Proiectul ”Via Transilvanica” avansează pe zi ce trece și face pași tot mai mari spre concretizare. După ce întreg traseul care va trece prin județul Bistrița-Năsăud a fost marcat cu picheți, astăzi s-au pus și primele borne kilometrice ale drumului Via Transilvanica. Acestea poartă amprenta sculptorului Alexandru Gavrilaș – managerul Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud.
Alături de președintele Tășuleasa Social, Alin Ușeriu și campionul Tibi Ușeriu, la eveniment au fost prezenți și Andreea Esca și Dragoș Bucurenci, ambasadori ai proiectului.
”Am montat astăzi primele borne kilometrice din ceea ce va fi Via Transilvanica, un drum de sute de kilometri care va traversa România de la Drobeta la Putna și care va putea fi parcurs cu piciorul sau cu bicicleta, asemenea drumului El Camino din Spania” a afirmat Dragoș Bucurenci.
”O spun cu responsabilitate: cred sincer că Via Transilvanica este cel mai important și consistent proiect al românilor, pentru România, lansat în anul 2018! Am fost alături de acest proiect în calitate de voluntar încă din momentul în care a fost lansată ideea și voi fi alături până la capăt! Pentru județul Bistrița-Năsăud e o mare binecuvântare faptul că această organizație minunată își are sediul aici!” a declarat președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, prezent, de asemenea, la eveniment.
Reamintim că ”Via Transilvanica” este un proiect unic în România, care prevede realizarea unui drum pe o distanță de 950 de km, care va porni de la Drobeta Turnu Severin – unde a intrat pentru prima dată în țară Regele Carol, va străbate Transilvania și toate bogățiile culturale ale acesteia și va ajunge până la Putna unde se odihnește Ștefan cel Mare. Drumul va lega, în opinia inițiatorilor acestui proiect, culturi, etnii, tradiții și obiceiuri vechi dar încă vii. Circa 125 de km din acest traseu vor trece prin județul Bistrița-Năsăud. Traseul va străbate următoarele comune: Monor, Șieuț, Șieu, Mărișelu, Dumitrița, Cetate, Livezile, Bistrița-Bîrgăului, Tiha Bîrgăului și Lunca Ilvei.
FOTO: Facebook – Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan