Deputatul Cristina Iurișniți vrea să introducă în legislația din România noțiunea de violență cibernetică

 

 

Deputatul bistrițean Cristina Iurișniți a anunțat, vineri, într-o conferință de presă, că a inițiat o propunere legislativă care prevede modificarea Legii 217/2003 privind prevenirea și combaterea violenței. Mai exact deputatul USR intenționează să solicite introducerea noțiunii de violență cibernetică sau violență în mediul on-line în actuala legislație din România, motivând că legislația europeană recunoaște deja această faptă, în vreme ce țara noastră este ”deficitară la acest capitol”. 

”Statul român trebuie să-şi afirme încă o dată grija pentru siguranţa cetăţeanului, dar nu doar declarativ, ci prin fapte, printr-o legislaţie adecvată, care să ne asigure această zonă a siguranței cetățenului. În ziua de astăzi ne este frică să ne lăsăm copiii să meargă singuri la şcoală, ne este frică să mergem pe stradă pentru că multe femei au fost înjunghiate în plină stradă. În acest context, siguranţa cetăţeanului, că este în mediul online sau că este pe stradă, în spaţiul public, la locul de muncă sau la școală este absolut primordială”, consideră deputatul Cristina Iurișniți.

Astfel, în aceste condiții, Cristina Iurișniți afirmă că a inițiat o propunere legislativă pe care o va depune în Parlament săptămâna viitoare.

”O iniţiativă legislativă legată de introducerea noţiunii de violenţă cibernetică, violenţa în spaţiul on-line, adică tot ceea ce înseamnă hărţuire, tot ce înseamnă violenţă în spaţiul digital. Copiii noştri stau tot mai mult în acest mediu online, ei sunt copiii digitali ai secolului XXI și aici trebuie să lucrăm inclusiv pe educație, dar în același timp să asigurăm și un cadru legislativ adecvat”, a mai completat parlamentarul.

Potrivit deputatului, conform unui sondaj, 45% dintre victimele violenţei domestice au raportat şi existenţa unei forme de violenţă on-line, iar 75% dintre cei care au participat la sondaj s-au arătat îngrijorați de faptul că organele abilitate nu ştiu cum să gestioneze aceste situații privind hărţuirea sau abuzurile în spaţiul digital.

Prin urmare se impune o armonizare a cadrului legislativ românesc cu ceea ce înseamnă legislație europeană, asta deoarece Institutul European pentru Egalitate de Șanse recunoaște acest tip de violență, a definit acest tip de violență, iar legislația din România este deficitară la acest capitol”, a mai adăugat Iurișniți.

Deputatul USR spune că va depune inițiativa legislativă în Parlament săptămâna următoare, aceasta urmând să ajungă mai întâi în Senat, după care va fi dezbătută și în Camera Deputaților, for decizional în acest caz. Însă un vot privind adoptarea inițiativei este așteptat abia anul viitor.

error: Content is protected !!