În lunile aprilie – mai, Agenţia pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud, împreună cu gestionarii fondurilor cinegetice, organizează evaluarea anuală a efectivelor pentru speciile de animale sălbatice strict protejate, respectiv urs brun, lup, râs şi pisică sălbatică.
În acest sens, gestionarii fondurilor cinegetice au realizat şi transmis Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud programarea acţiunilor de evaluare a efectivelor de urs brun, lup, râs şi pisică sălbatică pentru primăvara anului 2023.
”Pe baza acestei programări, gestionarii fondurilor cinegetice, împreună cu reprezentanţi ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bistriţa – Năsăud, ai Gărzii Forestiere, Comisariatului Judeţean Bistriţa-Năsăud al Gărzii Naţionale de Mediu, precum și cu reprezentanți ai autorităților centrale, ai unităților administrativ-teritoriale pe raza cărora se află fondurile cinegetice și ai proprietarilor de terenuri, vor participa la acţiunea de evaluare în teren şi vor verifica corectitudinea datelor înregistrate. La aceste echipe mixte pot participa şi reprezentanţi ai institutelor de cercetare și învățământ în domeniul cinegetic sau al biodiversității, ONG-uri (cu implicare directă în domeniul biodiversității) cu anunțarea prealabilă a organizatorilor acțiunilor de monitorizare și estimare. Acolo unde fondurile cinegetice se suprapun peste arii naturale protejate, evaluarea se va face separat pentru aceste suprafeţe, iar la evaluare vor participa şi administratorii acestor arii protejate. Evaluarea se va întocmi pe fonduri cinegetice şi se va centraliza la nivel de judeţ, pe gestionari”, precizează Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud.
Situaţiile analizate şi centralizate la nivel de judeţ de către Agenţia pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud vor fi transmise Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului.
Trebuie doar adaugat ca in Romania nu exista decat la sertat termenul de STRICT PROTEJAT.
Atata timp cat nu stie tanda si manda de la Ministere si Guvern ce pacoste se intampla de luni de zile in DELTA DUNARII care este unicat ecologic numit si AMAZONUL EUROPEI nu are rost sa vorbim de PROTEJAT.
Ucrainenii si-au vazut de treaba lor pe canalul Bastroe iar noi nu stim nimic.