La Bistrița, Ziua Armatei, sărbătorită anual pe data de 25 octombrie, va fi marcată printr-o serie de activități organizate de Brigada 81 Mecanizată ”General Grigore Bălan”.
Astfel, cu ocazia acestei sărbători, în perioada premergătoare zilei de 25 octombrie, sunt programate următoarele activități:
- Miercuri, 20 octombrie, începând cu ora 12:00, în Cimitirul Eroilor, militarii brigăzii vor executa activități de îngrijire a mormintelor și monumentelor cu sprijinul elevilor din municipiul Bistrița;
- Joi, 21 octombrie, începând cu ora 08:00, la Centrul de Transfuzie Sanguină Bistrița, militarii brigăzii răspund pozitiv campaniei „Donează sânge, dăruiește viață”;
- Joi , 21 octombrie, la ora 15:00, ediția a VIII-a a „Ștafetei veteranilor” va ajunge în Bistrița, la stația Lukoil, iar la ora 16:00 la Monumentul Eroilor din Piața Petru Rareș. Participanții, atât militari cât și voluntari, vor duce ștafeta mai departe a doua zi, 22 octombrie începând cu ora 07:00, când vor pleca spre Dej din fața Comandamentului Brigăzii 81 Mecanizată ,,General Grigore Bălan”. Acest eveniment sportiv presupune purtarea, pe teritoriul României a trei ștafete, pe trasee diferite, care însumează peste 3500 de km și a căror culoare coincide cu culorile Drapelului Național – roșu, galben și albastru. Punctul final de întâlnire este municipiul Carei, ultima glie străbună eliberată de sub ocupația horthystă, chiar în data de 25 octombrie, de Ziua Armatei României.
De asemenea, în data de 25 octombrie, la ora 10.00, în Piața Petru Rareș, Brigada 81 Mecanizată ”General Grigore Bălan”, în colaborare cu Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și Primăria municipiului Bistrița organizează o ceremonie publică prilejuită de sărbătorirea Zilei Armatei României. La activitate vor participa reprezentanții structurilor militare din garnizoană, autorităților publice locale, instituțiilor sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională din garnizoana Bistrița, cadre militare active, în rezervă și retragere, alături de publicul bistrițean.
Toate activitățile vor fi organizate și se vor desfășura cu respectarea măsurilor de infectare cu SarS-CoV-2.
Ziua Armatei Române are legătură cu Al Doilea Război Mondial (1 sept. 1939 – 2 sept. 1945). După o perioadă de neutralitate de mai bine de un an, România s-a aliat oficial cu Puterile Axei în octombrie 1940 și – sub pretextul de a recupra teritoriile amputate ca urmare a Pactului Molotov–Ribbentrop din 23 august 1939 prin care Germania și Uniunea Sovietică au divizat si anexat teritoriile vecinilor lor europeni, Polonia, Finlanda, România și Statele Baltice, precum si a Dictatului de la Viena încheiat la 30 august 1940, prin care România a fost silită să cedeze aproape jumătate (43.492 km²) din teritoriul Transilvaniei în favoarea Ungariei horthyste. Prin urmare, România intră în iunie 1941 în război de partea acestora împotriva URSS, care va duce armata română până în stepa din nordul Caucazului și înapoi. La data de 23 august 1944, armata sovietică fiind deja în Moldova de nord încă din luna martie, Regele Mihai I decide înlăturarea mareșalului Antonescu dacă acesta va refuza semnarea armistițiului cu Națiunile Unite. În urma refuzului Conducătorului Statului, Ion Antonescu, de a executa cerința regală Regele Mihai l-a destituit și l-a arestat, iar România a trecut de partea Aliaților, alături de care a participat la luptele contra armatelor naziste. Astfel, că la data de 25 octombrie 1944 Armata Română, alături de aliati a eliberat de sub ocupația horthystă Transilvania de Nord, în urma Bătăliei de la Carei. Totusi, pentru România participarea la cel de-al Doilea Război Mondial s-a încheiat abia in 1947 odată cu semnarea Tratatului de pace de la Paris ca stat învins, cu Basarabia, Nordul Bucovinei și sudul Dobrogei (Cadrilaterul) pierdute definitiv dar, cu recuperarea Transilvaniei. Asadar, Sărbătorirea Zilei Armatei Române are legătură cu data de 25 octombrie 1944,când a fost eliberată ultima palmă de pământ românesc, si a fost legiferată prin Decretul nr. 381 din 1 octombrie,1959.
Pe 25 Octombrie, 1921 este si ziua de nastere a Regelui Mihai, cel care in calitate de sef al statului Român la acea vreme a avut un rol esential in scurtarea cu 6 luni a celui de-al II-lea Război mondial si salvarea a mii de vieti omenesti.