Centrul Județean pentru Cultură se subordonează Consiliului Județean și este finanțat din banii publici ai județului . Instituția de cultură este condusă de Matilda Pascal Cojocărița directorul artistic al entității, iar șeful MARE este Gavril Țărmure.
Pe final de an, Centrul Județean pentru Cultură a făcut câteva achiziții de LUX. Spre exemplu, s-a cumpărat un pian acustic Yamaha C5X PE Premium Pack, care a costat 30.000 de euro!
Pian acustic Yamaha C5X PE specificatii:
– dimensiuni: 149 x 101 x 200 cm (latime x inaltime x adancime)
– greutate: 350 kg, 88 clape, clape cu acoperire Ivorite, clape negre cu suprafata WPC, Culoare: negru lucios Premium Pack contine :
Pian acustic Yamaha C5X PE; Bancheta pian deluxe reglabila piele sintetica; Kit de intretinere; 2 acordaje la sediul beneficiarului; Acordajele si lucrarile de intretinere pe durata garantiei ( 5 ani ) vor fi efectuate la cerere, in baza unui contract de prestari servicii, de catre acordorul nostru, autorizat Yamaha.
VALOARE CUMPARARE DIRECTA: 124.970,59 RON + TVA (26.788,98 EUR + TVA). In 5 minute de la solicitarea unei oferte, firma S.C. HORISTEL MUSIC S.R.L. din Cluj a facut achizitia-directă.
Sala Dacia e prost-făcută! Degeaba avem pian de 30.000 de euro, dacă acustica e varză!
Pianul de 30.000 de euro a fost livrat și e amplasat pe scena Sălii Dacia, un instrument valoros care din cauza acusticii execrabile NU poate fi pus în valoare.
Proiectanții care au configurat încăperile au scăpat 2 aspecte elementare: ANTIFONAREA și ACUSTICA . În ce privește acustica și antifonarea sălii de spectacole, aceste aspecte vitale au fost IGNORATE de proiectant:
Greșeli de proiectare!
– sistemul de ventiație este zgomotos, lucru nepermis într-o sală de spactacole, ventilatoarele se aud foarte tare când sunt pornite
– prin sistemul de ventilație cele două săli comunică și asta face ca în timpul scenelor de film să se audă concertele din sala alăturată.
– pereții NU au rezonanța potrivită pentru spectacole de finețe și totul arată a amatorism.
– de la primele 3 rânduri aflate la balcon NU se vede scena.
Calitatea finisajelor, configurația sălii, antifonajul, scaunele (low-cost), sistemul de iluminat și de ventilație sunt doar câteva nereguli sesizate de sectatorii cunoscători.
Rămâne de văzut în ce măsură se vor putea remedia aceste gafe de proporții care produc disconfort spectatorilor! Modernizarea Centrului Dacia a durat 4 ani și a costat aprox. 1.300.000 de euro!
Despre acest aspect Ziar de Bistrita a scris AICI.
DOVADA antifonării execrabile!
Spectatorii de la film au putut auzi întreg spectacolul alăturat, fapt care a provocat zâmbete ironice! În video se observă cât de clar se auzea spectacolul folk!
Asocierea SC Romco System – SC Audiotech a realizat lucrările de modernizare și sonorizarea interioară a complexului Dacia. ROMCO SYSTEM S.R.L. a realizat etapa a II-a care a costat aproximativ un milion de euro, în timp ce Imobil Dan a realizat prima parte a lucrării, care a costat 1.4 milioane de lei. ( aprox. 300.000 de euro).
Modernizarea imobilului Dacia a costat ENORM: 5 MILIOANE de lei. Acustica e sub orice critică
Cultura de propagandă costă ENORM: 5.000 de euro/zi se duc pe funcționarea culturii, la nivel județean!
Centrul Cultural Județean are un buget enorm și cheltuie 2 milioane de euro/an din banii publici ai județului (5.000 de euro pe zi pentru evenimente, salarizare, investiții). Aceeași sumă o cheltuie și cultura municipiului!
Consiliul Județean finanțează evenimentele Centrului Județean pentru Cultură, instituție care are buget ENORM de funcționare: 2 MILIOANE de euro/an. De acești bani se organizează spectacole, lansări de carte, se editează reviste etc. Bugetul implică și salariile cu dansatorii și cântăreții, cu personalul contractual și cheltuielile de funcționare a instituției (utilități, încălzire, pază etc).
Conform bugetului aprobat la începutul anului, Centrul Județean pentru Cultură are cheltuieli la dezvoltare și funcționare de: 9.647.000 lei (2 milioane de euro). Aproape jumătate din sumă o reprezintă salariile angajaților. Pe salarii se chetuie aproape 1 milion de euro: 4.300.000 lei/an.
Impactul cultural este discutabil, deoarece prin poziția pe care o are, Radu Moldovan se bucură de laude și osanale din partea soliștilor-bugetari. Cu toate că bugetul este ENORM, județul NU a avut niciun eveniment de referință și majoritatea spectacolelor se desfășoară pe aceeași rețetă, cu momente strategice în care este lăudată administrația județeană prin discursuri pompoase.
Asta e rezultatul faptului ca nu iese tineretul la vot si ne conduce un partid care da pomene si ei traiesc bine mersi
Sa le fie rusine ca gestioneaza asa de prost bugetul public si nu le pasa de nimic acestor panglicari