Realizarea unei grădinițe moderne pe str. Nicolae Bălcescu este un proiect de-acum 8 ani care încă NU a fost pus în practică, deși este criză de grădinițe în municipiu. Grădinița nr. 2 de pe str. Nicolae Bălcescu a fost evacuată în anul 2009 și de-atunci, administrația locală promite construcția unei clădiri noi. După 8 ani de promisiuni, abia în al III-lea mandat a lui Ovidiu Crețu au demarat lucrările pentru demolarea clădirii vechi.
Situatia existentă
Pe amplasamentul din Str. Nicolae Bălcescu, Nr. 38/A exisă la ora actuală o clădire care a fost construită în anii ’30 ai secolului trecut având destinația de locuintă, cu regimul de înălțime parter. Ulterior clădirea a fost etajată. Din anul 1980 clădirea a primit destinația de gradiniță.
Cladirea cu regim de înălțime P + M de forma poligonala, este intr-o stare tehnica complet necorespunzatoare. Clădirea în regim P+E va fi demolată în totalitate, deoarece reabilitarea ar costa prea mult. Astfel, se va desface acoperișul, grinzile, pereții vor fi dărâmați respectând normativele în construcții. Clădirea are 280 de metri pătrați și a fost propusă spre demolare încă din anul 2010.
Contractul de demolare a fost atribuit firmei SC Caterpilar Transilvania, care va va dărâma imobilul cu 60.000 de lei.
Investiția a demarat din fondurile proprii ale Primăriei Bistrița, iar de la bugetul local s-au alocat 65.000 de lei. Primăria speră să atragă fonduri europene sau guvernamentale pentru construcția grădiniței de pe Bălcescu.
Pe strada Nicolae Bălcescu se construiește o grădiniță de STAT, cu 2 etaje! Inițial, Crețu a vrut să facă o combinație și să o transforme în grădiniță privată!
În anul 2012, Primăria Bistrița a vrut să concesioneze terenul pentru construcția unei grădinițe-private, dar la presiunea opinie publice, proiectul a fost retras de pe ordinea de zi. Într-un final, primarul Crețu s-a răzgândit și grădinița de pe Bălcescu va rămâne de Stat! La această oră, Primăria Bistrița are toate documentele necesare (studiu de fezabilitate, proiect tehnic și detalii de execuție) pentru noua clădire ce va fi construită pe Nicolae Bălcescu. Proiectul a fost prezentat de PSD-iști în campania electorală și Constantin Rus a fost desemnat să răspundă de acest proiect.
Conform temei de proiectare, s-a dorit realizarea unui spatiu interior flexibil, cu functiuni bine definite ca amplasament, cu relatii de circulatie interumane moderne pentru a sprijini astfel desfasurarea procesului instructiv-educativ de implementare a metodelor pedagogice actuale. Gradinita va fi conceputa cu program normal, cu posibilităţi de desfasurare a activitatilor specifice copiilor prescolari la standarde europene. Capacitatea acesteia conform normelor mentionate va fi de 200 copii organizati in 10 grupe a cate 20 copii fiecare.
Regimul de inaltime maxim : D+ P+2E. Salile de grupa vor fi dimensionate pentru 20 copii , prin asigurarea unui cubaj de aer de min. 5 mc. Pentru un copil, acestea fiind utilizate numai pentru procesul instructiv-educativ. Cladirea va fi prevazuta cu încaperi pentru primire (filtru-vestiar), situate la fiecare nivel al clădirii, iluminate şi ventilate natural şi dimensionate astfel încât să se evite aglomerarea la orele de vârf (primire, plecare).
Nicio grădiniță nouă NU s-a construit în utimii 10 ani la Bistrița. E criză la acest capitol și se plătesc 5.000 de euro pe chirii în clădiri vechi!
Administrația Ovidiu Crețu NU are niciun plan de dezvoltare în acest sens și continuă să pompeze bani în reparații ale clădirilor vechi, care oricum sunt improprii funcționării. Peste 5.000 de euro pe lună plătește Primăria Bistrița pentru închirierea unor clădiri în care funcționează grădinițe sau școli în condiții inadecvate.
Administrația locală a ignorat grădinițele și în Bistrița funcționează mai multe astfel de instituții în clădiri vechi și improprii care sunt reabilitate cu sume enorme. Cea mai mare parte a clădirilor vechi aparțin Bisericii Evanghelice, care le-a închiriat Primăriei Bistrița.
Imobile ce parțin Bisericii Evanghelice și pentru care Primăria plătește chirie:
– Şcoala Gimnazială Viişoara – chirie 2.440 lei / lună.
– Grădiniţa Viişoara – chirie 2.473 lei / lună.
– Grădiniţa cu Program Săptămânal “Dumbrava Minunată” – chirie 6.447 lei / lună.
– Şcoala Generală Unirea nr. 267 – chirie 3.564 lei / lună.
De asememenea pentru Grădiniţa nr. 8 din Parcul Municipal, Primăria Bistrița plătește unei persoane private o chirie de 4.943 lei / lună.
Deoarece Bistrița se confruntă cu o criză majoră la capitolul grădinițe iar preșcolarii învață în clădiri vechi, improprii, ar fi nevoie urgetă de construcția unor imobile noi în principalele cartiere ale orașului. Deocamdată, administrația locală a ignorat acest aspect și abia după 8 ani a reușit să demoleze o construcție în care a funcționat o grădiniță. În continuare, Primăria Bistrița NU găsește soluții și preferă să bage bani în reabilitarea unor clădiri închiriate, care NU aparțin domeniului public.
Citiți și: