În perioada 30 aprilie – 3 mai 2021, la nivel național, aproximativ 26.000 de poliţişti, jandarmi, poliţişti de frontieră, pompieri şi piloţi ai MAI vor fi pregătiţi să intervină pentru menţinerea ordinii publice, prevenirea faptelor antisociale, sprijinirea cetăţenilor în cazul unor situaţii de urgenţă şi descurajarea activităţilor sau comportamentelor care pot favoriza răspândirea virusului SARS-CoV-2.
MAI a mobilizat efective suplimentare pe traseele care sunt de obicei aglomerate în astfel de perioade, dar şi în localităţile în care se aşteaptă o prezenţă numeroasă de oameni, respectiv în staţiunile turistice de pe litoral sau de la munte şi în localităţile în care se află lăcaşuri de cult care atrag an de an mii de credincioşi.
În zona celor peste 12.300 de lăcaşuri de cult ortodox din ţară, la care se estimează participarea a peste 1,7 milioane de persoane, măsurile de siguranţă publică, precum şi cele de prevenire şi stingere a incendiilor vor fi asigurate de aproximativ 14.000 de efective ale MAI.
Aproape 10.000 de poliţişti vor acţiona, în medie, zilnic, în sistem integrat, împreună cu Jandarmeria Română şi cu celelalte instituţii ale statului cu atribuţii în asigurarea ordinii şi liniştii publice şi respectarea măsurilor de sănătate publică.
Pentru prevenirea accidentelor rutiere şi fluidizarea traficului, pe drumurile publice vor fi în teren aproape 1.600 de poliţişti rutieri. Misiunile acestora vor fi sprijinite de piloţii Inspectoratului General de Aviaţie al MAI, care vor asigura supravegherea aeriană a traficului rutier pe cele mai tranzitate rute din ţară.
Efectivele Poliţiei şi Jandarmeriei vor fi prezente în zonele aglomerate în această perioadă: mall-uri, pieţe, zonele organizate pentru vânzarea produselor tradiţionale, precum şi în staţiunile montane.
Sâmbătă seara şi duminică, o atenţie deosebită va fi acordată siguranţei cetăţenilor în zona lăcaşurilor de cult, unde poliţiştii şi jandarmii vor sprijini şi îndruma credincioşii ce vor participa la slujbele religioase. Recomandăm ca deplasarea către biserici să se realizeze cu evitarea aglomerărilor.
Pompierii vor fi şi ei la datorie în aceste zile, pregătiţi să intervină pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă, pentru stingerea incendiilor şi salvarea persoanelor din medii ostile vieţii. Pentru toate aceste misiuni, vor fi mobilizaţi, zilnic, peste 5.000 de pompieri.
De asemenea, în noaptea de Înviere vor fi operaţionalizate şi dislocate mai multe echipaje de intervenţie la bisericile şi mănăstirile unde este aşteptat un număr mare de persoane.
Pentru creşterea gradului de siguranţă a celor care aleg să-şi petreacă această minivacanţă pe litoral, în zonele intens circulate din judeţul Constanţa, începând de mâine, vor fi operaţionalizate 5 puncte de lucru temporare în Mamaia, Agigea, Valea Dacilor, Techirghiol şi Vama Veche.
În perioada 30 aprilie – 4 mai, o atenţie deosebită va fi acordată eficientizării misiunilor de răspuns la situaţiile de urgenţă ce pot apărea pe autostrada A2 şi pe DN2. Astfel, pe tronsoane prestabilite din aceste zone, vor fi prezente mai multe echipaje de pompieri din cadrul ISU Bucureşti-Ilfov, ISU Buzău şi ISU Călăraşi.
La nivelul Poliţiei de Frontieră, au fost dispuse măsuri de fluidizare a traficului, la acest moment, capacitatea punctelor de trecere a frontierei fiind folosită la maximum, în limita configuraţiei acestora. În funcţie de trafic, vor fi suplimentate arterele de control pe sensul de ieşire din ţară sau intrare în ţară, după caz. De asemenea, dacă situaţia o va impune vor fi folosite inclusiv staţii mobile de control.
În această perioadă, la nivelul întregii ţări, activităţile de supraveghere şi control la frontiera de stat sunt asigurate zilnic de aproximativ 4.200 de poliţişti de frontieră.
Ministerul Afacerilor Interne precizează că, începând din data de 30.04.2021, ora 23.00 (ora României), până duminică, 02.05.2021, ora 23.00 (ora României), circulaţia automarfarelor cu o capacitate mai mare de 7,5 tone este restricţionată pe teritoriul Ungariei, ca urmare a sărbătoririi Zilei Muncii şi a zilei de duminică. În perioada menţionată, traficul de călători şi de autoturisme prin punctele de trecere a frontierei se va desfăşura în condiţii normale. Autorităţile de frontieră române şi ungare vor ţine permanent legătura, în vederea stabilirii unor măsuri comune, astfel încât controlul de frontieră să se desfăşoare cu operativitate.
Pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu noul coronavirus, recomandăm cetăţenilor să respecte regulile de distanţare fizică şi să evite locurile aglomerate sau formarea de grupuri pietonale mai mari de şase persoane dacă nu fac parte din aceeaşi familie.
Angajaţii MAI, împreună cu poliţiştii locali şi reprezentanţii altor instituţii vor desfăşura activităţi specifice în centre comerciale, pieţe, mijloace de transport în comun şi pe terase, scopul fiind acela de a verifica dacă sunt respectate măsurile de protecţie sanitară luate de autorităţi şi celelalte prevederi legale.
Reamintim că masca de protecţie este obligatorie şi trebuie purtată astfel încât să acopere nasul şi gura în toate spaţiile publice, exterioare şi interioare, deci şi în lăcaşurile de cult şi în zonele adiacente.
De asemenea, trebuie respectate şi celelalte reguli de protecţie sanitară aflate în vigoare în fiecare localitate, în funcţie de rata de infectare cu virusul SARS-CoV-2.
În ceea ce priveşte restaurantele şi cafenelele, activitatea acestora este permisă în funcţie de rata de infectare din zona în care se află. Menţionăm că restaurantele şi cafenelele din interiorul unităţilor de cazare sunt deschise doar pentru persoanele cazate în aceste unităţi, ţinând însă cont, de asemenea, de rata de infectare din localitatea respectivă.
În noaptea de Înviere, în toate localităţile este permisă circulaţia credincioşilor în intervalul orar 20.00 – 05.00 pentru participarea la slujbele religioase. Efectivele MAI vor avea o prezenţă activă în stradă în această perioadă, în întreaga ţară, principala preocupare fiind prevenirea incidentelor şi comportamentelor antisociale, şi nu sancţionarea cetăţenilor.