În urmă cu un an, Primăria Bistrița a depus la Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Vest un proiect de hotărâre care prevede amenajarea unui centru de zi pentru persoane vârstnice, pe raza municipiului. Cererea de finanţare a fost selectată în vederea finanţării, iar proiectul a parcurs deja etapa de evaluare tehnică şi financiară, urmând să fie încadrat în etapa precontractuală.
Practic, proiectul prevede reabilitarea și modernizarea unui imobil de pe strada Octavian Goga din Bistrița. Clădirea în care ar urma să fie amenajat centrul de zi pentru vârstnici este de fapt un fost punct termic, care în prezent se află într-o avansată stare de degradare.
Conform administrației locale, ”reabilitarea și modernizarea clădirii de pe strada Octavian Goga are ca scop asigurarea unui spațiu de întâlnire și recreere pentru persoanele vârstnice. Prin realizarea acestui proiect se va asigura suportul și sprijinul necesar acestei categorii de persoane și este o alternativă de evitare a marginalizării sociale a vârstnicilor” se arată în proiectul de hotărâre care se va afla pe masa consilierilor locali în cadrul ședinței programate pentru data de 13 septembrie. Consilierii vor trebui să dezbată proiectul și să supună la vot aprobarea acestuia și a cheltuielilor aferente.
Odată ce acest centru va fi amenajat, persoanele vârstnice vor putea participa la diverse activităţi cultural-artistice cu ocazia diferitelor sărbători naţionale sau religioase, vor merge în excursii şi vor face diverse vizite, vor participa la jocuri de societate şi îşi vor sărbători împreună zilele de naştere. De asemenea, beneficiarii vor avea parte de consiliere psihologică, kinetoterapie şi asistenţă medicală primară.
Centrul va avea o capacitate de 56 de locuri, iar lucrările vor fi executate pe o perioadă de 9 luni de la demararea lor. Într-un interval de 5 ani, aproximativ 500 de persoane cu vârsta de peste 65 de ani aflate în situații de risc, precum și cei rămași singuri, fără familie sau susținători legali, cu venituri foarte mici sau fără nicio sursă de venit, precum și alte persoane predispuse riscului de marginalizare socială vor fi beneficiarii direcți ai acestui proiect.
Valoarea totală a proiectului este de 2.999.184,31 lei, din care: 2.200.713,71 lei reprezintă asistenţa financiară nerambursabilă.