Deputatul USR, Cristina Iurișniți, membru al Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport a Camerei Deputaților, solicită Guvernului României respingerea de urgență a Hotărârii de Guvern publicată pe site-ul MEN în data de 15.09.2017, prin care se dorește înființarea Societății Editura Didactică și Pedagogică S.A, subordonată Ministerului Educației Naționale, menită să pună monopol pe tipărirea și editarea manualelor școlare.
„Editura unică, un atac la statul de drept !”
Din perspectiva sistemului educațional, o astfel de măsură va genera o serie de efecte negative prin uniformizarea actului educațional și prin controlul ideologic al învățământului. Mai mult decât atât, activitatea la clasă a cadrelor didactice va fi periclitată de lipsa capacității de decizie cu privire la suportul didactic diversificat, fapt ce are efecte nocive asupra stimulării creativității, metodelor de predare și învățare și nevoilor principalilor beneficiari ai sistemului de educație.
Totodată, apariția Societății Editura Didactică și Pedagogică S.A afectează piața concurențială a editurilor și instaurează monopolul redactării și tipăririi manualelor școlare. Ministerul Educației Naționale are obligația de a remedia cauzele problemei, nu efectele survenite, prin planificarea eficientă a licitațiilor, prin alocarea sumelor necesare achiziționării manualelor de calitate și prin asumarea unei conduceri responsabile care să gestioneze relația cu piața editurilor.
Nu în ultimul rând, gravitatea situației pe care Ministerul Educației Naționale o promovează este condamnată atât de Federația Editorilor Europeni, cât și de instituțiile de presă internaționale care menționează că o situație asemănătoare mai este întâlnită doar în statele lipsite de principii democratice, singurul stat european care și-a mai asumat o astfel de decizie fiind Ungaria lui Viktor Orban.
Măsurile abuzive asumate de Guvernul Tudose, bulversarea sistemului educațional, refuzul intelectualilor români de a se mai implica în procesul de redactare a manualelor școlare, dar și lipsa unei viziuni democratice și predictibile reprezintă principalele motive pentru care solicit Guvernului retragerea Hotărârii de Guvern și demiterea ministrului Educației, Liviu Marian Pop.
Citiți și:
Manualele alternative sunt o idioțenie, dar, mai mult decât atât, sunt o treime din piața de carte. Deci bani mulți. Nu e nicio îndoială că e vorba aici de interese financiare grosolane. Astfel s-a ajuns şi la 13 variante de manuale pentru aceeaşi disciplină. În marea lor majoritate sunt proaste: cu greşeli de conţinut, cu o grafică bulversantă, cu ”exerciţii” fără noimă metodică şi pedagogică, Numai bune de speriat părinţii şi creat falsul elitism al copilului cocoşat de ghiozdanul-cel-de-12-kile“, – a declarat Oana Moraru, managerul unei şcoli private.
Profesorii din unele şcoli au fost consultati – cică la recomandarea ministerului – dar ,,autorii” (care se cred, super-doctori în materie, deşi nu sunt) NU AU TINUT CONT de părerea ,,plebei” care munceste efectiv la catedră (şi care ,,chiar mai stie câte ceva” !).
Președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți din România, Iulian Cristache, afirmă că piața manualelor auxiliare a ajuns la 80 de milioane de euro pe an. Pentru fiecare set de manuale sau caiete cumpărate de părinți, editurile recompensează profesorii cu bani cash – echivalentul a 20% din contravaloarea comenzii.
Dar să le punem şi câteva întrebări:
Cum se selectează ÎNTRE un manual alternativ și alt manual alternativ?
Care sunt criteriile de selecţie ?
Cine plătește pentru manualele alternative respective-?
De unde știe părintele să cumpere manualul CORECT?
Pentru că profesorii nu au voie să facă comerț în școală, și practic ORICE RECOMANDARE de manual alternativ este împotriva legii, iar profesorii pot fi arestați pentru că au sugerat un manual anume .
Nimeni nu cumpără manuale alternative de bună voie.E vorba de un produs inutil care e băgat pe gâtul părinților elevilor, care nu pot să vorbească despre asta pentru că au încă copiii în școală și doresc, totuși, să termine fără note scăzute la purtare, pentru că mai nou notele date de sistemul ăsta corupt contează și atunci când ieși în afară.