Inspectoratul Județean de Poliție Bistrița-Năsăud se confruntă cu deficit de personal în ceea ce privește numărul polițiștilor rutieri care acționează pe șoselele din județul Bistrița-Năsăud. În medie, la nivelul județului Bistrița-Năsăud acționează câte două echipaje în fiecare zi, în trei schimburi. Și la nivelul municipiului Bistrița sunt probleme din cauza lipsei de personal.
”Planificarea serviciilor se face și în funcție de situația operativă, de analizele pe care le avem și în funcție de personalul pe care îl avem la nivel de inspectorat. Cred că aș fi cel mai fericit să am la dispoziție trei sau patru echipaje de rutieră pe fiecare schimb la nivel de municipiu. Sunt zile când acționează și două echipaje pe schimb, dar nu putem asigura două sau trei echipaje permanent” a precizat comisarul șef de poliție Mihai Ovidiu Lupșa.
Întrebat dacă se confruntă cu deficit de personal și de câți angajați ar mai fi nevoie, comisarul de poliție Ion Marius Șugar, împuternicit adjunct al șefului inspectoratului pe linie de ordine şi siguranţă publică a explicat care este situația în ceea ce privește Serviciul Rutier: ”La nivelul Serviciului Rutier, din păcate schema actuală existentă este o problemă. Sunt undeva la 18 funcții. În mai multe rânduri comanda inspectoratului, în urma analizelor făcute, a solicitat conducerii Inspectoratului General al Poliției Române mărirea schemei de la Serviciul Rutier. Probabil că în perioada care urmează vom obține mai multe funcții și atunci această problemă, într-adevăr deranjantă, mai ales atunci când sunt evenimente rutiere și oamenii sunt nevoiți să aștepte 15, 20 sau chiar 30 de minute până la sosirea echipajului. Noi sperăm că în cursul anului va fi suplimentat numărul de funcții pentru Serviciul Rutier și atunci acest disconfort va dispărea”.
Așadar problema Inspectoratului Județean de Poliție Bistrița-Năsăud este legată de numărul de funcții prevăzut în schemă, care este insuficient. Practic, pe tot județul, la Serviciul Poliției Rutiere sunt 18 funcții. Efectiv, în stradă, la nivelul județului acționează în medie câte două echipaje în fiecare zi, pe trei schimburi. În condiții de forță majoră mai există polițiști care asigură permanența de la domiciliu și în situația în care se impune, aceștia pot să vină în cel mai scurt timp posibil la locul intervenției. Pentru a funcționa în condiții optime ar fi nevoie ca numărul prevăzut actualmente în schemă să fie cel puțin dublu.