Județul Bistrița-Năsăud are printre cele mai mici taxe de salubrizare din Transilvania, susține directorul executiv al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Deșeuri Bistrița-Năsăud, Cristian Niculae. Însă, pentru ca taxele să rămână la același nivel, Niculae susține că și oamenii trebuie să dea dovadă de responsabilitate și să colecteze selectiv deșeurile.
”În prezent, județul Bistrița-Năsăud are printre cele mai reduse taxe de salubrizare din Transilvania – 6,6 lei / persoană / lună în mediul rural și 11,5 lei / persoană / lună în mediul urban, alte municipii taxând mult mai scump aceste servicii de salubritate”, susține Cristian Niculae, care oferă exemple și din alte zone: Cluj-Napoca – 14,43 lei/persoană/lună, Oradea – 17 lei/persoană/lună pentru zona de blocuri și 13 lei/persoană/lună la zona de case (2 goliri de pubelă neagră/lună); Brașov – 14,7 lei/persoană/lună; Alba-Iulia – 13,67 lei/persoană/lună.
Potrivit directorului ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud, dacă cetățenii își doresc ca taxele pentru serviciile de salubrizare să se mențină la același nivel, trebuie să dea dovadă de responsabilitate.
”Dacă vrem să menținem taxele de salubrizare la un nivel scăzut trebuie să fim responsabili, să colectăm selectiv, să le punem pe toate la locul lor”, a completat Niculae.
Sursa citată a oferit și un exemplu negativ cu privire la modul în care unii cetățeni înțeleg să respecte curățenia și mediul înconjurător:
”Imaginea dezolantă din jurul platformei de colectare a deșeurilor reciclabile de pe strada Aerodromului ne arată modul în care unele persoane nu vor să se gândească la viitorul copiilor și la curățenia din orașul nostru. O parte din deșeurile abandonate în jurul acestor platforme de colectare sunt reciclabile și valorificabile – carton, peturi, doze de aluminiu – dar acești oameni continuă să nu colecteze selectiv această resursă. Mai mult decât atât, din păcate, în foarte multe containere de colectare a deșeurilor reciclabile, găsim și deșeuri reziduale, care contaminează deșeurile reciclabile, facându-le nevalorificabile”, a mai adăugat Niculae.
Directorul ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud completează că soluția pentru rezolvarea acestei situații este implementarea cât mai rapidă a colectării deșeurilor la poarta casei pe 4 fracții distincte – hârtie / carton, plastic / metal, sticlă și deșeuri menajere – pentru zonele de case și desființarea acestor platforme de semi-îngropate din zonele de case.
”Orice efort ar face autoritățile publice locale și operatorii de salubritate, nu vor avea succes fără responsabilitatea cetățenilor și fără efortul acestora de a colecta selectiv deșeurile reciclabile pentru a putea fi valorificate”, a încheiat aceeași sursă.