Consilierul local Cristian Niculae s-a arătat nemulțumit de faptul că mai multe proiecte inițiate de grupul de consilieri PSD nu au fost incluse pe ordinea de zi a sedinței ordinare a Consiliului Local Bistrița și a acuzat conducerea Primăriei Bistrița de rea-voință și de ”obstrucționarea activității Consiliului Local Bistrița”. Primarul Ioan Turc a răspuns acestor afirmații ale fostului viceprimar al Bistriței și a precizat că unul dintre proiecte ar fi putut fi implementat încă din anul 2016, fiind vorba despre un proiect privind achiziția unei ambulanțe pentru transportul persoanelor. O astfel de autoutilitară există deja în dotarea autorităților, însă a fost ignorată vreme de 4 ani.
”Aș vrea să vă spun că, deși am cerut ca proiectele propuse de grupul consilierilor PSD – referitoare la amenajarea unui cabinet medical pentru preluarea și tratarea cazurilor sociale din Bistrița, achiziția unei autoutilitare de transport persoane, așa-numita Ambulanță socială, și transformarea a 10 foste puncte termice din municipiu în parcări etajate de reședință – să fie incluse pe ordinea de zi a ședinței de azi, constat cu îngrijorare că proiectele nu au fost introduse. Am primit ieri niște explicații șocante, de tot râsul, din partea secretarului municipiului. Dânsa a înțeles că proiectele sunt depuse pentru a fi dezbătute în ședința din luna decembrie, dar am adresele prin care se vede foarte clar că noi am cerut ca acestea să fie dezbătute în ședința din această lună. Domnule primar, nu știu cum să cataloghez această atitudine, să o numesc amatorism, rea-voință sau obstrucționarea activității Consiliului Local. Nu vreau să cred că din motive politice sau electorale refuzați să puneți în dezbatere cele trei proiecte importante pentru bistrițeni, mai ales că două vin în sprijinul sistemului public de sănătate, greu încercate în aceste vremuri de pandemie. Domnule primar, în fiecare zi, în Spitalul Județean de Urgență Bistrița mor oameni din cauza coronavirusului. Nu mai sunt locuri, nu mai sunt paturi la ATI. Unitatea de Primiri Urgențe și personalul medical nu mai fac față solicitărilor. Este o adevărată tragedie ce se întâmplă. Doar dacă mor oameni se eliberează locuri în spital, oamenii grav bolnavi se tratează la domiciliu, cum pot, în vreme ce noi ne permitem să tergiversăm proiecte de hotărâre ce vizează sprijinirea sistemului medical, care se află în pragul colapsului. Este inadmisibil acest lucru. (…) Din păcate, din ceea ce văd, am convingerea că nu vreți să susțineți aceste proiecte bune și necesare pentru bistrițeni”, a spus consilierul Cristian Niculae în ședința de joi a CL Bistrița.
Primarul municipiului Bistrița, Ioan Turc, nu a ezitat și a venit cu o replică la afirmațiile fostului viceprimar Cristian Niculae.
”Nu am să intru în detalii de natură procedurală, acestea le oferă doamna secretar al municipiului, am să mă refer strict la aspectele care țin de intenția inițiatorului. Domnule Niculae, în mod categoric dumneavostră sunteți în campanie electorală și dumneavoastră singur v-ați autodenunțat, făcând tot felul de considerații de natură politică. Eu vreau să vă spun următorul lucru: în 2016, Primăria Bistrița a primit o ambulanță de la o fundație din străinătate, pe care eu, după preluarea mandatului, am găsit-o pe chituci, la Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență. Am luat măsuri imediat pentru ca această ambulanță să fie înmatriculată, ceea ce s-a și întâmplat. Dumneavoastră, timp de 4 ani de zile, nu ați avut timp să înmatriculați această ambulanță. Mai mult decât atât, ați avansat cheltuieli pentru dotarea acestei ambulanțe cu un defibrilator, care costă vreo 7.000 de euro. Acum să îmi spuneți dumneavoastră când ați fost serios? Atunci când ați ignorat această problemă în ultimul an de mandat, când dumneavoastră ați condus Primăria și nu domnul primar Crețu. (…) Această ambulanță va fi pusă în serviciul public după ce va fi reparată, pentru că are o problemă cu cutia de viteze. Repet, a fost înmatriculată. Vom face un protocol cu Spitalul Județean și o vom folosi pentru transportul bolnavilor de la spital – acasă”, a răspuns primarul Ioan Turc.
De asemenea, primarul Ioan Turc i-a cerut fostului viceprimar să vină cu explicații cu privire la situația în care a găsit ambulanța.
Consilierul Cristian Niculae a explicat că este vorba despre o ambulanță cu o vechime de circa 20 de ani, care nu mai corespunde actualelor standarde, motiv pentru care vechea administrație locală a considerat că nu merită să se mai investească bani în reparațiile de care autoutilitara avea nevoie.
Primarul Ioan Turc a intervenit din nou și a spus că va face toate demersurile pentru a pune în mișcare ambulanța.
”Dumneavoastră, Inainte de a accepta donația, ați primit o fișă tehnică a acelei autospeciale. Ea se prezintă, inclusiv astăzi, într-o stare foarte bună. Nu e veche, are un număr mic de kilometri, dar ar fi trebuit să faceți câteva lucruri minore: înmatricularea acesteia și o mică reparație la cutia de viteze. Dumneavoastră însă ați investit 7.000 de euro într-un defibrilator pentru această ambulanță despre care pretindeți că nu întrunește condițiile tehnice și ați lăsat-o pe chituci. Asta spune totul despre nivelul de bun gospodar pe care îl aveți și dumneavoastră și, în general, vechea administrație PSD. Vom pune această ambulanță în mișcare. Vă garantez că mă ocup personal de acest lucru și sper, chiar săptămâna viitoare, să încheiem un protocol cu Spitalul Județean de Urgență și această ambulanță să fie pusă în circuitul public pentru deservirea persoanelor care se întorc de la spital acasă”, a mai completat primarul.
Primarul Ioan Turc a răspuns și în legătură cu celelalte două proiecte inițiate de grupul consilierilor PSD din CL Bistrița.
”În ceea ce privește punctele termice și transformarea acestora în parcări, cine v-a oprit, domnule Niculae, 4 ani de zile, să faceți câte ședințe de Consiliu Local ați dorit și să avem astăzi peste tot numai parcări pe vechile puncte termice. Haideți să nu intrăm în zone care ne pun într-un penibil absolut. În ceea ce privește cabinetele medicale, pentru că clamați și acest lucru, de asemenea, puteați să o faceți într-un an de zile de mandat, mai ales pe fond de pandemie. Nimeni nu v-a oprit să faceți acest lucru, repet. Știți foarte bine că am anunțat în campania electorală intenția noastră de a veni cu puncte sanitare în toate cartierele aparținătoare ale municipiului, pe principiul proximității. Vom fi mai aproape de oamenii aflați în nevoie prin oferirea de servicii medicale de bază, dar nu propagandistic, ci faptic”, a mai completat Turc.
La rândul său, consilierul liberal Ioan Peteleu a catalogat drept ”populistic” gestul consilierului Cristian Niculae de a vorbi, după 12 ani, despre punctele termice. ”Aceste puncte termice zac în neștire și sunt focare de infecție. Timp de patru ani, domnul Niculae a fost în campanie electorală, deci dânsul nu a făcut administrație. El a fost în campanie și mi se pare că încă nu a reușit să iasă din acea logică populistă cu care a pierdut aceste alegeri. Știm cu toții cum le-a pierdut. Domnule Niculae, dacă eram în locul dumneavoastră, eu demisionam din acea organizație, demisionam din Consiliu. Îmi dădeam demisia de onoare și cred că nu mai făceam politică niciodată”, a spus Ioan Peteleu. Consilierul liberal a subliniat că vechiul Consiliu Local a avut la dispoziție luni întregi în care ar fi putut să propună cele două proiecte sociale, dar nu a făcut acest lucru.
De asemenea, secretarul municipiului, Floare Gaftone, acompletat că proiectele au fost depuse la data de 18 noiembrie, pe când dispoziția de convocare a ședinței era deja emisă.