Fermierii din Blăjenii de Sus au renunțat la greva foamei, după 2 zile de protest în fața A.P.I.A. Aceștia așteaptă ca reprezentanții Guvernului să rezolve situația delicată în care se află. Cei 3 fermieri au achiziționat vaci din rasa Angus, iar pentru fiecare exemplar cu vițel, aceștia ar fi trebuit să încaseze o subvenție de 1.200 de euro/an.
INCREDIBIL! Vacile au FĂTAT prea târziu și de aceea fermierii riscă să NU ia subvențiile de 40.000 de euro!
Fiecare ar trebui să încaseze 12.000 de euro pentru cele 10 vaci cu vițel. Fermierii susțin că dosarele au fost depuse în teremenul de prelungire acordat (încă 3 săptămâni după data-limită, respectiv după 15.06.2015) și la acel moment a fost luat în considerare de APIA. După 1 an și 2 luni li s-a comunicat că dosarul a fost respins, deoarece vacile au fătat prea târziu, după termenul-limită impus pentru întocmirea actelor. Din acest motiv aceștia au făcut greva foamei, iar cazul lor a ajuns la urechile directorului general al A.P.I.A.
Deputatul Stelian Dolha a preluat din mers acest caz și s-a adresat directorului general al APIA, Nicolae Horumbă.
”Nu o să vă întreb despre avansul la subvenții, ci despre o chestiune mult mai gravă care mi se întâmplă de ieri în județul Bistrița-Năsăud. Câțiva fermieri au intrat în greva foamei pentru că nu și-au luat subvenția la bovină. Au cumpărat vaci din Austria pe zeci de mii de euro, numai că le-a fătat vaca în iulie, când au fost depuse actele, doar că termenul ulterior a fost depășit. Unul dintre ei pierde 12.000 de euro. Întrebarea mea pentru dumneavoastră este una singură, ce le spun și ce le spuneți? Directorul de la APIA de la Bistrița-Năsăud, cât o fi el de profesionist nu poate să le spună astăzi nimic, nu știe ce să le spună. Găsim o soluție pentru ei sau îi lăsăm de izbeliște?”, a declarat Stelian Dolha, deputat PNL și membru în Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaților.
Ce zice șeful-mare de la APIA!
”Chestiunea referitoare la problema fermierilor de la Bistrița-Năsăud am aflat-o și eu în pauza cât am lipsit de aici și am ajuns în APIA, nu știam ce se întâmplă. Înțeleg că vacile lor au fătat mai târziu decât perioada prevăzută în regulamentele europene. Pentru ca o vacă să fie eligibilă trebuie să fi fătat până la data de 15 iunie, trebuia să fete înainte de această dată, asta prevede legislația. Ori acele vaci dacă nu se conformează prevederilor legale nu ar putea fi eligibile la plată. Colegii mei din agenție la această oră analizează și când mă voi întoarce la APIA probabil voi avea un răspuns și vom vedea ce decizie luăm. Atâta timp cât trebuie să verificăm stadiul de implementare a legislației, noi suntem obligați să verificăm acele condiții. Ne-am dori ca aceste condiții pe care noi trebuie să le măsurăm să fie cât mai clar definite, fără a mai chema fermierul la APIA, ci doar prin interogarea bazelor de date regăsite la alte instituții. Viața ne demonstrează că bazele de date aflate la alte instituții cum este ANSVSA sau la Registrele Agricole ale primărilor, dacă am avea acces și dacă datele ar fi corect viața tuturor ar fi mai ușoară”, a explicat Nicolae Horumbă, directorul general al Agenției de Plăți și Intervenții pentru Agricultură (APIA), conform agrointel.ro.
Fermierii din Blăjenii de Sus au renunțat astăzi la greva foamei, dar situația lor este critică, deoarece aceștia au accesat credite, bazându-se pe subvenția care acum li se refuză, pe motiv că vacile au fătat mai târziu cu câteva zile!
Citiți și:
Fermierii din Blăjenii de Sus spun că Statul le-a dat țeapă de 40.000 de euro și NU le acordă subvențiile pentru vacile de rasă! Unul din ei a intrat în greva foamei, în fața sediului A.P.I.A de pe str. Tărpiului!