Restaurantele din Bistrița care, în baza unor contracte, servesc mâncare elevilor de la diferite unități de învățământ din municipiu vor fi verificate în perioada următoare de Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bistrița-Năsăud, a anunțat directorul instituției, Ioan Bogolin.
Șeful DSVSA Bistrița-Năsăud a precizat că decizia de a efectua verificări la toate restaurantele care servesc mâncare copiilor, indiferent dacă o livrează în unitățile de învățământ sau o servesc în localurile proprii, a venit în urma situației din această săptămână când mai mulți elevi s-ar fi simțit rău după ce ar fi consumat mâncare servită de un agent economic din Bistrița.
”Avem baza de date cu toate unitățile care servesc mâncare în unități școlare. Îi vom verifica pe toți, atât pe cei care fac catering, cât și pe cei care au bloc alimentar și servesc masa în incinta unității”, a spus Ioan Bogolin.
Pe de altă parte, directorul DSVSA Bistrița-Năsăud a precizat că instituția pe care o coordonează a dispus mai multe măsuri în cazul agentului economic care ar fi servit mâncare elevilor care s-au simțit rău.
”În urma celor întâmplate, s-a dispus următoarele: o sancțiune de 20.000 de lei, suspendarea activității până la remedierea neconformităților și confiscarea a 10,4 kg de produse neconforme. Am prelevat probe din alimentele pe care le-am găsit la locul în care s-a gătit. Până la această dată nu s-a izolat vreun agent patogen care ar putea duce la o toxiinfecție alimentară. Ei nu aveau dreptul să gătească acel meniu pe care l-au gătit și l-au dus spre servire elevilor din cele două școli (n.r. – Școala Gimnazială Avram Iancu Bistrița și Școala Gimnazială Nr. 1 Bistrița)”, a mai spus directorul DSVSA Bistrița-Năsăud, Ioan Bogolin.
Potrivit directorului Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud, dr. Anca Andrițoiu, agentul economic ar fi livrat mâncare unui număr de circa 400 de elevi și cadre didactice din Bistrița.
”Este vorba despre două școli – Școala Gimnazială Avram Iancu Bistrița și Școala Gimnazială Nr. 1 Bistrița – cu un număr total de 15 clase, circa 400 de elevi și cadre didactice. Deci sunt circa 400 de copii și cadre didactice care consumă alimente de la firma respectivă. Din cei șapte care au ajuns în UPU, doar doi au consumat alimente de la restaurantul respectiv. Nici cei de la UPU nu au făcut legătura între cazuri, nici măcar nu au pus diagnostic de suspiciune de toxiinfecție alimentară. Este o perioadă în care se manifestă foarte multe enteroviroze. Probabil că asta a fost mai cu seamă, nu o toxiinfecție alimentară”, a declarat dr. Anca Andrițoiu.