Doamne-Doamne! Cele 5 reviste culturale papă anual 15.000 de euro din bugetul județean! Ați auzit de: „Poesis International”, „Infinetizimal”, „Verso”, „Revista Ilustrată” sau „Mișcarea Literară”?

Centrul Județean pentru Cultură are un buget de aproximativ 2 milioane de lei pentru susținerea evenimentelor anuale. Gavril Țărmure a câștigat concursul organizat în 2016 și va conduce instituția până în 2020. La etapa analizei proiectului de management, Gavril Ţărmure a obţinut 9,72, iar la susţinere proiectului în cadrul unui interviu a obţinut nota 10, media finală fiind 9,86.

5 reviste finanțate din banii județului. Preț ANUAL: 65.000 de lei!

Centrul Județean pentru Cultură a prins în buget editarea unor reviste culturale care se distribuie în diverse librării. În paginile revistelor apar eseuri, poezii, opinii, literatură, interviuri publicate de diverși profesori, scriitori, lingviști. 15.000 de euro sunt alocați anual pentru editarea acestor reviste. Iată revistele culturale care sunt finanțate de la bugetul județean.

„Poesis International!” Județul preia cheltuielile cu această revistă!

poesis_17_marePoesis Internațional a apărut în 2010 și conține poezie, proză, interviuri, portrete. În fiecare an apar 2 numere iar fiecare număr are aproximativ 200 de pagini. În 2010- 2013 a avut finanțare exclusiv privată datorată directorului-fondator Dumitru Păcuraru. Din 2014 finanțarea a fost preluată de Centrul Județean pentru Cultură. Un număr costă 20-25 de lei.

http://poesisinternational.blogspot.ro/

 

 

„Infinitezimal” revistă apărută în 2013, în era lui Radu Moldovan!

coperta-infinitezimal-1Revista Infinetizimal s-a lansat în 2013. Revista trimestrială de cultură „Infinitezimal”, editată de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud şi Centrul Judeţean pentru Cultură. Publicaţia este tip gazetă, format mare, în 44 de pagini. Directorul publicaţiei este Gavril Ţărmure, redactor-şef este conf.univ.dr. Sebastian Vlad Popa, iar dintre bistriţeni fac parte din redacţie Adriana Rodica Barna, George Ţâra şi lect.univ.dr. Alexandru Uiuiu.

http://infinitezimal.ro/tag/revista-infinitezimal

 

Aprope 15 ani cu „Mișcarea Literară!”

miscarea-literara-numar-dedicat-lui-george-cosbucEditarea revistei Mișcarea Literară – Revistă de literatură, artă, cultură Apare trimestrial, sub egida Uniunii Scriitorilor din România. Prima ediție a apărut în 2002.

http://www.miscarealiterara.ro/

Colaborează mai mulți bistrițeni Olimpiu Nușfelean – director Ioan Pintea – redactor – şef Virgil Rațiu – secretar de redacţie Andrei Moldovan. Apariţiile iniţiale ale revistei au fost sprijinite de Casa de Cultură a Sindicatelor şi S.C. Aletheia, Bistriţa.

Pe banii județului, Țărmure salvează „Verso”, revista Universității Babeș-Bolyai!

verso1Revista VERSO a Universităţii „Babeş-Bolyai” Cluj este editată din banii județului. Revista costă 4 lei și apare în toate librăriile Humanitas. A fost înființată în 2006, iar în 2012 Universitatea a renunțat la editarea revistei care la acea vreme cheltuia lunar 7.800 de lei.

Ulterior, Revista Verso a fost prelulată și salvată de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud.

Revista are o apariţie bimensuală (februarie, aprilie, iunie, august, octombrie,decembrie), în trei puncte din ţară: Cluj-Napoca, București, Bistriţa. Poate fi procurată din lanţul de librării Humanitas, din Librăria Bizantină (București) sau prin abonament de la sediul redacţiei. 

https://www.facebook.com/revistaverso/?fref=ts

Revista Ilustrată – ideea lui Pintea a fost sistată de la tipar în perioada (2009-2012)!

w3Revista Ilustrată a apărut în anul 2004, la inițiativa scriitorilor din județ. Abordează diverse teme: religie și cultură, memoria, studii si sinteze, zestrea satului, muzee sătești, izvoare populare, meștesuguri, rapsozi, manifestări cultural-artistice, interviuri, recenzii de cărți. În 2009-2012, Revista Ilustrată NU a primit finanțare de la Consiliul Județean, dar publicarea a fost reluată în mandatul lui Radu Moldovan. A fost fondată de Ion Pop Reteganul și Ioan Baciu în 1898 și reluată în 2004 la inițitiva lui Ioan Pintea și N. Gălățean (fost director al CJC).

 

Consiliul Județean a alocat aproximativ 5 milioane de lei pentru funcționarea instituției și pentru evenimentele culturale gestionate de Gavril Țărmure în 2016 

Editarea celor 5 reviste fac parte din proiectul de management al directorului Gavril Țărmure și cel mai probabil vor fi finanțate și în 2017, la întocmirea bugetului instituției. În fiecare an Centrul Cultural Județean cheltuie 2 milioane de lei, la care se adaugă salariile angajaților și cheltuielile de funcționare (încă 3 milioane de lei).

Bani grei pe cultura județului: sală de spectacole, autocar și ansamblu de dansuri populare, plătit de la Stat!

e12Consiliul Județean a înființat o trupă de dans folcloric, ce va completa Ansamblul “Dor Românesc (care mai are în componență soliști-vocali și instrumentiști). Trupa de dans a fost înființată anul trecut, printr-o Hotărâre de Consiliu Județean și este compusă din 6 perechi și un coregraf.

 

 

 

 

a11Radu Moldovan a girat cea mai scumpă investiție la capitolul mașini: un autocar de 55 locuri. Autocarul a fost achiziționat prin licitație, din banii publici ai județului și deservește Centrul Județean pentru Cultură. Autocarul marca IRIZAR a fost cumpărat în 2016 și a costat peste 1.5 milioane de lei.

 

 

 

 

 

xxzSala de la Dacia – Cinema Dacia e un proiect demarat de administrația Radu Moldovan care a durat 4 ani, a costat 1.5 milioane de euro și a fost panglicat pe etape. În sala A și C funcționează Centrul Valeria Peter Predescu, o anexă a Centrului Județean pentru Cultură, iar în sala B funcționează cinematograful Dacia.

error: Content is protected !!