Dezbatere publică la Primăria Bistrița pe tema proiectului de buget pe anul 2024

Primăria municipiului Bistriţa anunţă organizarea unei dezbateri publice pe marginea proiectului de buget pe anul 2024. 

Dezbaterea va avea loc în data de 8 februarie, începând cu ora 17.00, în sala mare de şedinţe a Primăriei municipiului Bistriţa din Piaţa Centrală, nr. 6.

Proiectul de buget poate fi consultat la Centrul de Relații cu Publicul al Primăriei municipiului Bistriţa din str. Gheorghe Șincai, nr. 2, precum și pe site-ul instituției.

Bistrițenii au posibilitatea să consulte varianta propusă de municipalitate și chiar să vină cu propuneri de modificare în cazul în care doresc.

Într-o emisiune la postul local de televiziune AS-TV, primarul a afirmat că municipalitatea estimează anul acesta venituri la buget cu peste 40% mai mari decât anul trecut. De asemenea, și bugetul cheltuielilor este mai mare decât cel de anul trecut, mai bine de jumătate fiind destinat secțiunii de dezvoltare.

La venituri, în anul 2023, am avut 389,6 milioane lei. În anul 2024, prognozăm venituri de 576,3 milioane lei, cu o creștere de 47,94%, deci o creștere însemnată. În materie de cheltuieli, în anul 2023 am avut un buget de 404,9 milioane lei, iar în 2024 apreciem că vom face cheltuieli în valoare de 599 milioane lei. În ceea ce privește diferitele capitole, investițiile, proiectele cu finanțare nerambursabilă, cheltuielile de capital din bugetul local vor fi în valoare de 316,5 milioane lei, cu o creștere de 52,84%. Cheltuielile de personal vor fi de 99,7 milioane lei, o pondere de 16,65%. Este de evidențiat faptul că în această anvelopă intră și bugetarea posturilor vacante, adică nu toți acești bani vor fi cheltuiți pe salarii. În ceea ce privește cheltuielile cu bunurile și serviciile pe care le asigură Primărie Bistrița, vom avea alocată o sumă de circa 99,2 milioane de lei, circa 16,5% din bugetul local. Cheltuielile cu dobânzile și rambursarea împrumuturilor contracte de către Primăria vor fi în valoare de 8,5 milioane lei și vor reprezenta 1,43% din bugetul pe 2024. Cheltuielile cu asistența socială, sănătate și alte cheltuieli din acest capitol bugetar vor fi de 74,4 milioane lei și vor reprezenta circa 12,4% din buget. Cred că este cu adevărat semnificativ faptul că, în 2024, comparativ cu 2023, creșterea pentru secțiunea funcționare va fi de 9,46%, iar pentru secțiunea dezvoltare, creșterea va fi de 120%. Cred că acest lucru spune foarte multe“, a explicat Ioan Turc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *