În ultimele două săptămâni s-au desfăşurat controale pe apele Bazinului Somesul Mare, incluzând râurile Somesul Mare, Şieu, Bistriţa, pârâurile Lechinţa, Meleș, Roșua, Budac şi alţi afluenţi. Controalele au avut ca temă PROHIBIŢIA LA PESCUIT.
Controalele s-au realizat de AJVPS, Jandaarmeria Bistrița, Agenția Națională de Acvacultură și Pescuit, filiala Cluj, Comisariatul Gărzii de Mediu Bistrița-Năsăud. Îmbucurător este faptul că spre deosebire de alţi ani pescarii bistriţeni au înţeles că în acest an în PERIOADA PROHIBIŢIEI ESTE INTERZIS PESCUITUL LA TOATE SPECIILE DE PEŞTI.
Din 1 Mai se poate da la păstrăv, dar NUMAI cu momeală artificială!
Începând cu 1 Mai se deschide pescuitul în apele de munte la păstrăv , doar cu momeală artificială şi cu obligaţia eliberării altor specii de peşti prinse şi a păstrăvilor sub dimensiuni, păstrăv (Salmo sp.) 20cm dimensiune admisă la pescuit…
Cea mai mare problemă semnalată o reprezintă depozitarea gunoaielor pe malurile apelor, problemă semnalată primăriilor și Gărzii de Mediu.
AJVPS BN a participat cu doi paznici de vânătoare şi pescuit ,doi pescari cu drept de control unul fiind Marius Bălan,ANPA FILIALA TRANSILVANIA inspectorul şef.Mircea Balaş. Jandarmeria cu patrule de 3-4 jandarmi ,autovehicule de teren, doi câini specializaţi, vicepreşedintele AJVPS BN cu probleme de pescuit, directorul AJVPS BN, secretarii filialelor NĂSĂUD ŞI BECLEAN. Control pe apele din apropierea oraşelor Bistriţa ,Beclean ,Năsăud şi pe raza tuturor localităţilor dintre oraşe.
Fără BRACONIERI și „prășcari!”
Nu au fost găsiți braconieri cu plase, iar locuitorii din Braniștea, Măluț, Șirioara și Crainimăt spun că mulți prășcari sunt bătrâni,iar cei tineri sunt plecați la muncă prin străinătate. În ce priveşte pescarii recreativi acum internetul oferă mult mai multe informaţii fiind mult mai bine mediatizate atât perioadele de prohibiţie cât şi controalele …îmbucurător nu au fost găsiţi pescari care să încalce egea în perioada de prohibiție.
Amenzile pentru pescuit în perioada de prohibiție sunt cuprinse între 300 – 600 de lei, iar pescarilor care folosesc plase li se întocmește dosar penal.
AJVPS BN gestionează principalele ape din județ, primeşte orice sesizare de la pescarii membri şi se angajează să colaboreze cu autorităţile, în vederea respectării legilor în domeniu.
În perioada următoare, AJVPS BN anunță o serie de controale pe Lacul Colibița, locație de refugiu a unor pescari care NU respectă perioada de prohibiție.