Începând din acest an, cultivatorii de usturoi din România vor beneficia de sprijin după ce în ultima ședință de Guvern din data de 27 februarie a fost adoptată o Hotărârea pentru aprobarea schemei ”Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de usturoi”. Se stabilesc astfel potențialii beneficiari, condițiile de eligibilitate, modul de acordare a ajutorului de minimis, valoarea anuală totală a acestuia, precum și modalitățile de verificare și control.
”Schema de ajutor de minimis se desfășoră pe o perioadă de 3 ani, respectiv 2019-2021, iar sprijinul financiar este de 1.000 euro/ha cultivat cu usturoi și se calculează proporțional cu suprafața de pe care s-a obținut o cantitate minimă de 3000 kg/ha. Bugetul pentru anul 2019 este de 2.000.000 euro (9.300.000 lei) și se aprobă anual” se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Cererile se depun la Direcțiile pentru Agricultură Județene, până la data de 15 mai, inclusiv, de către următorii beneficiari:
- producători agricoli persoane fizice care dețin atestat de producător;
- producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, constituite potrivit OUG nr. 44/2008;
- producători agricoli persoane juridice.
Pentru a fi eligibili, beneficiarii trebuie să îndeplinească următoarele criterii cumulativ:
- a) să dețină o suprafață cultivată cu usturoi de minim 3.000 mp;
- b) să obțină o producție de minim 3 kg usturoi/10 mp;
- c) să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu usturoi în anul de cerere.
- d) să facă dovada producției realizate potrivit prevederilor lit. a) și b) prin documente justificative.
Valorificarea producției se face în perioada 1 iulie – 29 noiembrie, inclusiv a anului de cerere. Documentele justificative (bonul fiscal/factura/fila/filele din carnetul de comercializare) care atestă comercializarea producției de usturoi valorificate în anul 2019, se depun la Direcțiile Agricole Județene până la data de 29 noiembrie, inclusiv.
Sursa foto: www.naturalfoodseries.com