În cadrul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Gestionarea Deșeurilor din Bistrița-Năsăud va fi înființat un Corp de control, din care vor face parte opt inspectori. Noul director al ADI Deșeuri, Cristian Niculae, a precizat că doi inspectori există deja în cadrul instituției, în vreme ce alți șase urmează să fie angajați. Corpul de control va efectua activități de îndrumare a cetățenilor cu privire la colectarea selectivă și depozitarea deșeurilor, dar vor exista și acțiuni de verificare. Inspectorii ar urma să aibă venituri nete cuprinse între 2.500 lei și 3.000 de lei.
”Corpul de control va fi format din opt inspectori, cu un salariu net cuprins între 2.500 și 3.000 de lei. Costul total pentru înființarea Corpului de control al ADI Deșeuri este de 600.000 de lei/an, sumă care presupune și achiziționarea a două autoturisme de teren Dacia Duster, acestea urmând să fie folosite de către inspectori în deplasările pentru efectuarea controalelor. De asemenea, în această sumă sunt cuprinse și costurile privind carburantul, uniformele, laptopuri și aparatele foto pe care inspectorii le vor folosi. Toate aceste costuri cumulate ajung la 600.000 de lei/an. Deci nu se pune problema că inspectorii vor avea salarii de director, așa cum am văzut că s-a vehiculat. Ei vor câștiga între 2.500 – 3.000 de lei net”, a explicat Cristian Niculae într-o emisiune de la postul local de televiziune AS-TV.
Niculae a mai precizat că toate aceste costuri vor fi susținute financiar prin majorarea cotizației membrilor ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud.
”Primarii din județul Bistrița-Năsăud au fost de acord cu această măsură și au fost de acord și cu majorarea cotizației. Deci nu vom lua bani de la oameni. Practic, Corpul de control va putea fi finanțat prin creșterea cotizației fiecărei unități administrativ-teritoriale”, a mai completat Cristian Niculae.
Potrivit directorului ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud, Corpul de control va avea atât rol de îndrumare, cât și de control.
”Nu mergem din prima să amendăm oamenii, ci vrem să le arătăm mai întâi ce trebuie să facă. Dacă mergem a doua oară și nu au făcut ceea ce noi le-am arătat, atunci îi vom sancționa pe cei care nu s-au conformat”, a mai spus sursa citată.
Din ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud fac parte cele 62 de unități administrativ-teritoriale din județ și Consiliul Județean Bistrița-Năsăud.
Reamintim că, la începutul acestei săptămâni, în calitate de director executiv al ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud, Cristian Niculae a prezentat un plan de măsuri pentru îmbunătățirea serviciilor de salubrizare și colectare a deșeurilor din județ.