Guvernul a aprobat proiectul de lege privind stabilirea datei alegerilor locale în 27 septembrie.
„A fost adoptat proiectul de lege privind stabilirea datei alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020, respectiv data de 27 septembrie 2020”, a precizat şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, după şedinţa Executivului.
Campanie fără adunări și mitinguri electorale
Premierul Ludovic Orban a spus că va fi o campanie pentru alegerile locale fără adunări publice, fără mitinguri electorale, cu respectarea măsurilor de protecţie COVID-19.
”Nu se vor putea organiza adunări publice, mitinguri electorale, normal, dacă se face campanie din casă în casă, candidaţii vor trebui să poarte mască, pentru că în spaţii închise se poartă mască, se va apela la o campanie mai intensă pe media, pe online, că acum online este clar un mijloc de comunicare safe. Trebuie să se adapteze şi candidaţii şi alegătorii”, a afimat prim-ministrul la Digi24.
Și în secţiilor de vot se va ţine cont de respectarea măsurilor de protecţie COVID-19.
Prim-ministrul a mai spus că alegerile generale ar putea avea loc pe 6 decembrie.
Orban spune că sondajele arată că PNL e între 36% și 40 % în sondaje
De asemenea, premierul a mai precizat că PNL se află între 36 şi 40% în sondaje, la distanţă de 10 procente faţă de PSD, partid situat pe locul doi.
„A existat un singur moment când PNL a depăşit 40%, să spun confortabil, ăla a fost un moment de emoţie, după victoria preşedintelui Iohannis (…). PNL astăzi este pe un procent între 36 şi 40%, pe o bandă relativ mai largă decât o bandă de 1-2 procente cât a stat, sigur, şi din cauza faptului că suntem la guvernare într-o perioadă de criză, într-o perioadă de emoţii, când volatilitatea opţiunilor politice e mai mare decât în perioade de stabilitate. Dar PNL este 36% şi 39 virgulă, în toate cercetările sociologice pe care le-am făcut, la distanţă de cel puţin 10% faţă de locul numărul 2, care este PSD. Ăsta este adevărul„, a mai spus Ludovic Orban.
Reamintim că Autoritatea Electorală Permanentă a elaborat proiectul de lege privind stabilirea datei alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020, precum şi a unor măsuri pentru buna organizare şi desfăşurare a acestora, care prevede că alegerile locale se vor desfăşura pe 27 septembrie, așa cum Ziar de Bistrița a scris AICI.
Pe plan mondial, pandemia de COVID-19 a determinat amânarea alegerilor planificate pentru prima jumătate a anului 2020 în 56 de state, printre care Australia, Austria, Mali, Republica Dominicană, Elveţia și România. In același timp, alte 24 de țări printre care Franța, Germania, Coreea de Sud, Israel sau Irlanda, au decis organizarea alegerilor chiar si in conditii de pandemie, apeland la metode precum votul prin poștă pentru evitarea contaminarii provocate de COVID-19 , votul în prealabil ca posibilitate de evitare a aglomerației la secțiile de votare si votul prin internet, ca soluție pentru limitarea la maxim a contactelor directe între persoane.
De fapt, este vorba despre adoptarea Hotărârii de Guvern care prevede ca alegerile locale să aibă loc în 27 septembrie, 2020, indiferent de evolutia epidemiei de Covid-19. In aceste conditii , campania electorală va fi o fără adunări publice, fără mitinguri electorale și cu respectarea măsurilor de protecție împotriva COVID-19. De aceea se va organiza o campanie mai intensă în mediul online iar programele electorale vor putea fi popularizate prin mijloacele mass-media disponibile.
Dacă pentru campania electorală în conditii speciale există solutii, problemele apar în organizarea secțiilor de votare, unde alegătorii trebuie să se prezinte personal, cu respectarea măsurilor de protecție împotriva COVID-19, ceea ce va prelungi durata exercitării votului. Aici suntem total descoperiti, deoarece nu avem alternative precum „votul prin corespondență”, „votul în prealabil” sau „votul online”, implementate deja în multe alte state. Chiar dacă până la alegerile locale timpul rămas este scurt, cel putin votul în prealabil ar putea fi avut în vedere, prin începerea votării cu 1-2 zile inainte de data stabilită, asa cum s-a mai procedat cu alte ocazii. In schimb, la alegerile generale, pentru care termenul lor constituţional este pe data de 6 decembrie, ar putea fi implementate toate cele trei alternative de vot.