România are nevoie de o strategie energetică pe termen lung, care să prevadă dezvoltarea de noi capacități de producție, este de părere deputatul PNL Diana Morar.
”Asistăm zilele acestea la cele mai mari scumpiri de energie electrică și gaze naturale. Pentru temperarea prețurilor, Guvernul a venit cu soluții pentru clienții casnici care să atenueze impactul creșterii prețurilor. Acoperirea din bugetul statului a scumpirilor galopante este o soluție de moment și aceasta expiră la data de 31 martie 2022. România are nevoie de o strategie energetică pe termen lung, care să prevadă dezvoltarea de noi capacități de producție. Atâta timp cât există un dezechilibru în piață iar cererea de energie este mai mare decât oferta, prețurile vor continua să crească și vor determina scumpiri excesive la toate produsele. Firesc ar fi ca, după aproape 20 de ani de când au fost înființate societățile comerciale private de distribuție a energiei electrice și mai apoi de furnizare (la unele dintre ele statul fiind acționar majoritar,) profiturile ”uriașe” despre care se discută atât de mult să fie investite în unități noi de producție. Au fost închise multe dintre unitățile de producție termoelectrică, dar guvernele care s-au succedat în acești ani nu au pus nimic în locul acestora”, spune Diana Morar.
De asemenea, în contextul în care se discută despre supraimpozitarea profiturilor furnizorilor de energie, Diana Morar crede că ar fi mai bine să se discute despre un proiect de țară, în care să se stabilească ca profiturile, în următorii 5 ani sau poate 10 ani, să fie investite obligatoriu în capacități noi de producție a energiei electrice.
”Într-o societate energofagă, singura soluție este identificarea unor noi resurse de energie și investiția în producție. Scăderea TVA nu reprezintă o compensare a facturilor, iar alte asemenea măsuri nu sunt decât soluții temporare care vor fi suportate, pe termen lung, tot de către populație”, a adăugat sursa citată.