Din toamnă, tinerii care vor dori să se îndrepte spre o carieră în sistemul sanitar vor avea șansa să studieze la Bistrița, o extensie a Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) ”George Emil Palade” Târgu Mureș urmând să se deschidă în municipiu.
Prof. univ. dr. Ovidiu Cotoi, decanul Facultății de Medicină din cadrul universității mureșene, a anunțat că documentația pentru autorizarea demarării activităților didactice la Bistrița a fost depusă la Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS).
”Toată documentația a fost depusă la ARACIS, urmează să avem vizita oficială la fața locului pentru a vedea spațiile didactice și toată infrastructura și suntem foarte optimiști că din toamnă vom avea deja prima promoție, prima generație de studenți la programul Asistență Medicală Generală. Sunt convins că acesta este doar începutul și sunt optimist că pe viitor vom putea extinde această colaborare și pe alte specialități pe care le avem în cadrul universității noastre”, a spus prof. univ. dr. Ovidiu Cotoi, prezent la recepţia lucrărilor de reabilitare şi modernizare ale unor secţii ale Spitalului Judeţean de Urgenţă din Bistriţa.
Sursa citată a mulțumit Consiliului Județean Bistrița-Năsăud și Primăriei Bistrița pentru că au pus la dispoziția universității spațiile necesare pentru desfășurarea activităților didactice de învățământ superior.
Și președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, s-a arătat încrezător că extensia de la Bistrița a UMFST Târgu Mureș își va deschide porțile în toamnă.
”Eu sper ca din septembrie-octombrie să putem începe învățământul universitar cu specialitatea în zona Medicină și în municipiul Bistrița, lucru care va fi extrem de benefic pentru Spitalul Județean de Urgență Bistrița, pentru pacienți, dar și pentru copiii care doresc să facă pași în această direcție”, a precizat Moldovan.
După ce vor începe cursurile universitare la Bistrița, președintele Emil Radu Moldovan a adăugat că se vor face demersuri pentru a transforma Spitalul Județean de Urgență Bistrița în Spital Județean Clinic de Urgență, ceea ce va oferi facilități în plus atât pacienților, cât și personalului medical. De asemenea, resursele financiare de la Casa de Asigurări de Sănătate de care va beneficia spitalul vor fi mai mari.
Protocolul de colaborare dintre Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Spitalul Județean Bistrița și UMFST Târgu Mureș a fost încheiat în vara anului trecut.
Răducu nu are proprietatea termenilor când vorbeste despre transformarea Spitalului Județean de Urgență Bistrița ca spital județean clinic. Prin definitie, Spitalul Clinic Judetean este o unitate sanitară publică cu paturi, care înafara gamei de servicii medicale, precum cele preventive, curative, de recuperare şi paliative, de îngrijire în caz de graviditate şi maternitate, precum şi a nou-născutului dispune de conditii necesare desfăşurării procesului de învăţământ medico-farmaceutic, postliceal, universitar şi postuniversitar, de educaţie medicală continuă, precum şi de cercetare ştiinţifică medicală.