Despre PNL, demisii și blaturi cu PSD-ul ! Prin ei înșiși… până la capitularea FINALĂ! 

PNL-iștii au avut întotdeauna probleme cu disciplina de partid, din cauza faptului că NU a avut lideri adevărați ori sau crezut mai deștepți decât sunt. După fuziunea cu PDL, au început reproșurile de ambele părți: liberalii din ALDE le reproșează fuziunea cu PDL, în schimb PNL-iștii actuali consideră că blatul cu PSD e cel mai ordinar din lume și îi consideră pe oamenii lui Tăriceanu ca fiind… niște oportuniști!

În esență, lucrurile stau cam așa: ALDE a preferat ciolanul și la nivel județean e compus din așa-ziși lideri pensionari, fără carismă, dar mult mai abili să intre în grațiile lui Radu Moldovan… în timp ce PNL-iștii (artizanii USL-ului rămași pe dinafară) NU se regăsesc în jurul unui lider și se decimează din interior pe tot felul de jocuri de orgoliu.

Fără să facă nimic, PSD-ul câștigă și întreține această luptă. Pe primarii rămași în PNL, Radu Moldovan îi constrânge cu accesul la fondurile PNDL, pe consilierii județeni îi ironizează și ofertează, la mișto. Consilierii municipali NU sunt luați în serios pentru că PSD-ul NU are nevoie de ei la votul în plen. E mai grav faptul că din cei 5 consilieri locali, cel puțin unul ar vota cu PSD-ul… dacă s-ar pune bine problema… Dincolo de imaginea de ansamblu, PNL-ul o comite din nou și arată ca un partid de supărăcioși care-și spală rufele în public.

Vasile Silași e un primar de 800 și ceva de voturi în comuna Chiochiș pe care l-a pus Ioan Turc l-a luat aproape pe funcția de secretar de  partid. O muncă grea, ce implică în primul rând capacitatea de a strânge oameni în jur, de a motiva și de a fi exemplu. Acest lucru NU cred că s-a întâmplat, deoarece Silași NU a confirmat că știe să țină partidul și NU era luat în serios nici de unii primari de-ai lui. Indiferent cine va ocupa această funcție, e greu de crezut că unul din liberali va reuși să rezolve aceste probleme!

În detaliu, lucrurile sunt mai complexe și cazul Monica Săsărman ascunde alte hibe!

Pe județ, Ioan Turc a ezitat prea mult, a preferat să nu-și ostilizeze consilierii județeni și NU a luat măsuri, deși erau semnale evidente că pierde controlul! Pe rând, au alunecat cu toții, iar la ședințe aveau o atitudine penibilă: se ironizau între ei sau votau cu 2 mâini proiectele comunității, inițiate de Radu Moldovan sau se bârfeau prin comisii și plângeau pe umărul PSD-iștilor.

Cum a început DECLINUL!

În primii 4 ani (2012 – 2016), opoziția NU a făcut nimic și președintele Consiliului Județean a panglicat toate obiectivele, deși în primul mandat a atras zero bani europeni și a împărțit discreționar banii prin PNDL oferiți de prietenul Ponta (pe-atunci premier)! Nimeni NU a zis nimic. Ba mai mult, PNL-iștii au avut pretenția la funcția de vice-președinte de Consiliu Județean și se zice că Doris Moldovan a discutat personal pentru această funcție. Radu i-a dat cu flit!

În al II-lea mandat (2016 – 2019) , PSD-ul a prins puterea și consilierii județeni au făcut joc de glezne, invocând regulamentul, faptul că sunt în minoritate, că proiectele inițiate de Moldovan sunt bune, că se asfaltează .. etc. Au încasat indemnizația, unii au mers prin excursii, alții închină osanale la fiecare ședință.

Non-combatul pe județ! 

Monica Săsărman s-a aliniat colegilor blatiști pe care NU i-a deranjat nimeni și s-a făcut că plouă. Fiecare din ei au vorbit la subiect maxim 5 minute în 2 ani. Pe rând, sunt următorii:

Neia Lăcătuș – osanale pentru proiecte, bani ceruți pentru Balul Romilor.

Vasile Marc – membru în Adunarea Generală a LDP, dar NU a zis nimic de acest subiect),

Dumitru Mureșan – primar de Năsăud, tăcut ca un melc uriaș în ultimii 6 ani.

Monica Săsărman – ( în afară de câteva replici pe proceduri juridice, NU a făcut mare-lucru,

Florin Moldovan  – se chinuie pe la ședințe dar Radu nici măcar NU-l ia în seamă

Scuturici Gheorghe – băiatul din Coșbuc, la fel – nu a zic nimic-nimic în plen.

Eugen Curteanu mormăie câte ceva, dar e departe de titulatura de lider de grup.

Doris Moldovan a părăsit grupul, dar încearcă să puncteze la imagine prin sponsorizări pe facebook.

Ovidiu Florean e jupân pe facebook, dar la ședințe NU prea e arțăgos în fața lui Radu Moldovan și NU are poziții argumentate, de fiecare dată!

Samuel Coman a fost pus la punct de fiecare dată când a luat cuvântul și concret, NU a pus mari probleme nici în primul mandat.

Fără proiecte inițiate, fără poziții publice, fără replici, fără viziunea unei opoziții constructive – toți acești consilieri județeni reprezintă imaginea PNL și culeg roadele unui non-combat cu Radu Moldovan. Toți visează să se ia guvernarea, să prindă lista la București și să scape de orice răspundere, aciuiați prin deconcentrate…

Radu Moldovan putea fi prins lejer pe modul în care a cheltuit banul public, pe excursii, pe organigramă… pe problema deșeurilor de la Tărpiu, a LDP-ului și a incompetenței de-acolo, pe risipa de bani publici de pe Cultură, pe cultul personalității, pe master-planul de apă-canal, pe banii din PNDL… dar acest lucru implica automat o poziție delicată. Soldățeii fără motivație au ales calea ușoară și NU au mai tras la căruță. Ba mai mult, au început să horească alături de PSD: unii pe la colțuri, alții în public!

Pe acest fond al problemei, Vasile Silași a-ncercat să facă ordine, să impună disciplina și a cerut demisia Monicăi Săsărman… pentru un chef cu PSD-iștii și o excursie prin Europa.  La câteva zile avea să-și dea el demisia, supărat că Sighiartău NU l-a chemat în conferința de presă.

Președintele Ioan Turc e descoperit și e prins între taberele care vor să-l mazilească și să pună pe altcineva pe funcția de președinte! Vedem dacă scapă, după europarlamentare! Sau mai repede?

Telefonic, Silași a zis că NU se implică în campaniile viitoare, deoarece NU are încredere în această echipă. La fel a zis și primarul de Spermezeu, Sorin Hognogi (într-un interviu filmat) că NU se implică în alegerile electorale, supărat că PNL-iștii NU s-au poziționat ferm la referendumul pentru familie.

Vă dați seama cam ce luptători sunt primarii de genul ăsta și cam cum percep ei funcțiile și responsabilitățile. De menționat că, atât Silași cât și Sorin Hognogi au vrut funcții grele: Silași – președinte de partid, Hognogi – președintele filialei județene a Asociației Comunelor. Un fel de nimic, dar care sună bine! NU le-a ieșit!

La capitolul primari care NU trag pentru partid, din diferite motive, ar mai fi: primarul din Coșbuc… cel care a horit cu Moldovan prin excursie, primarul din Șieru-Măgheruș ne-implicat în PNL, primarul de Nușeni…. și cam toți edilii care au contracte în derulare prin PNDL.

Pe municipiu e cam la fel și consilierii se zbat să puncteze în plan personal, în detrimentul PNL-ului și a imaginii de echipă. Sunt percepuți ca lipsiți de experiență și de forță, într-o permanentă gâlceavă internă.

Prin SCANDALURI, prin ei înșiși… până la capitularea FINALĂ! 

Greu de crezut că vor contabiliza cele 10.000 de voturi de pe partea dreaptă, inclusiv în cazul unei alianțe, mai ales că în actuala conjunctură… celelalte partide ar putea emite pretenții de candidat invocând faptul că oricare din PNL-iști au o cotă de încredere scăzută…

Hemoragia internă din PNL NU se va opri… chiar dacă Monica Săsărman scapă sau e dată afară, chiar dacă revine Silași la decizia sa, chiar dacă Sighiartău alege să se implice mai activ, chiar dacă ar fi desemnați candidații pentru locale… Politica, în esența ei implică o chestiune de maturitate  ce lipsește acestor ștrengari oportuniști pasionați de imagine publică, ahtiați după funcții publice și expunere în presă… Prin astfel  de circuri mediatice, PNL-ul va înfrânge încet-încet, până la capitularea FINALĂ! Pin ei înșiși!

2 comments

  1. Felicitari. Un text ce reflecta realitatea

  2. Prof. Florin I. Bojor

    Articol foarte realist și documentat! Aș mai adăuga un lucru: nebuloasa asta din PNL face ca persoane noi, capabile și nepătate să nu se bage…

error: Content is protected !!