În cadrul unei vizite de lucru pe care a efectuat-o la un depozit de colectare și balotare a lânii din județul Bistrița-Năsăud, mai exact din stațiunea Sângeorz-Băi, președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a vorbit despre Programul „Lâna „, despre care spune că este un greu, care a provocat multe controverse. Acesta prevede sprijinirea oierilor de îngrijire pentru a valorifica lanțul, oferind subvenții de un leu / kg.
” Lâna poate fi folosită și începută deja să fie folosită în foarte multe domenii”, a declarat Liviu Dragnea . Acesta este motivul pentru care va fi realizat un centru de colectare și valorificare astfel încât crescătorii de ovine să le fie mai ușor.
În conformitate cu programul, crescătorii de ovine pot beneficia de subvenții, cu condiția deținerii unei exploatații de ovine înregistrate în Registrul Național al exploatațiilor și să facă dovada comercializării cantității de lână pentru care solicită acordarea sprijinului.
Valoarea totală a ajutoarelor de minimis care se acordă unei întreprinderi nu poate depăși suma de 15 000 de euro pe parcursul a trei exerciții financiare. Sumele reprezentând ajutoarele de minimis se plătesc beneficiarilor, într-o singură tranșă anuală aferentă anului de cerere.
Resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis prevăzute de hotărâre sunt de 36 milioane de lei, pentru 36.000 de tone de lână, şi se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate cu această destinaţie Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2018.
Liviu Dragnea a declarat că până acum 32.000 de crescători de ovine au depus cereri pentru Programul „Lâna” explicând că atât ei, cât și statul vor avea beneficii.
Președintele Camerei Deputaților, alături de ministrul Agriculturii, Petre Daea, au asistat în orașul Sângeorz-Băi la încărcarea într-un TIR a ultimului balot de lână dintr-o comandă de 1.500 tone de lână brut care va ajunge în India. De asemenea, însoțiți de reprezentanții autorităților locale, cei doi au efectuat o vizită și în localitatea Lunca Ilvei, la o fabrică prelucrare a laptelui și la una de cherestea, cea a omului de afaceri Emil Iugan.