Ministerul Muncii a pus în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență prin care stimulentul de reinserție pentru părintele care se întoarce la muncă înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 6 luni crește de la 650 de lei lunar la 1.500 de lei, a anunțat deputatul PNL Diana Morar.
”Un proiect de ordonanță de urgență va fi promovat de către Ministerul Muncii. Acesta vizează un demers al Guvernului condus de PNL, care sprijină atât angajații – prin creșterea veniturilor, cât și angajatorii – prin asigurarea forței de muncă necesare derulării activității. Este vorba despre stimulentul de reinserție pentru părintele care se întoarce la muncă înainte de 6 luni. Acesta crește de la 650 de lei la 1.500 de lei, lunar, și se acordă până când copilul va împlini vârsta de doi ani. S-a făcut un calcul pentru estimarea acestui impact bugetar. Se estimează că va crește cu 20% numărul de beneficiari ai acestui tip de indemnizație, în sensul că mai mulți părinți vor opta să se întoarcă la muncă înainte de împlinirea vârstei de doi ani a copilului. Ca impact bugetar, acest lucru înseamnă o economie de 100 de milioane de lei la buget. În plus, prin reîntoarcerea în câmpul muncii a acestor părinți, ar crește și veniturile la bugetul de stat și cel de asigurări sociale”, a declarat Diana Morar.
Stimulentul de reinserție este acordat părinților care revin mai repede la muncă din concediul de creștere a copilului. Acest stimulent nu se poate cumula cu indemnizația de creștere a copilului și e nevoie de o cerere pentru ca părintele să îl poată primi.
Stimulentul de insertie este reglementat de Ordonanta de Urgenta nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copilului, OUG care prevede ca persoanele care se intorc mai devreme la munca nu pot fi concediate pe perioada in care primesc stimulentul de insertie.
În ceea ce privește valoarea medie a indemnizației de creștere a copilului în plată, aceasta este de 2.314 lei, iar valoarea totală plătită de stat pentru aceste indemnizații este de circa 650 de milioane de lei anual, potrivit informațiilor furnizate de Ministerul Muncii.