Parlamentul României a aprobat revocarea Renatei Weber din funcția de Avocat al Poporului, a anunțat deputatul PNL Diana Morar, care afirmă că ”românii au nevoie de un Avocat al Poporului care să le reprezinte cu adevărat drepturile”.
”După ce Parlamentul a respins rapoartele de activitate ale Avocatului Poporului pe anii 2018, 2019 și 2020, plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a adoptat proiectul de hotărâre pentru revocarea Renatei Weber din funcţia de Avocat al Poporului”, a precizat Diana Morar.
Potrivit deputatului, decizia de revocare din funcție a Renatei Weber a fost luată cu voturile parlamentarilor din coaliția de dreapta, pe baza raportului întocmit de comisiile juridice, care relevă numeroase încălcări ale Constituției și legilor țării.
”Raportul de admitere a cererii de revocare a fost aprobat în prealabil, în comisiile juridice reunite, cu unanimitate de voturi. Raportul a evidențiat o serie de încălcări grave ale Constituției și legilor țării de către Avocatul Poporului în ultimii trei ani, astfel că revocarea din funcție este pe deplin întemeiată:
- Nu a transmis Parlamentului şi Guvernului raportul special şi recomandările privind problemele de sistem constatate în cazul crimelor de la Caracal, încălcând legea de funcţionare a Avocatului Poporului.
- Nu a intervenit în nicio cauză cu minori. Conform legii, era obligată să facă acest lucru. Nu a întreprins nicio acţiune şi anchetă proprie şi nu a formulat recomandări proprii pentru implementarea Hotărârii Camerei Deputaţilor privind concluziile şi măsurile comisiei de anchetă referitoare la situaţia copiilor dispăruţi.
- În perioada pandemiei, a atacat la CCR mai multe măsuri de protecție pentru români, iar acest lucru a pus în pericol sănătatea și viața românilor.
- A declanșat mecanismul național privind prevenirea torturii cu privire la spitalele care tratează pacienți Covid-19 sub aspectul monitorizării acestora. Declanşarea acestui mecanism s-a făcut fără un temei concret, fără existenţa unor sesizări care să creeze suspiciuni rezonabile privind existenţa unor acte sau fapte care pot fi asimilate torturii.
- Deși avea atribuții și în zona luptei anticorupție, nu a intervenit niciodată de partea celor prejudiciați. În schimb, de foarte multe ori, a acționat în interesul infractorilor, al celor condamnați pentru corupție.
- A atacat la CCR legea privind tăierea pensiilor speciale, în condițiile în care ea însăși este un potențial beneficiar de pensie specială”, a explicat Diana Morar.
Parlamentarul este de părere că românii au nevoie de ”un Avocat al Poporului care să le reprezinte cu adevărat drepturile”.
Săptămâna viitoare vor începe procedurile pentru numirea unui nou Avocat al Poporului.