Credincioșii au profitat de faptul că, odată cu instituirea stării de alertă, este permisă prezența la slujbele oficiate în lăcașurile de cult și, încă din prima zi, au fost prezenți în număr mare în zona bisericilor. La Bistrița, credincioșii au înfruntat și ploaia pentru a se ruga împreună.
Alături de credincioși, prezenți în zona lăcașurilor de cult au fost și jandarmii, care s-au asigurat că sunt respectate măsurile impuse de autorități.
”Jandarmii Detașamentului 1 Mobil Bistrița asigură măsurile de ordine publică pentru siguranța cetățenilor, la anumite biserici din municipiu. Cu toate că este o vreme ploioasă, credincioșii au ales să participe la slujbele religioase. Conform noilor reglementări, acestea pot fi ascultate afară, iar cei care doresc să participe la acestea trebuie să poarte mască de protecție. De asemenea trebuie păstrată o distanță de 2 m între persoane. Aceste măsuri au fost stabilite în contextul instituirii stării de alertă, prin Hotărârea nr. 24 din 14.05.2020 a Guvernului României – Comitetul Național pentru Situații de Urgență”, precizează Inspectoratul Județean de Jandarmi Bistrița-Năsăud.
Ziar de Bistrița a mai scris despre regulile de care credincioșii trebuie să țină cont atunci când participă la slujbe:
In cartea sa „LETTRE À UN RELIGIEUX”, scriitoarea franceză Simone Weil spunea următoarele: „Biserica nu e în chip desăvârsit pură decât într-o singură privintă: ca păstrătoare a Tainelor. Ceea ce e întru totul desăvârsit nu e Biserica, ci trupul si sângele lui Christos de pe masa altarelor.”
Pe la mijlocul lunii martie, odată cu declansarea stării de urgentă in România, cauzată de pandemia COVID-19, s-a luat si decizia suspendării slujbelor din interiorul bisericilor. IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei le-a adresat atunci credincioşilor un mesaj in care spunea: „Pe neaşteptate, iată-ne în afara sfintelor biserici din pricini pe care Dumnezeu le ştie cu certitudine şi întru totul. Noi le intuim, credem că sunt unele sau altele, singur Dumnezeu ştie de ce, pentru ce, până când şi în ce mod vom săvârşi în continuare sfintele slujbe. Că suntem înăuntrul bisericii sau în afara ei, pe ger sau pe arşiţă, aceste lucru contează, dar nu esenţial. Fundamental este să nu se oprească săvârşirea sfintei şi dumnezeieştii liturghii“. Îndemnul IPS Teofan a fost acela ca fiecare creştin să îşi transforme să își transforme propria casă în biserică. Casele crestinilor să devină astfel locuri dedicate rugăciunii, sau nu mai fie „locuri în care domneşte televizorul, alte gânduri şi alte preocupări“.
Fără a-l contrazice pe Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, opinia pr. prof. univ. dr. Stelian Tofană de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca usor diferită : „Casele noastre nu sunt biserici. Greşeală totală în astfel de exprimare, indiferent din partea cui vine. Eu nu am fost de acord cu aşa ceva. Casele noastre pot fi case de rugăciune, pot fi case de comuniune spirituală, dar în nici într-un caz biserică, pentru că biserică este doar acolo unde se celebrează euharistia, adică liturghia, unde Hristos cel jertfit era mereu actualizat pe altar”.
Prin urmare, biserica ascunde în sine „misterul credintei” si deci nu poate fi înlocuită ca loc de rugăciune cu nimic altceva. Asa se explică dorul de biserici al credinciosilor după relaxarea măsurilor impuse prin ordonantelor militare din perioada stării de urgentă.