DSVSA: Atenționare cu privire la utilizarea produselor antiparazitare externe

Utilizarea necorespunzătoare a unor produse medicinale veterinare antiparazitare poate avea efecte extrem de grave, în ultima perioadă fiind semnalate, la nivel național, cazuri în care animale sau chiar oameni și-au pierdut viața.

În acest context, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bistriţa-Năsăud atenționează proprietarii sau deţinătorii de animale şi administratorii farmaciilor veterinare de pe raza județului cu privire la incidentele grave produse ca urmare a utilizării unor astfel de tratamente și fac o serie de precizări și recomandări pentru a evita situații de acest fel.

  • Toate produsele medicinale veterinare sunt destinate exclusiv utilizării la animale.
  • Medicii veterinari nu au competenţe legale pentru a recomanda, prescrie, comercializa sau elibera produse medicinale veterinare, care să fie utilizate în tratamentul oamenilor.
  • Comercializarea cu amănuntul a produselor medicinale veterinare, autorizate pentru animale de la care se obțin alimente, se realizează numai prin farmacii veterinare, conform prevederilor legale în vigoare.
  • Proprietarii ori deținătorii de animale pot deține numai acele produse medicinale veterinare care sunt dobândite legal.
  • Toate produsele medicinale veterinare antiparazitare externe de tip concentrat emulsionabil, autorizate pentru animale de la care se obțin alimente, inclusiv cabaline, se administrează numai de medicii veterinari de liberă practică organizați în condițiile legii.
  • La administrare se vor respecta obligatoriu, pentru fiecare specie de animale, toate recomandările din prospectul produsului utilizat, în ceea ce privește modul de preparare al soluției, doza utilizată, modul de administrare, categoria de vârstă a animalelor și starea fiziologică a acestora, condițiile meteo existente la momentul utilizării etc.

În cazul produselor medicinale veterinare care se administrează animalelor de la care se obţin alimente, medicul veterinar este obligat:

  • să înscrie în prescripţia medicală perioada de aşteptare ce trebuie respectată, în conformitate cu prospectul produsului medicinal veterinar prescris şi utilizat;
  • să notifice proprietarul cu privire la respectarea timpului de așteptare;
  • să consemneze activitatea în registrul de consultaţii şi tratamente.

Produsele medicinale veterinare, care se eliberează doar pe bază de reţetă, sunt prescrise exclusiv de către un medic veterinar cu drept de liberă practică, care a examinat animalul şi a stabilit un diagnostic.

În cazul produselor care se eliberează pe bază de prescripţie medicală farmaciile veterinare au obligaţia să le elibereze, la deţinătorii de animale, numai pe bază de reţetă eliberată de un medic veterinar cu drept de liberă practică.

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bistriţa-Năsăud atrage atenția că nerespectarea prevederilor legale privind comercializarea, depozitarea sau utilizarea produselor medicinale veterinare se sancţionează cu amendă de până la 10.000 de lei şi închiderea unităţii.

În luna mai, o familie din satul Ilişua, comuna Uriu, a ajuns la spital în urma unei intoxicaţii cu o substanţă antiparazitară folosită pentru animale, iar, ulterior, băiatul de 16 ani al familiei a decedat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!