Au înflorit primele narcise pe Masivul Saca din Munții Rodnei! Cei care vor dori să admire un adevărat spectacol al naturii vor putea efectua în curând drumeții, însă trebuie să știe că durata traseului este de aproximativ 7 – 8 ore dus-întors, iar traseul, care are circa 11 km, este de dificultate medie.
Poiana cu narcise (Narcissus stellaris) este declarată rezervaţie naturală prin Legea nr.5/2000, având o suprafaţă de cinci hectare.
Alex Varga, un iubitor al naturii, a surprins câteva imagini frumoase cu firavele plante care încep să formeze un covor alb, fotografii pe care le-a postat pe pagina personală de pe o rețea de socializare.
”Deși e luna mai, frigul prea lung și zăpada prea multă au încetinit ritmul vieții pe munte, iar acum aceasta erupe din fiecare rădăcină, încercând să recupereze timpul trecut… Am urcat la Poiana Narciselor din Munții Rodnei, sperând că acele narcise, care săptămâna trecută erau abia mijite din pământ să aibă acum flori, și nu m-am înșelat! Deși încă firave și plăpânde, cele mai puternice dintre acestea se aruncă deja într-un salt mortal spre cer, pentru a-și lua locul printre aștrii nemuritori. Dar rădăcinile sunt mult prea puternice, mult prea adânc înfipte în glie…narcisele se pot ridica dar nu se pot desprinde, așa că le rămâne doar să transforme, vremelnic, coasta unui munte într-o mare oglidă celestă… iar menirea lor va fi fost împlinită, încă o dată. Și dacă tot bat munții singur, în liniște, aceștia mă răsplătesc pentru truda mea, lăsându-mă să văd peisaje care-ți iau suflul, păsări, flori, animale sălbatice…iar eu profit de fiecare ocazie, pentru a le arăta toate acestea și celor care sunt mai puțin norocoși decât mine… Cei care doresc să vadă cu ochii lor aceste minuni, sau măcar o parte dintre ele, trebuie să mai aibă puțintică răbdare…Poiana Narciselor li se va arăta în toată splendoarea ei abia peste vreo 2 săptămâni, și va putea fi vizitată cel puțin până prin a doua săptămână a lunii iunie”, arată Alex Varga.
În perioada de înflorire, care începe la mijlocul lunii mai şi ţine aproximativ două-trei săptămâni, Poiana cu narcise oferă o imagine inedită, peisajul fiind completat, ici şi colo, de flori de arginţică, genţiană, ceapa ciorii şi brânduşe de primăvară.
Iubitorii de mișcare în aer liber vor putea să pornească în drumeții prin Poiana cu narcise. Însă, turiştii trebuie să știe că este interzisă recoltarea de narcise. Având în vedere că este vorba despre o plantă protejată dintr-o rezervaţie naturală, sunt prevăzute chiar și sancțiuni pentru cei care încalcă aceste reguli.
Sursa foto: Facebook – Alex Varga