Cuplul Radu Moldovan – Cristi Niculae a organizat o conferință de presă la sediul PSD și au anunțat 2 investiții de impact pentru județ și municipiu: o sală de sport în Wonderland, cu bani de la Minister, plus un stadion! Investițiile promise sunt estimată la 10 – 15 milioane de euro, dar lipsește esențialul: bugetarea.
Deocamdată, nici măcar studiul de- fezabilitate NU există și nici măcar utilitățile nu s-au realizat pentru zona Wonderland. Fără sursă clară de finanțare, PSD -iștii promit că în 3 ani lucrările s-ar putea finaliza și speră că Daniel Suciu va putea promova aceste investiții, care implicit ar aduce voturi.
În realitate, e mai degrabă un subiect de propagandă, niște hărți arătate publicului-larg… fără chestiuni concrete.
Primarul Crețu a explicat la un moment dat… că în administrație etapele sunt anevoioase și simpla asfaltare a unei străzi durează 4 ani!
Primarul Crețu a fost absent de la conferință, dar cu o altă ocazie a explicat că în administrație, lucrurile sunt complexe și ca exemplu, etapele asfaltării unei străzi de pământ din municipiu durează 4 ani, de la studiul de fezabilitate, proiectare, licitație, construcție propriu-zisă. În cazul promisiunilor PSD-iste, lucrurile sunt destul de complicate și cu siguranță acest proiectul promis e un fel de Wonderland partea a doua.
Complex sportiv cu sală polivalentă de 2.600 de locuri și terenuri de sport!
Potrivit viceprimarului Cristian Niculae, prezent și el la conferința de presă, Primăria Bistrița a transferat deja o suprafață de circa 3 hectare de teren Consiliului Județean, suprafață pe care ar urma să se realizeze investiția, care va cuprinde o sală polivalentă de 2.600 de locuri, un teren de handbal exterior, teren de baschet exterior, pistă de alergare pentru sprint și amenajări aferente probelor de atletism.
E cale lungă până la Polivalenta din Wonderland! Pe 2018, CNI are peste 100 de obective în lucru și un buget relativ-mic… de 100 de MILIOANE de euro/an!
”Am încercat de 5 sau de 6 ani să preiau Sala Polivalentă existentă, i-am rugat și pe cei de acolo, nu au documente de proprietate, nu au proces verbal de recepție, multe nu au. Așa că am renunțat la acest subiect, ținând cont că e și în oraș și nu ai unde să amenajezi parcări, să extinzi activitățile sportive. Am purtat discuții cu managementul Primăriei Bistrița. În decembrie am primit 3 hectare de teren, am bugetat anul trecut studiul de fezabilitate. În momentul de față există un plan de situație cu viitoarea sală polivalentă și cele aferente acesteia. Am denumit proiectul Complex Sportiv, așa este trecut și în hotărârea de Guvern de la Compania Națională de Investiții, unde se finanțează astfel de investiții (…) Ne dorim să avem o sală polivalentă care să îndeplineacă toate cerințele, să ofere facilități multiple, astfel că au fost consultaţi specialiştii de la Federaţia Română de Handbal, Federaţia Română de Volei, Federaţia Română de Baschet şi Federaţia Română de Tenis de Câmp” a declarat Emil Radu Moldovan, care a mai completat că toate aceste facilități ar urma să fie omologate.
C.N.I. este societate comercială pe acţiuni, sub autoritatea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice și funcționează în baza ORDONANŢEI nr. 25 din 26 iulie 2001
Capitolul II Promovarea investiţiilor
„La solicitarea beneficiarilor şi în baza documentaţiilor de solicitare motivate transmise de aceştia, Compania Naţională de Investiţii „C.N.I.” – S.A. întocmeşte pentru fiecare subprogram în parte lista-sinteză a obiectivelor propuse a fi finanţate şi o transmite Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice pentru a fi aprobată prin ordin al ministrului dezvoltării regionale şi administraţiei publice.
Lista-sinteză astfel aprobată este documentul care stă la baza întocmirii listei obiectivelor de investiţii şi a fundamentării alocaţiilor bugetare necesare în vederea finanţării acestora, conform prevederilor legale în vigoare. ” – după cum se arată în Ordonanță.
Fostul Ministru al Dezvoltării, Sevil Shhaideh a fost la Bistrița și a zis răspicat: din PNDL, NU se dau bani pentru baze sportive, Aqualand-uri și alte obiective de acest gen! Tocmai de aceea Moldovan și Niculae s-au îndreptat spre bugetul Companiei Naționale de Investiții de aporx. 100 de MILIOANE de euro/an) și speră ca ministrul Daniel Suciu să intervină și să aloce bani pentru obiective, chiar dacă la nivel județean master-planul de apă-canal etapa a 2-a NU este implementat și sunt probleme cu rețelele de apă, pe zona de câmpie.
Stadionul din Wonderland e vrăjeală! Au făcut un studiu de fezabilitate și deja visează stadionul de 10.000 de locuri! CNI are stadioane de 130 de MILIOANE de euro, în derulare, care consumă bugetul instituției!
Stadionul Jean Pădureanu are o capacitate de 7.800 de locuri, asta după ce s-a construit peluza. Stadionul promis de PSD-iști este unul relativ-mic, dacă e să luăm în calcul stadioanele din țară construite în ultimii 5 ani, dar problema e de fapt lipsa finanțării.
Prin Compania Națională de Investiții se pot promova realizarea de stadioane. Deocamdată, PSD-iștii au demarat astfel de investiții în București și în Craiova. E greu de crezut că Radu Moldovan va reuși să se impună și să finanțeze un astfel de obiectiv, estimat la 10 MILIOANE de euro, minim! E un subiect bun de propagandă, dar greu de crezut!
Stadioanele din țară aflate în construcție costă peste 130 de MILIOANE de euro! Bistrița are zero șanse la un stadion nou!
Construire Stadion Steaua Bucuresti – 50 de MILIOANE de euro (in derulare)
Modernizare Si Extindere Capacitate Stadion Municipal Targu Jiu – 25 de MIIOANE de euro (in derulare).
Construire arena Stadionul National de Rugby Arcul de Triumf – 20 de MILIOANE de euro ( in derulare) .
Consolidarea si modernizarea stadionului Giulesti “Valentin Stanescu” – 30 de MILIOANE de euro.
Radu Moldovan a precizat că „noi ne-am gândit la un stadion de 10.000 locuri, să fie un stadion dedicat exclusiv fotbalului, cu tribunele lângă teren. Firma care se ocupă de falimentul Gloriei a cerut 8 MILIOANE de euro pe stadionul Jean Pădureanu, iar Moldovan lansează fumigene privind construcția unui stadion în Wonderland, chiar dacă investiția NU este bugetată.
Președintele Emil Radu Moldovan a adăugat că speră ca investiția de la complexul sportiv, care e în stare avansată cu documentele depuse la Compania Națională de Investiții, să fie aprobată de ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Daniel Suciu. ”Sper ca domnul ministru Suciu să aprobe lista sinteză a Companiei Naționale de Investiții și cu complexul sportiv. Prin ordinul ministrului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice se aprobă lista sinteză a CNI. Avem acordul CNI de anul trecut, am depus solicitările, am depus toate documentele. Ei ne-au spus că pot să facă studiul de fezabilitate sau să îl facem noi. Știind cât durează lucrurile în București, am luat decizia să îl facem noi, și e gata din decembrie. În lista sinteză vom regăsi complexul sportiv. Sperăm să dea drumul rapid CNI la licitație pentru proiectare și construcție” a completat Moldovan.
Ce poate face ministrul Daniel Suciu și ce anume i se pune în cârcă!
Momentan, nici măcar rețele de utilități NU există în Wonderland. Și să NU uităm că primarul Crețu a promis o pârtie de schi, pe care a realizat-o după 10 ani accesând un împrumut și ratând toate sursele de finanțare posibile: europene sau guvernamentale.
Stadionul pare imposibil de construit, mai ales că în România sunt stadioane în lucru ce cheltuie 130 de MILIOANE de euro și au termene-limită de finalizare. În ce privește Polivalenta, e o investiție care trebuie bugetată în primă fază și abia după aceea se poate vorbi de proiect-tehnic, licitație și execuție propriu-zisă, etape care ar dura 4-5 ani în ce mai fericit caz!
Sala Polivalentă și stadionul din Wonderland sunt deocamdată subiecte de propagandă și PSD-ul se folosește de poziția lui Daniel Suciu pentru a forța nota și pentru a promite obiective greu de atins, în speranța unor voturi.
Astia cred ca lumea a inceput odata cu ei. Exact ca pe vremea lui Ceausescu, darama tot ce au facut cei dinaintea lor si vin cu fantasmagorii faraonice. Bistrita nu mai are fotbal si ei vor sa mute stadionul pe pasunea din Unirea, sub pretextul ca vor extinda parcul. Si apoi de ce sa faci un stadion nou cu 10.000 de locuri cand actualul stadion care are acum peste 7000 de locuri, poate fi extins daca e necesar prin construirea unei peluza pe latura vestica (in spatele tabelei de marcaj).Pe de alta parte, mutarea stadionului pentru extinderea parcului este o idee tampita atata vreme cat parcul se poate extinde prin amenajarea padurii Codrisor. In acest sens exista inca din 2015 o hotarare a Consiliului Local. La fel de nastrusnica este si ideea construirii unei sali polivalente la dracu in praznic, in Unirea cand in interiorul orasului nu exista o sala cu o capacitate acceptabila pentru manifestari cultural-sportive.