Aflați ce este noul certificat digital al UE privind COVID și cum vă va ajuta acesta să călătoriți în siguranță și cu ușurință prin Europa în timp de pandemie.
Ce este certificatul digital al UE privind COVID?
Toți cetățenii UE care au fost vaccinați, au un rezultat negativ la un test sau s-au vindecat de COVID-19 vor putea demonstra acest lucru prin intermediul unui certificat digital numit certificatul digital al UE privind COVID.
Certificatul este eliberat gratuit de autoritățile lor naționale și este recunoscut de toate cele 27 de state membre ale UE, precum și de Elveția, Islanda, Norvegia și Liechtenstein.
Certificatul va fi disponibil într-o limbă națională și în engleză. Acesta constă dintr-un cod QR afișat pe un dispozitiv (cum ar fi un telefon inteligent sau o tabletă) sau tipărit și o semnătură digitală, verificată prin intermediul EU Gateway.
Când va fi disponibil certificatul digital al UE privind COVID?
În cazul în care o țară nu este pregătită să elibereze certificate la 1 iulie, există o perioadă de tranziție de șase săptămâni, în care pot fi utilizate și alte formate, care ar trebui să fie acceptate și în alte țări ale UE.
Cum va facilita certificatul digital al UE privind COVID călătoriile în interiorul UE?
Certificatul vă va permite să călătoriți mai ușor prin UE, constituind dovada că ați fost vaccinat, că ați obținut un rezultat negativ la testul de depistare a COVID-19 sau că v-ați vindecat după ce ați contractat boala.
Certificatul digital al UE privind COVID va putea fi verificat rapid și va ajuta la preîntâmpinarea utilizării certificatelor false în întreaga UE.
Certificatul nu este un document de călătorie. Nu va fi suficient pentru a putea călători, veți avea nevoie în continuare de pașaport sau de o altă formă de identificare.
De asemenea, pentru a călători, nu este obligatoriu să aveți certificatul, dar posesia lui ar trebui să vă ușureze călătoriile. Dacă aveți un certificat digital al UE privind COVID, ar trebui, în principiu, să fiți scutit de testare sau carantină.
Cum pot obține certificatul digital al UE privind COVID?
Există trei modalități de obținere a unui certificat digital al UE privind COVID:
- vaccinare: ați fost vaccinat cu oricare dintre vaccinurile COVID-19
- v-ați însănătoșit după o infectare cu virusul SARS-CoV-2: au trecut mai puțin de 180 de zile de la data rezultatului pozitiv al testului (PCR)
- ați obținut un rezultat negativ la testul de depistare a COVID-19: aveți un rezultat negativ la testare (PCR sau RAT)
Notă: Testele recunoscute de certificat includ testele de amplificare a acizilor nucleici (NAAT), cum ar fi testele RT-PCR, și testele antigenice rapide (RAT). Călătorii ar trebui să verifice întotdeauna care sunt normele aplicabile, și anume ce teste sunt acceptate la punctele de tranzit și de destinație pentru a fi scutit de restricțiile impuse liberei circulații. Testarea anticorpilor nu este recunoscută, deși acest lucru s-ar putea schimba după lansarea sistemului.
Cetățenii UE care au fost vaccinați într-o țară din afara UE pot solicita certificatul digital al UE privind COVID din partea statului membru de cetățenie sau de reședință. Pentru informații suplimentare, vă rugăm să vă adresați statului membru de cetățenie sau de reședință.
Ce date include certificatul? Datele sunt sigure?
Informațiile conținute în certificatul digital al UE privind COVID se limitează la:
- numele dvs.
- data nașterii
- data eliberării
- informații privind vaccinul/testul/vindecarea
- un identificator unic
Aceste date rămân în certificat și nu sunt stocate sau păstrate atunci când certificatul este verificat prin codul QR sau prin controale fizice.
Toate celelalte date medicale sunt păstrate de autoritatea națională care a emis un certificat digital al UE privind COVID.
Care sunt măsurile privind călătoriile pentru deținătorii de certificate digitale ale UE privind COVID?
Titularii unui certificat digital valabil al UE privind COVID nu ar trebui, în principiu, să fie supuși testării sau carantinei atunci când călătoresc în interiorul UE.
Țările UE sunt obligate să accepte certificate de vaccinare numai pentru vaccinurile care au primit autorizație de introducere pe piață din partea UE. Țările au posibilitatea de a decide să accepte și călători din UE care au primit un alt vaccin.
Pentru mai multe informații, înainte de a călători, consultați site-ul sau aplicația Re-open EU sau autoritățile naționale din țara în care călătoriți.
Pentru a ajuta țările UE să introducă măsuri coordonate pentru a proteja sănătatea publică, permițând în același timp libera circulație în UE, Consiliul a adoptat o recomandare actualizată privind călătoriile în interiorul UE. Recomandarea conține, printre altele, dispoziții privind pragurile comune de utilizat atunci când se are în vedere restricționarea liberei circulații din motive de sănătate publică, precum și un cadru comun în ceea ce privește posibilele măsuri pentru călătorii care vin din zone cu risc mai ridicat.