Știați că: un SFERT din directorii de ȘCOLI din județ sunt numiți pe funcție fără concurs, cu delegație „de la partid!” Cristina Iurișniți susține DESFIINȚAREA Inspectoratelor Școlare și înființarea unor centre INDEPENDENTE, de formare a profesorilor!

Deputatul USR Cristina Iurișniți a cerut DARE de SEAMĂ privind situația directorilor de școli din județul Bistrița – Năsăud. Conform datelor transmise de Inspectoratul Școlar Județean Bistrița- Năsăud, situația în  județ este alarmantă, iar un SFERT din directorii de școli sunt numiți cu delegație, fără a susține un concurs.

Cristina Iurișniți: „În contextul actual al vehiculării ideii numirii în funcții de conducere a unor șefi de instituții pe criterii exclusiv politice, în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, am adresat o solicitare și doamnei inspector școlar general, la Inspectoratul Școlar Județean Bistrița – Năsăud, prin care am rugat-o să ne comunice: numele persoanelor care urmează să ocupe funcții de conducere/coordonare și control pentru anul școlar 2019-2020 la nivelul Inspectoratului Școlar Județean (inspector școlar general, inspector școlar general adjunct, inspectori școlari), a instituțiilor și unităților conexe, precum și a unităților de învățământ din județul Bistrița-Năsăud (director/director adjunct), rugând să ne precizeze pentru fiecare instituție și persoană în parte modalitatea numirii pe funcție, temeiul legal al deciziei de numire, competențele profesionale și studiile specifice care au stat la baza numirii pe funcție, dacă numirea s-a realizat în urma unui concurs specific la care au participat mai mulți candidați pe post sau un singur candidat pe post.”

Un SFERT din directorii din județ sunt numiți cu delegație „de la partid!”

„Din răspunsul primit, aflăm că la nivelul județului pentru noul an școlar care va începe la 1 septembrie, au fost deja numiți cu delegație, fără concurs și la dispoziția Inspectoratului Școlar, un număr de 34 de directori și directori adjuncți, din totalul de 148 de funcții de conducere existente la nivelul unităților de învățământ de stat, (23%) respectiv 8 inspectori dintr-un număr de 21 de inspectori școlari (38%), pentru celelalte posturi continuându-și activitatea directorii și inspectorii școlari care au ocupat în ultimii ani posturile prin concurs.” – declară Iurișniți.

Camelia Tabără, un inspector cu mandatul EXPIRAT, începând cu noul an școlar!

De asemenea, potrivit răspunsului primit, inspectorul școlar general, inspectorul școlar general adjunct și directorul C.C.D. „ocupă funcțiile de conducere actuale în urma concursurilor organizate de M.E.N.”. După cum aflăm și din arhiva presei locale, concursul pentru postul de inspector școlar general a avut loc în perioada 11-20 martie 2015, iar potrivit O.M.E.N. nr. 5558/2011 durata mandatului inspectorului școlar general este de 4 ani, putem deduce astfel faptul că și doamna inspector școlar general urmează să fie la dispoziția Ministerului Educației începând cu noul an școlar.

Cristina Iurișniți susține DESFIINȚAREA Inspectoratelor Școlare!

„Desființarea inspectoratelor școlare județene, susținerea prin centre regionale pentru resurse educaționale și prin administrația locală a finanțării investițiilor în infrastructura școlară și în formarea continuă a cadrelor didactice, promovarea mentoratului și a autonomiei școlare, pot fi doar câteva dintre dezideratele unei viziuni care poate avea aplicabilitate imediată prin intermediul unor politici publice eficiente și prompte.” – a completat Cristina Iurișniți, deputat USR de Bistrița – Năsăud.

 

error: Content is protected !!