetară în vederea asigurării fondurilor necesare.

Potrivit Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, cadrul legal care permite susţinerea sportului de cătreinstituție este Legea nr.69/2000-Legea educaţiei fizice şi sportului, cu modificările și completările ulterioare şi Legea nr. 215/2001 a administraţiei publice locale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Propunerea înfiinţării clubului sportiv în subordinea Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsaud este justificată şi de faptul că, în ultimii ani, consiliul judeţean s-a implicat activ în susţinerea sportului prin contractele de susţinere financiară acordate echipei de handbal din cadrul Clubului Sportiv Municipal Bistrita, prin alocarea de sume pentru domeniul sport, în cadrul proiectelor acordate prin finanțări nerambursabile, precum și prin participarea în calitate de organizatori sau coorganizatori la diferite competiţii internaţionale care au contribuit la promovarea judeţului pe plan național şi internaţional.

Prin politica adoptată pentru domeniul sport, Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud a  promovat cu prioritate ramurile/ disciplinele sportive de tradiţie la noi în judeţ, respectiv handbal şi atletism, încercând totodată să aducă în actualitate şi un sport declarat în anul 2014 ca fiind sport naţional, respectiv oina, pentru care este aprobat, Programul naţional „Redescoperă oina”. În vederea promovării jocului de oină ca sport naţional al României, Programul naţional „Redescoperă oina” poate fi sprijinit de stat, de structuri ale administraţiei centrale, de organizaţii neguvernamentale şi de structuri ale administraţiei locale”, se arată în expunerea de motive a proiectului de hotărâre.

 

error: Content is protected !!