Consiliul Judeţean Bistrița-Năsăud va dezbate, în şedinţa ordinară din 28 septembrie, un proiect de hotărâre privind aprobarea programului de măsuri pentru deszăpezirea și combaterea poleiului pe drumurile județene în sezonul rece 2023 – 2024.
”Pe timpul iernii, drumurile sunt afectate de fenomene meteorologice (ninsoare, lapoviță, gheață, polei, viscol etc.) care pot determina înrăutățirea condițiilor de circulație sau chiar închiderea circulației rutiere. Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, în calitate de administrator al drumurilor județene, prin aparatul de specialitate, va stabili modul de pregătire și acționare pe timp de iarnă“, se arată în proiectul de hotărâre.
Astfel, în vederea asigurării circulației rutiere pe drumurile județene în timpul iernii, în condiții de siguranță, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a pregătit un program de măsuri și activități necesar a fi executate pentru a preveni și combate poleiul și înzăpezirea arterelor de circulație.
Programul a fost realizat în funcție de intensitatea traficului, importanța economică și administrativă a sectoarelor de drum. Pentru eficientizarea activității de iarnă și reducerea timpului necesar până la începerea intervențiilor pe drum, drumurile județene aflate în administrarea Consiliului Județean Bistrița-Năsăud sunt împărțite în 5 loturi, după cum urmează:
”În cazul în care prognoza meteorologică generală sau mijloacele de detectare locală indică apariția poleiului, gheții sau ninsorii ori în perioada de timp în care se manifestă variații de temperatură, se efectuează răspândiri preventive de materiale antiderapante. Pe timp de viscol nu se recomandă răspândirea preventivă, fiind ineficientă. Urmărirea permanentă a evoluției temperaturii este obligatorie, acordând o mare atenție sectoarelor pe care se formează frecvent polei (poduri, pasaje, viaducte, zone umede cu curenți puternici etc.), mai ales când evoluția situației meteorologice nu este omogenă pe toată lungimea sectorului de drum. Răspândirea preventivă se face înainte sau în timpul unor fenomene meteorologice periculoase (polei, ninsoare etc.) pentru a reduce pe cât mai mult posibil formarea pe suprafața părţii carosabile a poleiului, gheţii sau straturilor de zăpadă. Menţinerea straturilor de zăpadă în stare afânată încă din timpul formării, prin răspândirea materialelor antiderapante tratate cu sare în cantităţi reduse va permite o îndepărtare mecanică uşoară”, prevede, printre altele, programul de măsuri ce va fi analizat de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud.
Pentru deszăpezirea și combaterea poleiului pe drumurile județene în sezonul rece 2023 – 2024 se estimează că este necesară cantitatea de 9.800 de tone de nisip, 9.800 tone de sare şi 53 de utilaje de intervenţie.
Proiectul de hotărâre va fi dezbătut în ședința ordinară a Consiliului Județean Bistrița-Năsăud din 28 septembrie.
Rețeaua de drumuri județene din Bistrița-Năsăud are o lungime de 708,476 km, din care 693,966 km se află în administrarea Consiliului Județean Bistrița-Năsăud în baza prevederilor Ordonanței Guvernului nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare, iar 14,990 km se află în administrarea Primăriei Municipiului Bistrița.