Preşedintele Klaus Iohannis a lansat, miercuri, proiectul „România Educată”, eveniment la care a participat și deputatul bistrițean Cristina Iurișniți, din partea Uniunii Salvați România. În opinia parlamentarului de Bistrița-Năsăud, președintele are o viziune comună cu cea a partidului din care face parte.
”Am participat la lansarea Proiectului România Educată! Mă bucur că președintele are o viziune comună cu cea a USR ! Educația nu are culoare politică!”, a scris pe pagina personală de pe o rețea de socializare Cristina Iurișniți.
Proiectul președintelui conţine două scenarii pentru structura sistemului educaţional, vizând toate ciclurile de învăţământ, aflându-se în perioada următoare, în dezbatere publică. Potrivit preşedintelui, „România Educată” reprezintă „cea mai amplă şi de durată consultare publică desfăşurată până acum în domeniul politicilor din educaţie!”.
Potrivit președintelui USR Bistrița-Năsăud, Cristina Iurișniți, și USR lucrează la o strategie în Educație pentru orizontul 2020. Astfel, printre propuneri se numără și desființarea ISJ – urilor care, care în opinia USR ”sunt o structură anacronică și retrogradă, politizată excesiv in ultimii ani, care nu aduce o ameliorare sau o valoare adăugată în sistemul educațional”.
Concomitent, USR mai propune desființarea CCD-urilor ( Casa Corpului Didactic) și a CJRAE (Centre județene de asistență educațională) cu atribuții care se suprapun. ”Aceste entități vor putea fi cu succes înlocuite de Centre Regionale de Resurse didactice și pedagogice, unde echipe de specialiști vor coordona persoane resursă din școli, metodiști, psihologi școlari, profesorii mentori. Rolul lor va fi de consiliere, furnizori de programe de formare continuă si de atragere de finanțare pentru proiecte de dezvoltare profesională. ARACIP- ul va fi o structură de audit extern, formată din specialiști, independentă de Ministerul Educației Naționale si NU subordonată, pentru o evaluare obiectivă a eficienței activității didactice din școli” a mai precizat Iurișniți.
”Mai rămâne titularizarea, care fiind un filtru de intrare în sistemul educațional și garantând un anumit standard calitativ valoric poate merită menținută pentru stabilitatea echipei profesorale pe care o aduce, dezvoltarea profesională a acesteia și implicit a calității actului educațional” a mai completat deputatul Cristina Iurișniți.
În ceea ce privește proiectul președintelui Klaus Iohannis, acesta își propune să fie punctul de pornire pentru tot ceea ce ar trebui să însemne un Proiect de țară autentic. ”„România Educată” este proiectul generațiilor viitoare, fundamentul pe care să putem construi România următorilor 100 de ani. Un proiect de o asemenea importanță pentru destinul unei națiuni trebuie să fie deschis către toți cei care vor să contribuie, cu responsabilitate, pentru a face posibilă punerea lui în practică” se arată în descrierea proiectului.