Pârtia de schi e nefuncțională, deși la Bistrița s-au înregistrat temperaturi de -10 grade Celsius și teoretic s-au îndeplinit toate condițiile pentru deschiderea sezonului! Cu toate astea, pârtia NU a putut fi amenajată în timp util deoarece instalațiile de pompare NU au fost montate și tunurile de zăpadă, de asemenea! În consecință a funcționat același sistem de anul trecut, cu instalații sub-dimensionate!
Viceprimarul Niculae a promis că va rezolva sitația de la pârtia de schi și la-nceputul anului trecut și-a asumat o serie de investiții în zonă!
Instalațiile existente urmau a fi completate cu 3 tunuri de zăpadă + 1 generator , o stație de pompare și cu un SKI-lift! În 2019 s-a cumpărat doar 1 singur tun de zăpadă ( a costat 20.000 de euro și este amplasat în partea de sus a pârtiei).
După ce au ratat sezonul de schi 2018 – 2019, într-un final, administrația locală a finalizat instalația de Ski-Lift. Celelalte investiții au rămas la faza de promisiune și în plin sezon NU se schiază la Bistrița.
Șmenuri la licitație! De-aia NU s-a produs zăpadă suficientă!
După ce s-a recepționat pârtia de schi, Primăria Bistrița și-a dat seama că lacul de acumulare se golește prea-repede, dacă cele 4 tunuri existente sunt puse în funcțiune! În consecință s-a decis mărirea capacității de pompare și introducerea unor conducte care să alimenteze lacul de acumulare.
De asemenea, s-a decis cumpărarea a încă 3 tunuri de zăpadă pentru acoperirea întregii pârtii, fără a mai fi nevoie de translocarea tunurilor existente!
Licitație cu dedicație! Cum a vrut Primăria să ofere contractul pe tavă firmei de casă, care deținea un soft cumpărat din bani publici, prin atribuire-directă, fără LICITAȚIE!
Pentru completarea echipamentelor existente acum pe pârtia de schi, s-a organizat o licitație, cu 2 loturi:
1. Furnizare generatoare de zapadă pentru dotarea obiectivului de investitii „Pârtia de schi” din cadrul complexului polivalent Wonderland- VALOAREA ESTIMATA FARA TVA: 381.900 lei.
2. Furnizare, montaj și punere în funcțiunei stații de pompare pentru dotarea obiectivului de investitii „Pârtia de schi” din cadrul complexului polivalent Wonderland. – VALOAREA ESTIMATA FARA TVA: 924.100 lei.
La licitație s-au prezentat 2 firme: SC TechnoaAlpin din Brașov și asocierea Supersnow SA – Supersnow SRL. practic, aceeași firmă.
Licitația pe echipamenele de pompare a fost câștigată de Supersnow, firmă care a avut cel mai mic preț! În ce privește tunurile de zăpadă (Lotul 1), Primăria Bistrița a intervenit prin informări pe parcursul licitației și a specificat ca tunurile de zăpadă trebuie să fie compatibile cu sistemul de operare existent pe pârtia (deținut de TehnoAlpin, firmă care era participantă și la a 2-a licitație, privind tunurile de zăpadă).
De menționat că soft-ul de comandă a echipamentelor a fost conceput de TehnoAlpin, în urma unui contract atribuit prin cumpărare-directă, fără nicio licitație! Și astfel, soft-ul ar fi trebuit să le asigure și contractul privind tunurile de zăpadă!
Sistemul de automatizare pentru instalația de producere a zăpezii a costat 25.000 de euro și a fost cupărat ÎNAINTE de cumpărarea celor 3 tunuri de zăpadă!
De-aici a-nceput un conflict între Primăria Bistrița care dorea echipamente compatibile cu sistemul de operare existent și firma Supersnow care se considera nedreptățită, din moment ce condițiile de participare s-au schimbat din mers.
Primăria a ținut cu TehnoAlpin, dar licitația privind tunurile de zăpadă s-a ANULAT!
Pe caietul de sarcini întocmit de funcționarii din Primăria Bistrița au fost câteva scăpări intenționate! Pentru a favoriza firma ce deținea soft-ul de comandă, pe parcursul licitației s-a cerut ca tunurile de zăpadă să fie acționate prin comandă electronică și NU prin impuls. Practic, diferența între sisteme e că cel cu impuls acționează o pârghie ce ridică tunul, iar cel cu comandă electronică acționează direct, printr-un mecanism interior care ridică sau coboară tunul de zăpadă și reglează debitul.
Acest element reprezenta șmenul conceput pentru TehnoAlpin, firmă care îndeplinea condițiile solicitate! De-aici a pornit conflictul!
În 19 noiembrie, firma Supersnow a câștigat contractul de Furnizare, montaj și punere în funcțiune stații de pompare pentru pârtia de schi, la prețul de 789.000 lei, dar contractul a fost atribuit abia în 26 decembrie, dată la care s-a pronunțat Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor!
În schimb, contractul privind cele 3 tunuri de zăpadă a fost ANULAT, deoarece s-au constatat GRAVE abateri de la legislația privind licitațiile publice.
„Întrucât deținătorul softului este chiar celălalt participant la procedură, apreciem această solicitare a comisiei de evaluare ca fiind nelegală și abuzivă.” – după cum se arată în contestația formulată de Supersnow!
Opinia Primăriei Bistrița
„Sistemul de comandă este AtassPlus. Drept urmare, toate componentele vor fi compatibile și se vor integra în sistemul de comandă și control existent. Sistemul existent permite și altor echipamente să fie integrate, cu condiția ca acestea să fie compatibile. Pe considerentul că actualul soft este în curs de implementare, Autoritatea NU s-a gândit și nici nu are de gând să-l înocuiască”
La finalul lunii decembrie, Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a ANULAT procedura de licitație privind tunurile de zăpadă, constatând abateri GRAVE de la legislația privind achizițiile publice.
Aceste amatorsime din administrație, privind întocmirea unui caiet de sarcini a făcut ca municipiul să rateze un sezon de schi. Viceprimarul Niculae se bâlbâie și NU-și asumă aceste gafe deși la întocmirea bugetului s-a lăudat că va investi și va rezolva situația!
Până la începerea lucrărilor, stațiile de pompare sunt la fel ca anul trecut (adică subdimensionate), tunurile sunt insufciente și NU poate asigura necesarul de zăpadă.
Fără stație de pompare, NU se poate accelera umplerea lacului de acumulare care alimentează tunurile (oricum insuficiente). Și uite-așa un contract ce s-a vrut a fi cu dedicație a încurcat șmenurile primăriei și municipiul e pe punctul de a rata un sezon de schi.
Pârtia de schi cheltuie 13.000 de euro/lună!
Pe bugetul din 2018, s-au alocat 725.000 de lei (160.000 de euro) pe întreținerea pârtiei de schi, bani care s-au dus pe salarizarea personalului. De menționat că absolut toate persoanele care se-ocupă de pârtia de schi sunt bugetari, plătiți din bani publici. Costul de întreținere a pârtiei: 160.000 de euro/12 luni = 13.000 de euro pe lună!
Primăria Bistrița administrează pârtia de schi și alocă sume importante pe întreținere: salarizare personal, curent, întreținere telescaun etc.
Pârtia de pe Dealul Cocoșului are cea mai joasă altitudine din țară: pornește de la 676 metri și ajunge la 418 metri și are 1.200 metri lungime. A fost realizată cu bani din bancă! Până acum, pârtia de schi a costat 5 milioane de euro. În 2016, pentru pârtia de schi din Wonderland, Primăria Bistrița a alocat 7.021.000 lei de la bugetul local și 14.327.000 lei din creditul bancar. TOTAL: 26 milioane de lei fără TVA (peste 5 milioane de euro), pentru o pârtie care funcționează 10 zile pe an.
Incompetența PSD: au găsit o variantă de mijloc și vor deschide pârtia pe o suprafață de doar 300 de metri! (varianta de începători)
Pe pârtia din Wonderland NU e suficientă zăpadă, deoarece NU sunt suficiente tunuri , iar capacitatea de pompare a apei pt alimentarea tunurilor NU a fost mărită.
Primăria Bistrița s-a chinuit efectiv să producă zăpadă pe porțiunea scurtă de 300 de metri și va deschide sezonul de schi abia la jumătatea lunii ianuarie. Practic, s-au pierdut câteva săptămâni în care se putea schia, deoarece temperaturile au fost de cca. – 10 grade.
În cazul de față vorbim clar de incapacitate administrativă, din moment ce o investiție promisă acum 1 an NU s-a realizat, iar licitația a fost ANULATĂ, constatându-se abateri grave privind achizițiile din bani publici.
CLICK să vedeți contestația formulată de SuperSnow
CLICK să vedeți decizia Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor!
Citiți și: