Decizia luată la nivel central de a diviza Ministerul Sportului și Tineretului și de a înființa două ministere – unul al Sportului și altul al Tineretului, Familiei şi Egalității de Șanse – produce efecte și pe plan local, în Bistrița-Năsăud urmând să fie înființată încă o instituție publică.
”Vreau să vă aduc la cunoștință fapul că, la nivel naţional, în baza OUG 121 şi HG 197 şi 198 din 10 februarie 2022, există două ministere, Ministerul Sportului, respectiv Ministerul Tineretului, Familiei şi Egalităţii de Șanse. Deocamdată, la nivel local suntem încă Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport, dar vom fi două instituţii: Direcţia pentru Sport şi Direcţia pentru Tineret. Deocamdată, funcţionăm aşa, dar, din păcate, atât pe Tineret, cât şi pe Sport, buget nu avem. Legal, până la data de 31 mai, trebuia să se facă despărțirea celor două instituţii. Nu s-a făcut. Ni s-a spus că în iunie, apoi că în iulie, iar acum ni se spune că în august. Este o nebuloasă și încă nu ştim ce se va întâmpla, din păcate”, a declarat directorul Direcției Județene pentru Tineret şi Sport Bistrița-Năsăud, Annamaria Antal, în ședința din luna iunie a Colegiului Prefectural.
Sursa citată a adăugat că, din cauza acestei situații și a faptului că instituția nu are buget, o serie de activități programate nu mai pot fi organizate.
”Deocamdată lucrăm pe datorie. Din păcate buget nu avem, nu știm cât vom primi. Sperăm că totuși să îl primim la mijlocul lunii iulie sau cel târziu în toamnă, pentru că mai avem activități pe care nu putem să le desfășurăm fără buget”, a adăugat directorul Direcției Județene pentru Tineret şi Sport Bistrița-Năsăud.
Annamaria Antal a precziat că nici taberele naționale de la Sângeorz-Băi nu se vor mai organiza în acest an.
”Din păcate, țin să menționez faptul că, deși multă lume a fost obișnuită cu acele tabere naționale care se desfășurau în fiecare an la Centrul de agrement de la Sângeorz-Băi, cum ar fi cea de arte vizuale, Prietenul jandarmului sau Prietenul pompierului sau cea militară, (…) aceste tabere nu vor avea loc anul acesta și asta datorită faptului că cele două ministere, chiar dacă s-au înființat, se pare că nu au timp să se ocupe de ele. Dar, în schimb, anul acesta, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni va organiza o tabără – Tabăra ARC, aflată la cea de-a 13-a ediţie. La nivelul județului nostru este pentru prima dată când se derulează acest program. Este o tabără care se va desfășura în patru serii, în perioada 18 iulie – 15 august. Vor veni aici 500 de tineri, elevi, profesori, voluntari şi invitați și se vor desfășura activităţi de cunoaştere a tradiţiilor și obiceiurilor româneşti. Este o tabără internaţională, la care vor participa copii din diaspora, iar selecţia nu am făcut-o noi, ci s-a făcut la nivel naţional”, a mai spus Annamaria Antal.
Întrebată dacă există bani pentru salarii în condițiile în care instituția nu are buget, sursa citată a completat: ”S-ar putea să nu ne primim nici salariile de acum încolo pentru că Ministerul de Finanțe încă nu a aprobat, iar Ministerul, ultima dată când am vorbit cu reprezentanții acestuia, avea 7 lei în cont. Noroc cu faptul că am fost ajutați și de autoritățile locale să ne plătim utilitățile, adică s-au făcut presiuni la Minister pentru a putea să le plătim, pentru că altfel Sala Polivalentă era deja închisă. Norocul nostru este că avem și o echipă de handbal de Ligă Națională și așa am reușit să convingem ministerul să ne ajute. Și nu suntem doar noi în această situație, ci absolut în toată țara. Chiar există hoteluri sportive și săli polivalente închise din această cauză, că nu este buget”.
La Direcția Județeană pentru Tineret și Sport Bistrița-Năsăud există un număr de 21 de angajați.
”Deocamdată nu a plecat nimeni, dar toată lumea se întreabă ce se întâmplă. 13 persoane vor pleca într-o parte, restul în altă parte, dar angajații speră să fie totul bine. Deci vor fi și aici două instituții – Direcția pentru Sport și Direcția pentru Tineret, Familie și Egalități de Șanse”, a încheiat Annamaria Antal.