Primarul Ioan Turc: Avem în derulare și în proiectare investiții în valoare de 300 de milioane de euro

Primarul Bistriței, Ioan Turc, a oferit detalii despre proiectul de buget pe anul în curs și despre investițiile pe care municipalitatea le propune în 2024.

Prezent într-o emisiune a postului local de televiziune AS-TV, primarul a afirmat că municipalitatea estimează anul acesta venituri la buget cu peste 40% mai mari decât anul trecut. De asemenea, și bugetul cheltuielilor este mai mare decât cel de anul trecut, mai bine de jumătate fiind destinat secțiunii de dezvoltare.

La venituri, în anul 2023, am avut 389,6 milioane lei. În anul 2024, prognozăm venituri de 576,3 milioane lei, cu o creștere de 47,94%, deci o creștere însemnată. În materie de cheltuieli, în anul 2023 am avut un buget de 404,9 milioane lei, iar în 2024 apreciem că vom face cheltuieli în valoare de 599 milioane lei. În ceea ce privește diferitele capitole, investițiile, proiectele cu finanțare nerambursabilă, cheltuielile de capital din bugetul local vor fi în valoare de 316,5 milioane lei, cu o creștere de 52,84%. Cheltuielile de personal vor fi de 99,7 milioane lei, o pondere de 16,65%. Este de evidențiat faptul că în această anvelopă intră și bugetarea posturilor vacante, adică nu toți acești bani vor fi cheltuiți pe salarii. În ceea ce privește cheltuielile cu bunurile și serviciile pe care le asigură Primărie Bistrița, vom avea alocată o sumă de circa 99,2 milioane de lei, circa 16,5% din bugetul local. Cheltuielile cu dobânzile și rambursarea împrumuturilor contracte de către Primăria vor fi în valoare de 8,5 milioane lei și vor reprezenta 1,43% din bugetul pe 2024. Cheltuielile cu asistența socială, sănătate și alte cheltuieli din acest capitol bugetar vor fi de 74,4 milioane lei și vor reprezenta circa 12,4% din buget. Cred că este cu adevărat semnificativ faptul că, în 2024, comparativ cu 2023, creșterea pentru secțiunea funcționare va fi de 9,46%, iar pentru secțiunea dezvoltare, creșterea va fi de 120%. Cred că acest lucru spune foarte multe“, a explicat Ioan Turc.

În emisiunea de la AS-TV, primarul a vorbit și despre câteva dintre investițiile pe care municipalitatea le are în plan.

”Eu cred că oamenii sunt interesați de ceea ce urmează să se facă în oraș. Lucrări precum cele care s-au făcut până acum în oraș, de o asemenea amploare și diversitate, nu au fost realizate în Bistrița în ultimii 30 de ani. Vom continua în aceeași manieră, dar specific faptul că oamenii nu vor mai avea atât de mult de suferit. Știu că șantierele pe care le-am avut au creat mult disconfort, îi înțeleg perfect pe oameni, a existat chiar și o stare de insatisfacție, dar mereu apar neplăceri atunci când răstorni o casă cu susul în jos. Eu cred că este important ca la finalul acestor lucrări să ne bucurăm de un oraș cu adevărat frumos, în care să ne placă să trăim, în care tinerii să își dorească să rămână și să devină și un pol de atracție. Avem toate argumentele pentru ca Bistrița să devină un astfel de pol. În contextul tuturor lucrărilor pe care le-am realizat, le realizăm și le vom realiza, ajutăm mult mediul economic local pentru că majoritatea societăților care lucrează la proiectele noastre de investiții sunt din Bistrița, ceea ce înseamnă locuri de muncă și venituri pe care oamenii le obțin”, a adăugat primarul.

Vor fi reabilitate mai multe unități de învățământ și se vor construi o nouă creșă și o nouă școală în oraș.

Municipalitatea va construi anul acesta, prin Compania Națională de Investiții, o creșă în zona Subcetate. Avem nevoie de locuri în creșe și nu de orice fel de locuri. Insistăm în continuare pentru obținerea unei creșe și pentru Viișoara. Modernizăm într-un ritm alert o mulțime de creșe, cămine, grădinițe, școli. Vom construi o școală nouă, o școală verde pe un teren aparținând Colegiului Național Andrei Mureșanu. se vor finaliza lucrările la Colegiul Național Liviu Rebreanu. Primăria Bistrița trebuie să facă o serie de lucrări de sistematizare – o obligație pe care bineînțeles că o vom îndeplini în cele mai bune condiții”, a explicat primarul, menționând că municipalitatea va derula și un proiect în valoare de 18 milioane de lei care prevede dotarea uniților de învățământ cu aparatură și mobilier.

Municipalitatea va veni cu schimbări și în ceea ce privește managementul deșeurilor.

Vom schimba modul în care gestionăm problema deșeurilor în oraș. Vedem cum arată aceste pubele și cât disconfort creează. Cu toate că nu este ieftin și soluția pe care am propus-o presupune cheltuieli mai mari, vom amenaja 100 de insule ecologice și oamenii vor scăpa de miros, de animale, vântul nu va mai împrăștia gunoaiele peste tot. Am montat o astfel de platformă cu caracter experimental pe strada Petre Ispirescu. Alte insule ecologice sau platforme vor fi montate suprateran, dar propun ca platformele îngropate să fie montate în zonele de blocuri, în zonele aglomerate”, a completat Ioan Turc.

Investiții sunt programate și în localitatea Sărata.

Vom amenaja un parc pentru panouri fotovoltaice la Sărata, în perimetru Parcului Industrial Bistrița Sud. Cheltuielile energetice ale municipalității sunt mari pentru că avem instituțiile publice, școli, iluminat public. Pentru ca aceste cheltuieli să fie aproape eliminate, vom amenaja un parc cu panouri fotovoltaice care ne va produce energia necesară pentru consumul non-comercial. Cu banii economisiți vom putea face alte lucruri, drumuri, parcuri, trotuare, amenajări de spații verzi și multe altele pentru că nevoile sunt mari. (…) De asemenea, vom duce gazul la Sărata, prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny. E un lucru pe care îl apreciez foarte, foarte important pentru oamenii care locuiesc în Sărata”, a adăugat sursa citată.

În cartierele Unirea și Viișoara vor fi amenajate perdele verzi de-a lungul DN 17.

Ne dorim să dăm o altă față intrărilor și ieșirilor din Bistrița, prin amenajarea spațiilor adiacente DN 17 din Unirea și din Viișoara. Pe lângă faptul că vom avea o vegetație care se potrivește pentru așa ceva, vom monta și mobilier urban nou , vom pune și un sistem de iluminat în așa fel încât intrările/ieșirile să arate așa cum se cuvine. Eu țin enorm la acest lucru (…) și îmi doresc ca acest proiect să prindă viață cât mai curând”, a explicat primarul.

Primăria Bistrița va restaura fostul cinematograf Omnia, dar și Turnul Dogarilor și zidul Cetății.

”Un alt proiect la care țin foarte mult este realizarea în Bistrița a unui teatru autonom, iar pentru acest lucru avem nevoie de o clădire în care să funcționeze viitorul teatru de stat din Bistrița, nu un teatru încropit, nu un simulacru de teatru, ci un teatru gândit, organizat, structurat după toate rețetele recunoscute. Clădirea fostului cinematograf Omnia va căpăta o asemenea destinație. Studiul de fezabilitate a fost realizat și suntem în procedură pentru proiectul tehnic și de execuție. Depunem proiectul și nădăjduim că vom obține bani europeni pentru acest lucru. Pe același palier, urmează să restaurăm Turnul Dogarilor, zidul Cetății și să amenajăm un teatru de vară în Parcul Regele Mihai I al României. Cred că acest teatru de vară va da un farmec în plus orașului. Am observat că oamenii vin cu mare plăcere în parc”, a mai precizat Turc.

Primăria Bistrița propune regenerarea unor spații generoase din zonele Andrei Mureșanu și Independenței Nord, dar și amenajarea unei noi zone de promenadă în oraș.

”Prin două proiecte mari, foarte ambițioase de regenerare urbană vom da o altă față vechilor cartiere de blocuri din zona Independenței și zona Andrei Mureșanu. Vom regenera spațiile verzi, vom planta arbori, vegetație potrivită, vom monta mobilier, sisteme de iluminat public nou. Vom reface trotuarele, aleile dintre blocuri. Perimetrul din fața Bisericii Sfânta Ana este cuprins în proiectul de regenerare Independenței Nord. Spațiul din fața Bisericii va avea o altă valoare după ce lucrările vor fi realizate. E un spațiu deschis, frumos. Am văzut că foarte mulți oameni participă la Sfânta Liturghie afară. Zona are o atractivitate certă. În zona Andrei Mureșanu vom face același lucru. Esplanada din fața blocului Lamă este cuprinsă în proiectul de reamenajare. E un spațiu pe care e păcat să nu îl privim așa cum este corect pentru că trăiesc foarte mulți oameni în zona respectivă. Blocul Lama este una dintre cele mai mari clădiri din municipiu. De asemenea, Valea Căstăilor va deveni din ce este acum – o zonă parcă aflată la marginea lumii, parcă decupată dintr-un spațiu industrial din secolul XIX – o oază de verdeață, cu poduri care vor facilita accesul de pe un mal pe celălalt, cu mobilier, cu jocuri de apă. Sunt absolut convins că valoarea zonei va crește foarte mult. Îmi propun să valorificăm fiecare centimetru pătrat pe care îl avem la un nivel superior. (…) Vom transforma aceste cartiere unde nu s-a mai întâmplat nimic în ultimii 50 de ani în cu totul altceva. Le vom face prietenoase, atractive, le vom da o anumită strălucire”, a adăugat Ioan Turc.

O altă investiție a municipalității este complexul acvatic care va fi realizat în locul fostei baze Mecanica.

Țin enorm la proiectul de amenajare a unui aquapark pe terenul pe care l-am cumpărat în zona Mecanica, în proximitatea Pădurii Schullerwald. Putem să gândim o simbioză între investiția care se va realiza acolo și Pădurea Schullerwald, care este o pădure extrem de prietenoasă, terenul nu este accidentat. Vom avea o zonă de relaxare de mare nivel. Proiectul urcă spre 20, 20 și de milioane de euro dintre care 50% pot fi asigurați din bani europeni, iar 50% vor fi aport al Primăriei Bistrița. Vom face fie un împrumut, fie o emisiune de obligațiuni. Ne vom gândi la cea mai corectă modalitate prin care vom finanța acest obiectiv de investiții. Este acel gen de investiție care schimbă mult în bine viața în oraș. (…) Această investiția va îmbunătăți și situația financiară a Primăriei Bistrița. Dorim să punem la dispoziția bistrițenilor o facilitate de nivel mare, nu mă refer la o investiție de natură să închidă ochii. Am participat personal la toate analizele care s-au făcut, am ales un proiectant care are multă experiență. Urmează să fie realizat DTAC-ul, după care vom depune pentru finanțare proiectul respectiv. Sper să am această bucurie să pot să îi anunț pe bistrițeni că am obținut și finanțarea europeană”, a completat primarul.

Municipalitatea are în vedere și dezvoltarea Parcului Industrial Bistrița Sud de la Sărata.

”În momentul de față, parcul este aproape ocupat. Este foarte important să identificăm soluții pentru ca parcul să fie extins. Nu este simplu, dar voi avea în continuare discuții și cu primarul de la Șieu Măgheruș. Vom identifica suprafețe de teren pe care să le viabilizăm și să le punem la dispoziție mediului economic. (…) Tot pe această componentă, ne propunem să amenajăm un parc de dezvoltare inteligentă. Proiectul este gata și așteptăm rezoluția finanțatorului. Acest parc va ajuta tot mediul antreprenorial local. Este esențial și se va adresa în primul rând zonei tehnice superioare. După ce proiectul va fi gata, eu cred că împreună cu Universitatea Tehnică vom putea gândi o serie de proiecte în comun”, a adăugat sursa citată.

Bani și pentru restaurarea caselor din zona centrală.

De asemenea, Primăria Bistrița va cheltui fonduri europene pentru restaurarea caselor din centrul istoric. Potrivit primarului, este vorba despre casele de la nr.7 până la nr.24, inclusiv Ansamblul Sugălete.

Pe componenta socială, administrația locală își propune să amenajeze un centru de zi pentru asistență și recuperare, inclusiv cu echipe mobile.

Potrivit primarului, municipalitatea are în derulare și în proiectare investiții în valoare de 300 de milioane de euro.

”Cea mai mare parte a acestor bani merg înspre mediul economic local pentru că majoritatea societăților locale care implementează aceste proiecte sunt din Bistrița și cred că acest lucru este extraordinar de important”, a mai spus primarul.

Primăria Bistrița va organiza o dezbatere publică pe marginea proiectului de buget pe acest an și ulterior urmează ca acesta să fie supus aprobării în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local de luna viitoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *