Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud în colaborare cu Asociația Tășuleasa Social și Universitatea Națională de Arte „George Enescu”, Iași – Facultatea de Arte Vizuale și Design, Specializarea Sculptură, a organizat în perioada 2 – 12 august 2018, în campusul Tășuleasa Social, „Tabăra de sculptură – VIA TRANSILVANICA”.
”Ideea unei astfel de tabere a venit ca o prezentare simbolică a valorilor tradiționale și spirituale ale județului nostru și s-a dovedit necesară cu atât mai mult cu cât încercăm să stârnim un interes major în ideea de promovare, păstrare și transmitere a valorilor culturale și spirituale identitare, legând astfel simboluri istorice și tradiții, încrustate în piatră ramânând astfel mărturii perene vizuale și de ce nu provocări în a le înțelege, citi, descoperii și decripta. n acest context cei 10 studenți participanti și-au dovedit și exprimat în aceste zile creativitatea în diferite compoziții plastice printr-o exprimare metamorfozată am putea spune, surprinzând astfel caracterul poveștii inedite „Via Transilvanica”” au precizat reprezentanții Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud.
Astfel, cele 135 de borne care vor marca traseul de pe raza județului Bistrița-Năsăud au fost sculptate și sunt gata de a fi montate.
”Într-o atmosferă de poveste pe Dealul de la Tășu, cei 10 artiști ai Universității Naționale de Arte “George Enescu” din Iași și minunata echipa de la Tășuleasa Social, ne-au arătat cât de frumoase sunt bornele care vor înfrumuseța drumul Via Transilvanica în județul nostru” a precizat președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan.
”Via Transilvanica” este un proiect unic în România, care prevede realizarea unui drum pe o distanță de 950 de km, care va porni de la Drobeta Turnu Severin – unde a intrat pentru prima dată în țară Regele Carol, va străbate Transilvania și toate bogățiile culturale ale acesteia și va ajunge până la Putna unde se odihnește Ștefan cel Mare.
Drumul va lega, în opinia inițiatorilor acestui proiect, culturi, etnii, tradiții și obiceiuri vechi dar încă vii. Peste 100 de km din acest traseu vor trece prin județul Bistrița-Năsăud. Traseul va străbate următoarele comune: Monor, Șieuț, Șieu, Mărișelu, Dumitrița, Cetate, Livezile, Bistrița-Bîrgăului, Tiha Bîrgăului și Lunca Ilvei.
FOTO: Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan