Consilierul Nicolae Pavelean (USR PLUS): ”Există construcții care au fost edificate fără respectarea reglementărilor prevăzute în planurile urbanistice”

După ce a luat la pas orașul Bistrița și a analizat modul în care au fost edificate unele dintre cele mai noi construcții din municipiu, consilierul Nicolae Pavelean a ajuns la o serie de concluzii pe care le-a prezentat Comisiei de Urbanism a Consiliului Local Bistrița. În unele cazuri, acesta a constat că există construcții care au fost realizate fără respectarea reglementărilor prevăzute în planurile urbanistice.

Ieri am participat la o nouă ședință a Comisiei de Urbanism din cadrul Consiliului Local al Municipiului Bistrița. De această dată, alături de câțiva colegi, membri ai Comisiei de Urbanism și reprezentați ai aparatului administrativ, am ieșit în teren în câteva puncte importante din municipiu, unde fie se dorește edificarea unor construcții, fie construcțiile există deja, însă au fost executate într-un mod aș putea spune chiar ieșit din cadrul reglementarilor de urbanism existente”, a transmis consilierul Nicolae Pavelean.

După ce a analizat fiecare dintre locațiile vizitate, consilierul a ajuns la o serie de concluzii:

  • există construcții care au fost edificate fără respectarea reglementărilor în vigoare din PUG/PUZ”, exemplu zona Parcului, Str. Toamnei și altele.
  • există zone unde se dorește edificarea unor construcții, însă de asemenea nu pot fi respectate condițiile reglementărilor în vigoare și a legii, cât și specificul istoric al zonei – exemplu zona Dogarilor și zonele care țin de centrul istoric al municipiului unde potențialul istoric al locului trebuie valorificat și în nici un caz afectat.
  • există cazuri unde se intenționează construirea unor locuințe colective în regim de înălțime mare, în zone centrale cu acces limitat și risc ridicat de congestionare a traficului în condițiile în care orașul suferă deja în acest sens, în special din cauza numărului redus de parcări”, a adăugat sursa citată.

În opinia consilierului, în cele mai multe dintre situațiile constatate, cauzele problemelor țin ”fie de neclaritatea și lipsa alinierii reglementărilor locale de urbanism, fie de interpretarea greșită a acestora”, urmând ca din acest punct de vedere să fie luate măsuri.

”Toate lucrurile au un nou început. În cadrul Comisiei de Urbanism din Consiliul Local am stabilit clar că vom continua cu același nivel de implicare, ieșind în teren pentru constatarea problemelor cu care se confruntă orașul nostru din punct de vedere al urbanismului și stabilirea unor reglementari cât mai clare în acest sens”, a încheiat Pavelean.

5 comments

  1. Am înțeles că au vizitat celebra stradă Dogarilor, unde a fost demolată o căsuță cochetă și este propus un bloc monstruos. A fost informat dl Pavelean de către secretarul detectiv urbanistic că tocmai pe acea locație dna Gaftone a pierdut un proces cu actualii proprietari? Instanța a obligat-o să elibereze autorizația de construire și a considerat toate motivele invocate de dânsa sunt rea credință? Dacă nu știe dl Pavelean mă gândesc că mâine o va întreba. Succes în activitate îi doresc și grijă mare la capcanele detectivului urbanistic secretar.

  2. Întrebarea mea este in ce calitate identifica problemele si da solutiile necesare și atât de specilizate urbanistic. Este cumva dl Pavelean arhitect? Cumva urbanist? Sau se joaca impreună cu secretarul municipiului Gaftone de-a detectivii urbanistici? Pe banii contribuabililor! De ce au decalat ședința de la ora 13 la ora 11? Astept răspuns..și pe facebook e ok!

  3. Domnule Pavalean, văd ca sunteți tânăr, dornic sa muncească, aveți inițiativa, aveti toate datele !
    Ce nu înțeleg eu și ca rog sa-mi explicați cum poate o comisie de urbanism fără niciun specialist in domeniu (arhitect) sa modifice un PUG întocmit de specialiști arhitecți ! Adică, nu-i vina Dvs ca aveți alte profesii, dar aveți un punct de vedere al vreunui arhitect măcar care sa va susțină demersurile ??? Știu ca la un PUG se muncește câțiva ani: elaboratorii sunt arhitecți , avizele sunt date de instituții abilitate și cu specialiști , PUG-ul e verificat de inspectorii de specialitate, de arhitect șef etc. Adică trece printr-o mie de mâini și verificări. Și Dvs, dara a apela la specialiști vreți sa-l modificați. Ceva nu suna in regula… ceva da cu virgula, ceva oare putred… sper doar sa para, sa nu chiar fie !

  4. Aveti perfectă dreptate. Totuși ceea ce ne dorim noi sa facem în Comisia de Urbanism este sa constatam problemele, sa identificam cauzele reale a acestora și sa propunem soluțiile necesare care consiliul local. Cu siguranță comisia de urbanism nu poate lua decizii finale insa poate înainta propune, si poate aviza proiecte de hotărâre care sa fie mai apoi aprobate in consiliu. Asta ne ai dorim sa facem si am început sa facem asta deja.

  5. Domnule consilier,fiecare zona are un funcționar de la urbanism care răspunde de ea.Este implicat legal în eliberarea autorizației de construire și trebuie conform legii sa fie prezent la trasarea limitelor construcțiilor.Verifica pe parcurs respectarea proiectului și dacă este conforma eliberează un certificat constatator cu care acea construcție se intabulata.La final se face și regularizarea plății. Responsabilitatea legala este a funcționarului de la serviciu urbanism care are instrumente legale pentru a obliga constructorul sau beneficiarul sa respecte legea,proiectul și calitatea construcției.Comisia de urbanism din care faceți parte observa ,sesizează,propune.Deciziile sunt ale primarului sau consiliul local.Am o propunere pt dvs.Comisia din care faceți parte ar putea elabora un regulament de urbanism pe care sa-l supună deciziei consiliului local și odată aprobat devine obligatoriu de respectat pentru primar și salariații cu atribuțiuni de serviciu.Ceea ce faceți este în regula dar poate doar va atingeți scopul politic și personal de a atrage atenția dezvoltatorilor imobiliari sau alții pt a trece pe la dvs.Nu aveți drept de decizie.Parerea comisiei este doar consultative…

error: Content is protected !!