FOTO: Elevii de la Colegiul InfoEl donează sânge, campania având un dublu scop umanitar

Mai multe cadre didactice și elevi ai Colegiului Infoel din Bistrița participă la o campanie de donare de sânge, acțiunea având la bază un dublu scop umanitar. Pe lângă faptul că pot ajuta în acest fel la salvarea unei vieți, cu tichetele pe care le primesc vor încerca să aducă zâmbete pe chipurile unor persoane aflate în dificultate

”Campania, ce continuă și în zilele următoare, are un dublu scop umanitar: pe lângă sângele donat, cu o parte din tichetele primite vom încerca să aducem zâmbete pe fața unor persoane care merită respectul și recunoștința noastră!” a precizat prof. Cristina Rusu din cadrul Colegiului Tehnic InfoEl.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prelevările de sânge se efectuează la persoanele cu vârste cuprinse între 18-65 ani, cu condiţia ca prima recoltare să se desfăşoare la o persoană cu vârsta de până la 50 ani. Volumul de sânge recoltat este de 450 ml pentru fiecare donare.

Frecvenţa donărilor de sânge nu poate depăşi 5 donări/an pentru bărbaţi şi 4 donări/an pentru femei. Intervalul între două donări este de minim 72 de zile. Donatorii consideraţi apţi pentru donare în urma examenului medical, sunt supuşi unor controale biologice predonare, destinate să asigure atât protecţia acestora, cât și calitatea produselor sanguine preparate din sângele donat. Fişa de donare este completată cu informaţiile generate de examenul medical şi de controalele biologice, care permit medicului să aprecieze aptitudinea donatorului pentru donare.

Orice donator considerat apt sau nu, este preluat de personalul implicat în recoltare. Pentru donatorul considerat apt pentru donare este atribuit un număr de donare, înregistrat în fişa de recoltare. Acest număr garantează caracterul unic nerepetabil al fiecărui număr de donare. După recoltare donatorul trebuie să se odihnească 10 minute.

Locul de odihnă permite intervenţia rapidă a cadrelor medicale în cazul unui incident. Controlul biologic are ca drept scop asigurarea securităţii primitorului privind riscurile legate de incompatibilitatea imunologică şi de maladiile transmisibile prin sânge şi componente sanguine, precum şi stabilirea statutului donatorului prin obţinerea de informaţii privind starea sa de sănătate.

Testările biologice obligatorii pentru fiecare donare de sânge în conformitate cu reglementările naţionale sunt:
1 Grupaj ABO şi Rh D
2 Anticorpi anti –HIV 1 şi 2
3 AG HBs
4 Anticorpi anti-HCV
5 Anticorpi anti-HTLV
6 Diagnosticul serologic al sifilisului
7 ALT (alanin-amino-transferaza)
8 Control bacteriologic

Pentru fiecare donare, donatorul primeşte adeverinţă pentru o zi liberă în ziua donării, precum şi un număr de 7 tichete valorice în valoare de 9 lei bucată.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FOTO: Facebook – Cristina Rusu

error: Content is protected !!