Deputatul USR de Bistrița-Năsăud, Cristina Iurișniți, a anunțat că va organiza o reuniune în cadrul căreia va fi dezbătută situația învățământului profesional din Bistrița-Năsăud. Parlamentarul este de părere că ar trebui să existe campanii de informare mult mai ample prin intermediul cărora elevii să fie îndemnați să aleagă o meserie și să se îndrepte spre învățământul profesional.
”Avem o lege care a fost votată anul trecut în Parlament și care instituie ziua de 11 martie drept Ziua Învăţământului Profesional – acel parteneriat între școli și agenții economici. Sunt și eu susţinătoarea acestui demers legislativ. Au început anumite activităţi de promovare şi de informare a tinerilor, dar nu este suficient. (…)Am cerut ca un an cel puţin să avem o campanie la nivel naţional cu mesaje de interes public care să facă părinţii şi tinerii mult mai încrezători în învăţământul profesional şi mai ales în învăţământul profesional dual”, a declarat Cristina Iurișniți.
Deputatul USR a explicat că elevii primesc 200 lei bursă profesională de la stat şi încă 200 lei din partea operatorului economic, astfel că aceste parteneriate ar trebui încurajate și aduse în atenția unităților de învățământ.
Potrivit deputatului, în prezent, circa 15.000 de copii sunt înscriși în sistemul învățământului dual, ceea ce este un procent extrem de mic, după cum afirmă Cristina Iurișniți, care completează că și la nivelul județului Bistrița-Năsăud există puține clase de învățământ profesional dual.
„În judeţ sunt puţine clase de învăţământ profesional dual. Am avut întâlniri şi cu directorul de la Teraplast care a fost deschis și are un proiect de colaborare cu Liceul Tehnologic „Grigore Moisil”. Eu zic că aici este nevoie de mai multă campanie pentru că încă mai avem acest mod de a gândi retrograd, aceste clişee, mentalităţi învechite că e ruşine să ai o meserie şi toţi ar trebui să facem facultate. Nu e adevărat. Nu e o ruşine să te duci la şcoala profesională, nu înseamnă că ai abilităţi mai puţin valoroase decât un tânăr care îşi continuă studiile în universitate. Este important să valorizăm şcolile profesionale şi să-i îndemnăm pe părinţi și pe tineri să înveţe o meserie, pentru că meseria e o brăţară de aur. Meseria face diferenţa. Avem o criză a forței de muncă, nu găsim meseriași”, a mai completat deputatul Iurişniţi.
Cristina Iurișniți a mai adăugat că în perioada următoare va organiza o reuniune pe teme de educație, învăţământul profesional fiind unul dintre subiectele care vor fi dezbătute. La eveniment vor fi invitați să participe antreprenori, directori de şcoli, reprezentanţi ai mediului asociativ.
Deputatul a mai precizat că are și un proiect de lege privind eliminarea impozitului pe profitul reinvestit în cazul în acre acesta este reinvestit în activități profesionale și în burse pentru elevi.