Consilierul local Mircea Archiudean și-a exprimat, prin intermediul unei rețele de socializare, punctul de vedere cu privire la proiectul administrației locale de modernizare a Pieței Centrale din Bistrița.
”Avem în sfârşit de-a face cu o dezbatere publică privind Planul administraţiei de Modernizare a Pieţei Centrale. Toţi bistriţenii interesaţi au aflat între timp câţi arbori vor fi tăiaţi şi câţi vor rămâne, cu aproximaţiile de rigoare, şi ce se va întâmpla cu spaţiile verzi. Aşa cum am mai arătat ecologiştii au fost singurii care, de la bun început nu au girat proiectul propus Consiliului Local, în faza de aprobare a PUZ. Suntem pentru creşterea atractivităţii Pieţei Centrale, restrângerea accesului automobilelor în zonă și deschiderea pieţei pentru cetăţeni. Acest lucru nu trebuie să conducă la diminuarea suprafeței spaţiilor verzi, cele două obiective nefiind contradictorii ci dimpotrivă venind unul în continuarea celuilalt” a precizat ecologistul Mircea Archiudean.
În opinia consilierului local, la Bistrița s-a ajuns în situația în care părerea a mii de oameni să nu mai valoreze nimic în administrarea unui oraș.
”Strategiile și proiectele de viitor a unui centru urban sunt chestiuni de mare importanță, prin care se decide soarta unui oraș: cum va arăta, cum se vor desfășura traficul și activitățile economice, cum va fi nivelul de trai al locuitorilor. De aceea, deciziile trebuie luate doar după o judecată lucidă și alegerile trebuie făcute cu atenție. Chiar dacă nu susțin deciziile populiste, este evident că mai multe minți judecă mai bine decât una singură, iar dialogul și consultarea sunt esențiale în luarea deciziilor de care depinde un oraș întreg. Din păcate, în Bistrița s-a ajuns în situația anormală în care un edil și forul decizonal din jurul său nu mai țin cont de opiniile, dorințele exprimate de aproximativ 4000 de oameni, cum este cazul proiectului privind modernizarea Pieței Centrale” a mai completat Archiudean.
Totodată, consilierul local consideră că ”orice inițiativă a Primăriei Bistrița poate fi îmbunătățită, dacă este dezbătută în adevăratul sens al cuvântului și se ține cont și de propunerile partidelor de opoziție. Și aici mă refer la opoziția reală, care nu vine doar cu texte care dau bine, ci cu idei realiste și soluții. Politicianismul și regresul democratic au dus la o situație îngrijorătoare în administrațiile locale. Alegerea primarului într-un singur tur – o mânărie girată și de liberali – a dus la situații în care un primar ales face doar ce vrea și se mulțumește să fie pe placul unei minoritati de 10-15% care-i asigura realegerea. După cum atrăgeam atenția și acum doi ani, spre deosebire de lumea anglo-saxonă, societatea românească este foarte puţin preocupată de procesul de „fabricare” a deciziei. Atât la nivelul municipiului, cât şi la nivelul ţării ne confruntăm cu decizii politice care ignoră priorităţile cetăţeanului”.
”Decizia politică, despre care vorbim în cazul problemelor de interes public, a ajuns să reprezinte un simplu act de opţiune personală şi de exprimare a voinţei politice. În mod normal, în exercitarea puterii decizia politică şi administrativă ar trebui să reflecte nu numai raporturile de putere între cei direct implicaţi ci să fie un rezultat al negocierilor şi să reprezinte un compromis acceptabil şi reprezentativ pentru cea mai mare parte cetăţenilor.
Cei care câştigă alegerile nu primesc un vot în alb pentru toate proiectele prezentate alegătorilor sau pentru orice alte idei care le vin pe parcursul mandatului. Dimpotrivă, ei trebuie să asigure protecţia şi reprezentarea corectă a intereselor tuturor cetăţenilor Bistriţei. Acest lucru poate fi realizat prin:
- Dialog real cu partenerii din Consiliul Local cu reprezentanţii tuturor partidelor începând de la tema de proiectare trecând prin implementare şi până la evaluarea proiectelor.
- Întocmirea şi promovarea unor proceduri de lucru prin care să se realizeze o consultare reală şi regulată a ONG-urilor.
- Instituţionalizarea dialogului cu cetăţenii în vederea generării de proiecte – Consiliul cetăţenilor.
Proiectul actual de modernizare a Pieței Centrale poate fi îmbunătățit în urma reacției și sugestiilor venite din partea cetățenilor și ONG-urilor pentru a se ajunge la o soluţie mai bună și mai prietenoasă cu mediu și care să dea satisfacţie tuturor cetățenilor” a mai scris ecologistul Mircea Archiudean pe o rețea de socializare.
Alex; concluzia este urmatoarea. Apm-ul ne-a bagat sula-n coaste si nu am avut timpul necesar la dispozitie sa strangem mai mult. Cinci zile am avut la dispozitie sa depunem plangerea. CONCLUZIA, sta in mana unui JUDECATOR in lunile si anii viitori.
Si cat inseamna asta din totalul populatiei al orasului? 🙂 putin zic eu. Pentru ca la circul facut pe subiectul acesta, 90% din populatie au auzit de petitie si tot putine semnaturi s-au adunat.. concluzia?
Mai exact 4720 de oameni au semnat petitia. Asta ca sa stie si domnul consilier Archiudean.