În anul 2009, printr-o hotărâre a Consiliului local al municipiului Bistriţa s-a aprobat administrarea şi amenajarea parcărilor situate pe domeniul public al municipiului Bistriţa, precum şi Regulamentul de organizare şi funcţionare a sistemului de parcare cu plată şi cel de atribuire a locurilor de parcare din parcările de reşedinţă din municipiul Bistriţa. În prezent, pe masa consilierilor locali, care se vor reuni în ședință ordinară pe 26 octombrie, figurează un proiect de hotărâre care vizează modificări atât în ceea ce privește tarifele pentru locurile de parcare, cât și în ceea ce privește criteriile de atribuire a unui loc.
Până anul trecut circa 10.000 de bistrițeni și-au rezervat un loc de parcare
Potrivit municipalității, până în anul 2012, erau atribuite un număr de 4.300 locuri de parcare, iar în perioada 2012 – 2016 au mai fost atribuite aproximativ 5500 de locuri de parcare de reşedinţă în diferite zone ale municipiului.
Cetăţenii care au participat la şedinţele de atribuire, precum şi cei care utilizează locurile de parcare, au depus sesizări cu privire la diverse probleme întâlnite, astfel s-a identificat necesitatea actualizării celor două regulamente aprobate prin hotărârea din anul 2009.
Modificări în ceea ce privește tarifele
În urma reanalizării prevederilor Regulamentului de organizare şi funcţionare a sistemului de parcare cu plată din municipiul Bistriţa, cea mai importantă propunere de modificare este cea de actualizare a tarifelor practicate, respectiv a celor aferente abonamentelor de parcare şi a contractelor de rezervare, care nu au mai fost modificate din anul 2009, în scopul eficientizării sistemului de parcare, precum și pentru a descuraja traficul rutier în zona centrală.
Astfel, raportat la taxele de parcare percepute în alte municipii din ţară, respectiv Cluj – Napoca, Târgu-Mureş şi Oradea, s-a propus majorarea taxelor pentru 30 de minute şi o oră de staţionare în parcările publice din municipiul Bistriţa, respectiv de la 0,50 bani la 1 leu pentru 30 minute şi de la 1 leu la 2 lei pentru o oră, acestea rămânând mai mici decât în municipiile mai sus menţionate.
Raportat la taxa 5 lei/zi de staţionare, care rămâne nemodificată, s-a calculat valoarea abonamentelor pornind de la suma pe care ar trebui să o achite o persoană care foloseşte o parcare cu plată zilnic, 20 zile/lună, zilele lucrătoare. Rezultă astfel o sumă de 100 lei/lună, 300 lei/trimestru, 600 lei/semestru şi 1.200/an. Având în vedere că prin cumpărarea unui abonament s-ar plăti în avans aceste sume s-a propus diminuarea valorii unui abonament lunar: doar 70 lei în loc de 100 lei, 180 lei pentru cel trimestrial, în loc de 300 lei, 250 pentru cel semestrial în loc de 600 lei şi 480 lei pentru cel anual în loc de 1.200 lei.
Pentru contractele de rezervare a locurilor de parcare, se propune un tarif mai mare față de cel perceput până acum: de 1.200 lei/loc de parcare/an, faţă de 600 lei/an aprobat în anul 2009.
Crește și tariful pentru locurile de parcare de reședință
Cele mai importante propuneri cu privire la Regulamentul de atribuire a locurilor de parcare din parcările de reşedinţă din municipiul Bistriţa sunt cele cu privire la modificarea ordinii de priorităţi în baza căreia sunt analizate solicitările pentru locuri de parcare de reşedinţă şi a modificării tarifelor aprobate anterior, respectiv la 15 lei/loc de parcare/lună sau 180 lei/an pentru persoane fizice, 35 lei/loc de parcare/lună sau 420 lei/an pentru persoane juridice şi 20 lei/loc de parcare/lună sau 240 lei/an pentru persoanele care solicită loc de parcare pentru al doilea sau mai multe autovehicule, acestea nemaifiind modificate din anul 2009.
Primăria Bistrița intenționează să amenajeze parcări de reședință acoperite
Datorită faptului că în bugetul local al municipiului Bistriţa sunt cuprinse sume în vederea amenajării în viitorul apropiat a unor parcări de reşedinţă acoperite, în zonele unde se pretează acest lucru, este necesară instituirea unui tarif de bază aferent utilizării acestor locuri. Astfel, raportat la sumele cuprinse în buget şi valoarea aproximativă a lucrărilor, respectiv 1.500 lei/bucată, municipalitatea propune un tarif de bază în sumă de 20 lei/loc de parcare acoperit/lună, respectiv 240 lei/an pentru persoanele fizice şi 40 lei/lună/loc de parcare acoperit, respectiv 480 lei/an pentru persoanele juridice.
Atribuirea acestor locuri de parcare acoperite se va face conform regulamentului de atribuire a locurilor de parcare, iar pentru cazurile în care atribuirea se va face prin licitaţie publică cu strigare, aceasta va fi suma de plecare la licitaţie, iar pasul de supralicitare va fi de minim 5 lei/loc de parcare/an.
Deasemenea, municipalitatea propune asigurarea gratuităţii parcării doar pentru persoanele care sunt încadrate în grad de handicap grav sau accentuat sau persoanelor care au în întreținere o astfel de persoană, domiciliată la adresa solicitantului, spre deosebire de vechiul regulament care prevederea gratuitate pentru persoanele încadrate în orice grad de handicap.
Totodată, apar modificări și în ceea ce privește perioada care asigură utilizarea locului de parcare, aceasta urmând să fie zilnic, de la ora 1700 până la ora 0800, raportat la faptul că programul de lucru pentru majoritatea persoanelor încadrate în muncă este până la ora 1600 sau 1700. Utilizatorul va putea folosi parcarea şi între orele 0800 şi 1700 fără să achite o taxă suplimentară, dar în cazul în care parcarea rămâne liberă, aceasta poate fi folosită de o altă persoană, până la ora 1700. Vechiul regulament prevedea asigurarea utilizării locului de parcare începând cu ora 1530.
Poți reverva on-line locul de parcare dorit!
A fost introdusă procedura de rezervare on-line a unui loc de parcare, care poate opera doar pentru locurile de parcare rămase libere în zonele de parcare de reşedinţă în care au fost atribuite locurile prin procedura iniţială de atribuire, în şedinţă publică. De asemenea s-a introdus posibilitatea rezervării locurilor de parcare din parcările de reşedinţă rămase libere în urma şedinţelor de atribuire, de către persoane juridice care au sediu sau punct de lucru într-un bloc de locuinţe arondat zonei de parcare, prin încheierea unui contract de rezervare, la tariful stabilit prin hotărâre a consiliului local, respectiv 1.200 lei/an/loc de parcare. Contractul de rezervare dă dreptul utilizării locului de parcare între orele 0800 – 1800, prin amplasarea unei tăbliţe de informare, după acest interval locul putând fi utilizat de alte persoane. Locurile de parcare din parcările de reşedinţă rămase libere în urma şedinţelor de atribuire/licitare, pot fi atribuite şi persoanelor fizice care locuiesc în locuinţe individuale, situate în vecinătatea zonelor de parcare de reşedinţă, dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute de prezentul regulament, la tariful stabilit prin hotărâre a consiliului local.
Acest proiect de hotărâre care prevede toate aceste modificări va fi supus dezbaterii și apoi aprobării în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local de joi, 26 octombrie.