Procesul de recalculare a pensiilor a fost ”o operațiune extrem de complicată”, spune deputatul PSD Daniel Suciu, președinte al Camerei Deputaților. Potrivit acestuia, procesul s-a încheiat cu bine și cea mai mare parte a seniorilor au, începând de luna aceasta, venituri mai mari.
Vineri, într-o conferință de presă susținută la Bistrița, deputatul Daniel Suciu a prezentat situația de la nivelul județului Bistrița-Năsăud. Potrivit acestuia, cei mai mulți pensionari din județ au pensii mai mari cu sume până în 500 de lei.
”Peste 61.000 de pensii s-au recalculat în județul Bistrița-Năsăud, iar din acestea 28.300 de pensionari au primit până în 500 de lei în plus la pensie, alți 12.720 au, începând de luna aceasta, între 500 și 1.000 de lei în plus, 8.100 au primit între 1.000 și 2.000 de lei în plus. De asemenea, 850 de pensionari din județ au beneficiat de majorări cu sume cuprinse între 2.000 și 3.000 de lei. Sunt și 30 de bistrițeni care primesc mai mult de 3.000 de lei în plus la pensie. Alți 900 de pensionari au rămas cu aceeași pensie recalculată, iar 10.100 au scăderi în urma recalculării, dar niciunul nu va primi mai puțin decât are în plată. Indiferent de ceea ce s-a întâmplat la recalculare, dacă recalcularea a dat cu minus, pensionarii vor primi aceeași pensie. Sunt lucruri extrem de importante. (…) Recalcularea pensiilor a fost o operațiune extrem de complicată, fiind recalculate peste 4 milioane de pensii la nivel național”, a spus Daniel Suciu.
Atât președintele Camerei Deputaților, Daniel Suciu, cât și ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, prezent și el la conferința de presă, au ținut să sublinieze că niciun pensionar nu va primi mai puțini bani în urma recalculării. În cazul în care pensia rezultată după recalculare este mai mică decât cea inițială, pensionarii aflați în această situație rămân cu cel mai mare cuantum.
”Pensiile nu o să scadă la absolut nimeni. A fost o situație cu acel software care a fost acuzat că nu a reușit să calculeze corect pensiile. Este evident că orice software lucrează cu datele introduse de operator, de funcționar public și în această situație pot exista erori de tastare, de documente care poate nu au putut fi citite corect. Fiecare pensionar care consideră că a fost nedreptățit poate să se adreseze Casei de Pensii și să solicite lămuriri. Ideea de bază este că nicio pensie nu o să scadă cu nici măcar un leu”, a adăugat și ministrul Bogdan Ivan.
La nivel național, potrivit Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, peste 82% dintre pensionarii din sistemul public beneficiază, începând cu luna septembrie, de o creștere a pensiei, media de creștere fiind de 26,65%. Această creștere se adaugă indexării de 13,8% aplicată la 1 ianuarie 2024 tuturor pensiilor, rezultând într-o creștere cumulată de peste 40% pentru cei mai mulți dintre pensionari în acest an.
Mai mult, pragul de impozitare a pensiilor va creşte, de la 1 octombrie 2024, de la 2.000 de lei, cât este în prezent, la 3.000 de lei.